15 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem TBMM Başkanvekili Adan: Sivas Kongresi şanlı tarihimizin altın vesikasıdır

TBMM Başkanvekili Adan: Sivas Kongresi şanlı tarihimizin altın vesikasıdır

TBMM Başkanvekili Celal Adan, "Sivas Kongresi, şanlı tarihimizin altın vesikasıdır; fakat onun ışıltısı, gelip geçici bir vesika değildir. Bu tarihi hadisenin ışığı, halen yolumuzu aydınlatmaktadır." dedi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TBMM Başkanvekili Adan: Sivas Kongresi şanlı tarihimizin altın vesikasıdır
KAYNAK: Anadolu Ajansı

TBMM Başkanvekili Celal Adan, Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen törende, Sivas Kongresi’nin milletimizin şanlı tarihinin altın bir vesikası olduğunu belirtti. Adan, “Bu tarihi hadisenin ışığı, bugün dahi yolumuzu aydınlatmaktadır” dedi.

Tarihi Bir Haykırış

Sivas Kongresi’nin, Türk milletinin bağımsızlık ve geleceği için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Adan, 105 yıl önce Sivas’ta yükselen sesin, tüm Anadolu ve Rumeli'nin sesi olduğunu ifade etti. “O gün bu millet, işgalcilere karşı topyekun ayağa kalkmaya çağrılmıştır,” diye konuştu.

Sivas: Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri

Adan, Sivas’ın sadece bir şehir değil, aynı zamanda Türk milletinin kuruluş ve kurtuluşunun en aziz hatırası olduğunu söyledi. “Sivas, tarihin en keskin dönemecinde, en çetin vazifeyi üstlenmiştir” dedi.

Bağımsızlık Ateşi Sivas’ta Yakıldı

Adan, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Sivas’ta yaktığı bağımsızlık ateşinin, milletin iradesini ve kararlılığını simgelediğini belirtti. "O gün Sivas’ta 40 vatansever, Milli Mücadele'nin sönmeyen meşalesini tutuşturdu" dedi.

Günümüz Mücadelesine Işık Tutan Kararlılık

Sivas Kongresi'nde ortaya konan kararlılığın, günümüz Türkiye'sinin bağımsız enerji politikaları ve terörle mücadele gibi alanlarda hala geçerli olduğunu belirten Adan, "Bu kararlılık, FETÖ'yü inlerinde inleten, sınır ötesinde terörün belini kıran aynı iradedir," diye ekledi.

"SİVAS KONGRESİ ŞANLI TARİHİMİZİN ALTIN VESİKASIDIR"

Adan, Sivas'ın mertliğiyle tarih yazanların, ozanların şehri olduğunu, tarihin en keskin dönemecinde, en çetin vazifeyi üstlendiğini dile getirerek, "105 yıl önce bugün bu milletin istiklal ve istikbali için bir haykırış yükselmiştir. Bu haykırış bütün Anadolu ve Rumeli'nin sesidir. Bu toprağın evlatları, işgalcilere karşı topyekun ayağa kalkmaya çağırmıştır. İşte o yiğit sesin yükseldiği yer, duvarlarında tarihimizin bir nabız gibi attığı bu şehirdir. Sivas Kongresi şanlı tarihimizin altın vesikasıdır; fakat onun ışıltısı, gelip geçici bir vesika değildir. Bu tarihi hadisenin ışığı, halen yolumuzu aydınlatmaktadır. Sivas Kongresi'nde sergilenen kahramanlık ve kararlılık bugün dahi yol haritamızı çizen cetvel, istikametimizi belirleyen pusuladır." değerlendirmesinde bulundu.

