21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Tarihe Saygılı, Doğayla Uyumlu Yeşil Kent Amasya’ya Uluslararası Ödül

Tarihe Saygılı, Doğayla Uyumlu Yeşil Kent Amasya’ya Uluslararası Ödül

Anadolu’nun en özgün şehirlerinden birisi olan Amasya, tarihsel ve kültürel derinliğine yakışır doğayla barışık bir kent olarak INTERNATIONAL IDEALKENT AWARDS 2019 ödülünü almaya hak kazandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tarihe Saygılı, Doğayla Uyumlu Yeşil Kent Amasya’ya Uluslararası Ödül

Tarihi Doku Ortaya Çıkacak

UNESCO’nun Paris’te yer alan merkez binasında düzenlenen törenle, ödülünü Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkan Yardımcısı Anna Magyar’dan alan Amasya Belediye Başkanı Mehmet SARI, Amasya kent merkezindeki 8500 yıllık tarihi ve kültürel dokuyla uyumlu, çevresel sürdürülebilirliği ve geri kazanım duyarlılığı olan bir dinlence merkezinin kurulmasını amaçlayan çalışmayla ilgili açıklamasında “Projeyle birlikte Amasya’nın tarihi dokusundaki zenginliğin de ortaya çıkacağını” belirtti.

Projenin yer aldığı 2050 m2’lik yıkılan eski belediye binası arsası, hemen yanındaki Sultan II. Beyazıt Camisi, 500 yıllık çınar ağaçları ve tam karşısında yer alan UNESCO dünya mirası geçici listesinde yer alan Pontus Kral Kaya mezarları, Harşena Dağı ve Yalıboyu Evleri ile tarihi açıdan stratejik bir öneme sahiptir. Böyle bir konuma sahip olan dinlence merkezi projesi ile tarihi ve kültürel doku ön plana çıkartılarak, çevresel sürdürülebilirlik konusunda da farkındalık yaratılmaktadır.

Doğaya Saygılı Modern Bir Yapı

Ekolojik bir yapı olarak tasarlanan bina teras yeşil çatısı ile karbon salınımının minimize edildiği kentsel alanlara hizmet etmektedir. Aynı zamanda, yağmur sularının biriktirilmesi ile binanın tüm yeşil alanlarının sulaması yapılırken, gri atık sular geri kazandırılıp rezervuarlarda kullanılarak su kaynaklarının verimli kullanımına katkı sağlanmaktadır.

Yeşil Kent Amasya Projesi, çevresel sürdürülebilirliği olan, tarihsel ve doğal dokuya uyumlu, kadın, yaşlı ve engelli dostu, yenilenebilir enerji kullanımı ve atık suların geri kazandırılması ile atık yönetimi konusunda da örnek bir proje olması açısından 2019 Uluslararası İdealkent Ödülü almaya layık görülmüştür.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Merkez Bankası açıkladı: Dağıtıma başlandı

Merkez Bankası açıkladı: Dağıtıma başlandı