YAVUZ MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN
YANDEX’in başvurusu üzerine toplanan Rekabet Kurumu, haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle ABD’li teknoloji devi Google’a 93 milyon lira ceza kesmişti. Cezayı ödemek istemeyen Google, Türkiye’yi tehdit etmeye başladı. Firma 7 Kasım’da telefon üreticilerine ve GSM operatörlerine bir mektup göndererek 12 Aralık itibarıyla yeni çıkacak akıllı telefonlarda Android işletim sistemi olmayacağını duyurdu. Mektupta iş ortaklarına da seslenen Google, cezanın iptali için Rekabet Kurumuna baskı yapmalarını istedi. Eğer taraflar anlaşmaya varamaz ise yeni çıkacak telefon modellerinde Google Search, Google Play, YouTube, Gmail ve diğer Google uygulamaların yer verilmeyecek. Ancak hâlihazırdaki cihazlar ve şu an satışta bulunan modeller bu durumdan olumsuz etkilenmeyecek.
ABA ALTINDAN SOPA
Bu tavrıyla âdeta Türkiye’ye aba altından sopa gösteren Google, bir açıklama daha yaparak geri adım atmayacağını bildirdi. Google’dan yapılan açıklamada “Bugün, Türkiye’de milyonlarca kullanıcı Android telefon kullanıyor. Bu da, Android telefonları satan Türk ve uluslararası üreticiler ve Türkiye’deki mobil operatörler ile mobil cihazlar için uygulamalar, oyunlar ve servisler hazırlayan geliştiriciler için ekonomik fırsatlar sunmaktadır. Rekabet Kurumu ile üç yıldan fazla süre çalıştıktan sonra ağustos ayında yine Rekabet Kurumunca alınan bir karar üzerine Android iş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarda bazı değişikliklere gittik. İş ortaklarımıza cihazları üzerinde Google’ın gelir üreten uygulamalarının önceden yüklenmesi konusunda sunduğumuz esnekliği çok daha yüksek bir seviyeye taşımak da yer alıyordu. Ancak, kasım ayında Rekabet Kurumu bu değişikliklerin yeterince uygun olmadığı ve Türkiye’de bu anlaşmalarla faaliyet gösteremeyeceğimiz yönünde kanaat bildirdi.
YENİ ÇIKACAK ANDROİD CİHAZ
Google olarak bu konunun olabildiğince hızlı şekilde çözümü için Rekabet Kurumu ile birlikte çalışmayı sürdürüyoruz. Bu çerçevede, Türkiye’de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından, iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye’de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik. Bu, Türkiye’de yeni cihaz modellerinin Google servisleri ile pazara sunulamayacağı anlamına geliyor. Hâlihazırda mevcut modellerin satışı ve çalışması ise normal şekilde devam edecek. Mevcut cihazlar ve uygulamalar da normal biçimde çalışmaya ve güncellemeler almaya devam edecek. Google’ın diğer ürünleri ve servisleri ise durumdan etkilenmeyecek” denildi.
GEREKEN YAPILMALI
Google son açıklamasıyla resmen durumu yumuşatmaya çalışsa da Huawei’ye yaptığı yatırımların benzerini bir devlete karşı uygulamaya kalkışması büyük tepkiye yok açtı. Goolge’ın Avrupa’da açılan benzer davalarda geri adım atarken Türkiye devletine karşı hasmane tutum sergilemesi açıkçası cezalandırılmayı gerektiren bir davranış olarak hükûmetin önünde bekliyor. Bu kapsamda Google’ın web üzerinden de 81 milyona erişimi engellenerek cevap verilebilir. Yaşanan olaylar teknolojik bağımlılığın da ne denli ağır sonuçlara yol açabileceğini göstermesi açısından da çok önemli. Bu anlamda Yaani gibi yerli servislerin kullanımın desteklenmesi ve özendirilmesi gerekiyor.
“YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMELİ”
REKABET Kurumu açıklamasında, “Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi ve mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 09.02.2017 tarihinde Kurulumuzca soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren kanunda öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır. Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir.”