Yapılan araştırmalar, çay ve kahvenin birkaç fincanla sınırlı kalması durumunda vücuda yarar sağladığını ancak doz aşıldığında yarardan çok zarara neden olduğunu gösteriyor. İşte yüksek miktarda kafein alınması durumunda ortaya çıkan sağlık problemleri...
Yapılan araştırmalar son yıllarda, yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan hafıza problemleri, algılama bozuklukları, demans ve alzheimer gibi ciddi rahatsızlıkların arttığını gösteriyor. Çalışmalar, sudan sonra en çok tüketilen çay ve kahvenin yüksek doz tüketilmesinin algılama bozukluklarını beraberinde getirdiğini gösteriyor.
Uzun süre yüksek dozda kafein tüketimi ruhsal ve fiziksel birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Sağlıklı bir yetişkin için günlük çay ve kahve içme miktarı; 2 fincan kahve ve 3 bardak çay kadardır. Bu miktar aşıldığında vücuda fazlasıyla kafein alınmış olur. Günlük ortalama 600 mg kafein tüketildiğinde bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerden bazıları; kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve anksiyetedir.
Kafein genel olarak çay ve kahvede bulunuyor ancak bunun dışında, çikolata, kolalı içecekler ve bazı ilaçlarda da bulunur. Bu nedenle günlük tüketilen kafein miktarını hesaplarken, gün içinde tüketilen tüm besinlere ve ilaçlara bakılmalıdır.
Bir bardak çayda 11 mg kafein bulunuyor. Bu miktar, bir fincan kahvede 41 miligrama çıkıyor. Yani, bir fincan kahve dört bardak çayla aynı oranda kafein içeriyor. Kafein, merkezi sinir sistemini doğrudan etkilediği için kişinin daha uzun süre uyanık kalmasını sağlıyor. Kafein doğru miktarda tüketildiğinde, metabolizmayı hızlandırıyor, karaciğer hastalıklarına karşı koruyor. Özellikle spordan önce tüketildiğinde performans artışını sağlıyor.
Çay ve kahve tüketimiyle ilgili sorun fazla tüketildiğinde başlıyor. Vücut, alınan fazla kafeine tepki olarak bazı sinyaller veriyor. Bu sinyaller ihmal edildiğinde sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Vücudunuza fazla miktarda kafein aldığınızda ortaya çıkabilecek sorunlar şöyle;
Uykusuzluk ve sinirlilik gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.
Kafein bağımlılığı yapıyor böylelikle günlük alışılan dozda kafein tüketilmediğinde migren atakları ortaya çıkıyor.
Yüksek tansiyona neden oluyor.
Gastrit, reflü ve ülser hastalıklarına neden oluyor.
Algılama bozuklukları ortaya çıkıyor. Bazı araştırmalar, alzheimer ve yüksek dozda kafein tüketimi arasında ilişki olduğunu gösteriyor.
İdrar sıklığını artırır bu da vücuttaki fazla mineral ve vitaminin atılmasına sebep oluyor.
İdrar sıklığını artırır bu da vücuttaki fazla mineral ve vitaminin atılmasına sebep oluyor.
Fazla miktarda kafein tüketildiğinde göz içi basınç artıyor.
Ayrıca, kafein hayvanların metabolizması tarafından sindirilemediği için ölümcül olabiliyor. Bu nedenle, evcil hayvanlarınıza kafein içeren besinleri vermemelisiniz.
Kafein, çocuklar tarafından tüketildiğinde tıpkı yetişkinlerdeki gibi etkiler ortaya çıkıyor. Belli miktarda tüketilmesi uygun görülürken, tüketilen doz arttığında sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.