22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Suçlu ile sanık el sıkışıyor

Suçlu ile sanık el sıkışıyor

Ceza hukuku uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yolu olan uzlaştırmayla sisteme geçilmesinden bugüne kadar 1 milyon 127 bin 178 dosyada taraflar mahkemeye gitmeden, el sıkışarak anlaşma sağladı.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Suçlu ile sanık el sıkışıyor

Adalet Bakanlığının yürüttüğü yargı reformuyla etkinliği arttırılan uzlaştırmada uyuşmazlıklar, vakıflara, yardım derneklerine, kadın sığınma evlerine, yurtlara, çocuk yuvalarına, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere yardımda bulunma, kan bağışı ve fidan bağışı gibi edimlerle uzlaşma sağlayabiliyor.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, bu kapsamda, ceza hukuku uyuşmazlıklarında ilk kez 1 Haziran 2005'te başlayan ve 1 Ocak 2017'den itibaren etkin ve yaygın şekilde uygulanan uzlaştırmaya tabi suçlar kapsamında 1 milyon 359 bin 752 dosyada müzakere süreci tamamlandı. Bu dosyalardan 1 milyon 127 bin 178'i uzlaşma ile sonuçlandı. Uzlaşma başarı oranı ise yüzde 83 olarak kayıtlara geçti.

Özür mektubuyla uzlaşma
Uzlaştırma kapsamına giren ve Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığınca basit yaralama, basit tehdit ile hakaret suçlarından yürütülen soruşturmada olayın mağduru A.Ü. gururunun incindiğini ve bunun telefi edilmesi gerektiğini belirterek, şüpheliden kendine bir özür mektubu yazmasını istedi. Şüpheli E.Y. de mektubunda, mağdura karşı söylediği sözlerden üzgün ve pişman olduğunu anlatarak özür diledi. Mektupta, "Aramızda geçenler bir anlık sinirimle istemediğim şekilde büyüdü. Yaşananların geride kalmasını temenni ederek özür diliyorum. Gerçekten çok mahcubum ve pişmanım." ifadeleri yer aldı. Özür mektubu üzerine mağdurun şüpheli ile uzlaşmasıyla dosya kapandı.

İhtiyaç sahibi aileye yardımla uzlaşma sağlandı
Bir başka soruşturmada ise zanlı, 4 mağdura karşı tehdit ve özel hayata ilişkin görüntüleri ifşa etmek suçunu işledi. Dosyanın Uzlaştırma Bürosuna gönderilmesi üzerine yapılan müzakerelerde ortak karar alan mağdurlar, ihtiyaç sahibi bir aileye 2 kanepe alınması şartıyla şüpheliyi affedeceklerini söyledi. Teklifin şüpheli tarafından kabul edilerek, ihtiyaç sahibi bir aileye kanepelerin ulaştırılmasıyla mağdurlar ile zanlı mahkemeye gitmeden uzlaştı.

Dilipak'tan ilginç uygulama!
Kendisine hakaret eden kişiyi, Kızılay'da çalışma şartı ile affetti. Yazarımız Abdurrahman Dilipak, hakaret eden bir vatandaşla Kızılay’a yardım şartı ile uzlaştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zemini titretiyor, sırrı çözülemiyor!

Zemini titretiyor, sırrı çözülemiyor!