22 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Roketsan'dan LUMTAS-GM hamlesi: Türkiye çok değerli bir ‘ara füze' kazandı

Roketsan'dan LUMTAS-GM hamlesi: Türkiye çok değerli bir ‘ara füze' kazandı

UMTAS-GM Tanksavar Füzesi'nin uzun menzilli test atışı gerçekleştirildi. Bununla birlikte Türkiye çok değerli bir ‘ara füze' kazandı. Uzmanlar, Ankara'nın tanksavar füzeleriyle seyir füzeleri arasında kalan ara sınıfta uygun maliyetli bir füze ürettiği görüşünde. İşte detaylar...

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Roketsan'dan LUMTAS-GM hamlesi: Türkiye çok değerli bir ‘ara füze' kazandı
MUHABİR: Beybin Usanmaz

ROKETSAN tarafından test atışı yapılan LUMTAS-GM tanksavar füzesi atışı aslında harp sahasının değişen yapısına bir cevap olarak da değerlendiriliyor. Tanksavar füzelerin tank dışındaki hedeflere de ateşlendiğine değinen uzmanlar, Ankara'nın tanksavar füzeleriyle seyir füzeleri arasında kalan ara sınıfta uygun maliyetli bir füze ürettiği görüşünde.

LUMTAS-GM Tanksavar Füzesi'nin test atışının basit bir tanksavar füzesinden çok daha öte anlamlar taşıdığı konusunda sektörde hemen herkes hemfikir. LUMTAS-GM atışının neden önemli olduğu ve gelecek dönem için ne ifade ettiği ile ilgili Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük önemli açıklamalarda bulundu.


GÜNÜMÜZDE ÇOK FARKLI AMAÇLAR İÇİN DE KULLANILIYOR

Küçük, halihazırda UMTAS, OMTAS, LUMTAS füzelerinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanıldığını belirtiyor. Mühimmatın güdüm sistemleri ve tandem harp başlıkları ile son derece kritik tanksavar füzeler olduğunu da ekliyor.

Son yıllarda harp sahasındaki değişimlerin tanksavarlara da yansıdığını söyleyen Küçük, "Bunlara güdümlü tanksavar füzeleri desek de günümüzde bu sistemler yüksek infilaklı parçacık etkili ve termobarik harp başlıkları sayesinde farklı görevler için de kullanılıyor. Özellikle son yirmi yılda gerçekleşen nizami ve gayrinizami savaşlarda bunları çok sık gördük" dedi.


TÜRKİYE ÇOK DEĞERLİ BİR 'ARA FÜZE' KAZANDI

Tanksavar füzelerinin genelde 5-8 km mesafelerde etkin olduğu biliniyor. Ancak, Fatih Mehmet Küçük'ün yukarıda bahsettiği değişim burayı da etkilemiş. Gelinen noktada tanksavar füzelerin görev profilinin genişlemesi daha uzun menzilden angajman ihtiyacını beraberinde getirmiş.

Azerbaycan'ın İsrail'den aldığı SPIKE NLOS füzeleriyle yaklaşık 15-20 km mesafelerden Ermeni hedefleri vurabilmesi gibi örneklere sözü getiren Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kısa ve öz bir şekilde söylemek gerekirse tanksavar füzeleri günümüzde 'çok rollü' bir ürün halini aldı. Bu süreçte sensör kabiliyetleri ve füze teknolojileri de gelişti. Haliyle menziller de uzadı. LUMTAS-GM de böyle bir ürün. Yerden atıldığında 16, havadan atıldığında 20 kilometreye kadar etkili. Böylece Türkiye, tanksavar füzeleri ile seyir füzeleri arasında kalan alandaki ihtiyacını karşılamış olacak. Bu sayede hasım kuvvetin, radar, tank, füze aracı gibi her türlü kara hedefi için milli, maliyet etkin, etkili bir çözüm oluştu."

BU TÜR ATIŞLARDA 'HEDEFİN AYDINLATILMASI' DA AYRI BİR MESELE

LUMTAS-GM füzesi gelecek dönemde Türkiye'nin insansız kara araçlarında da kullanılacak.

Bu noktada bir başka zorluk daha karşımıza çıkıyor çünkü füzenin menzili artırmak hedefi vurabilmek adına tek başına yeterli olmuyor. Bir de o füzeyi hedefe son ana kadar doğru bir şekilde yönlendirebilmeniz gerekiyor.

ROKETSAN'ın test atışında lazer güdümlü bir füze kullanıldı. Lazer güdümlü füze ateşlediğinizde füzenin gideceği hedefi 'aydınlatmanız' da gerekiyor. Füze o lazer izini takip ederek hedefini vuruyor.

Fatih Mehmet Küçük, "Ne kadar uzağı hedeflerseniz o kadar güçlü aydınlatıcıya ihtiyacınız var. Aydınlatabilmek için de o mesafeyi çok iyi gören bir kameranız olmalı. Görüldüğü gibi bir füze atışı aslında kendi içinde teknolojik zorlukları olan bir iş" ifadelerinde bulundu.

Türk S/İHA'larının hedefi aydınlatma ve başarıyla vurma konusundaki yeteneği dünyanın malumu. Küçük, kara araçları için de yerli/milli imkanlara geliştirilen sistemler olduğundan söz ediyor. Somut bir örnek veriyor ve ASELFLIR-410 isimli görüntüleme-işaretleme sisteminin FNSS tarafından geliştirilen zırhlı muharebe aracı KAPLAN'a entegre edileceğini söylüyor.

HAVA VE DENİZ ARAÇLARINA DA ENTEGRE EDİLEBİLİR

Savunma sanayiinde milli imkanlarla ortaya konan bir ürünün çok hızlı şekilde farklı rollere bürünebildiğini daha önce sıkça gördük. UMTAS füze ailesi için de benzer bir senaryo olup olamayacağı ile ilgili Küçük sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Elbette LUMTAS deniz ve hava araçlarında da kullanılabilir. Biz halihazırda daha uygun maliyetli olduğu için havadan daha çok süzülerek hedefine giden mühimmat kullanıyoruz. Ancak kimi durumlarda helikopter gibi çok yükseğe çıkmayan ve görece yavaş olan platformdan füze atmak gerekiyor. Özellikle taarruz helikopterlerimizin güvenli mesafelerden hedefleri imha etmesi için LUMTAS gibi bir füze biçim için önemli. ROKETSAN UMTAS-GM'nin Blok-II versiyonunu da çalışıyor. UMTAS GM Blok-II ailesi karadan 32 havadan ise 50 km mesafeye kadar gidebilen daha büyük, daha etkin bir füze olacak. Bu da Türkiye gibi çok farklı alanlarda operasyon icra eden ülkenin kritik bir kabiliyet daha kazanmasına anlamına geliyor."

Kaynak: TRT Haber

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Serdal Adalı’dan Bursa Beşiktaşlılar Derneği’ne ziyaret!

Serdal Adalı’dan Bursa Beşiktaşlılar Derneği’ne ziyaret!