"105 SENE ÖNCE BUGÜN MUSTAFA KEMAL PAŞA VE YOL ARKADAŞLARINDA VÜCUT BULMUŞTUR"

Sivas'ın Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, kapısını çalan vatanperverleri bağrına bastığına dikkati çeken Adan, şöyle devam etti: 

"O çetin günlerde kongre salonunu dolduran, sadece farklı şehirlerden gelen temsilciler değildir. O gün Sivas’ın gök kubbesinde çınlayan ses, binlerce yıllık kadim medeniyetimizin sesidir. Asya bozkırlarından Anadolu’ya taşıdığımız tohumun, gölgesi yedi iklim üç kıtayı kaplayan çınarın, derin köklerimizin sesidir. Kellesini verse dahi başını eğmeyen soylu milletimizin sesidir. Ergenekon'da demir dağları eriten, Fetih'te karanlık bir çağın kirli duvarlarını yıkan, Çanakkale'de sömürgecileri tarihin çöplüğüne gömen ruh, 105 sene önce bugün Mustafa Kemal Paşa ve yol arkadaşlarında vücut bulmuştur." 

Adan, Sivas'ın karşıdan taarruz etmek ve arkadan hançerlemek isteyenlere unutulmaz bir cevap verdiğini anımsatarak, "Türk'ün hürriyet sevdası, Sivas’ta çelikten bir iradeye dönüşmüştür. O irade, ihanetin karşısında sıradağlar gibi durmuş, işgalcinin, işbirlikçinin, mandacının, himayecinin alayına birden 'Ya istiklal ya ölüm' diyerek haykırmıştır." dedi.

"40 VATANPERVER, MİLLİ MÜCADELE'NİN SÖNMEYEN MEŞALESİNİ TUTUŞTURMUŞTUR"

Bağımsızlık için kendi canlarını feda eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 4 Eylül 1919'da adeta dirilerek ayağa kalktığını hatırlatan Adan, o gün 40 vatanperverin Milli Mücadele'nin sönmeyen meşalesini tutuşturduğunu söyledi. 

Sivas’ta bir işaret fişeği fırlatıldığını ve bir çoban ateşi yakıldığını aktaran Adan, "Kavgayı karşımızda birleşen yedi düvelin imkanı değil, bu mazlum ve asil milletin imanı kazanmıştır. Anadolu’nun kolaylıkla çiğnenip yutulacak bir lokma değil, buna yeltenenlerin gırtlağına takılacak demirden bir leblebi olduğu ispat edilmiştir." şeklinde konuştu.

"FETÖ'YÜ İNLERİNDE İNLETEN İŞTE BU KARARLILIKTIR"

Adan, o gün mücadele verenlerin alın terinin, göz nurunun ve temiz kanlarının bağımsız cumhuriyetin temel harcı olduğunun altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti: 

"O gün Sivas'ta ortaya konan mert çıkış, Türkiye Yüzyılı'nın ufuk çizgisi olmaya devam etmektedir. Türkiye’nin kendi inisiyatifiyle yarınlara ilerlemesini istemeyenler güncel siyasi arenada da mevcuttur. Mazlumlara umut ışığı olan milli duruşumuz halen birilerinde hazımsızlık yaratmaktadır. Dün Düyun-u Umumiye ile işbirlikçi Galata bankerleriyle bu ülkenin helal ekmeği üzerine operasyon çekenler, bugün de fırsat kollamaktadır. Türk milleti elindeki imkanları var olan gücüyle kullanarak kendine bağımsız bir gelecek inşa etmektedir. Karabağ'ı azat eden, sınır ötesinde terörün belini kıran, bağımsız enerji politikalarıyla petrol ve doğal gaz bulan, FETÖ'yü inlerinde inleten işte bu kararlılıktır. Şükürler olsun Allah bu milletin inancını, gayretini, alın terini zayi etmemektedir. Türkiye’nin güçlü bir savunma sanayisi, hür ve müstakil bir enerji sahası, güçlü bir ekonomi oluşturmasına tahammülü olmayanlar, gerçeği karartma derdindedir. Bu yüzden de ipleri başkasının elindeki kuklalar, atılan her güzel adıma bir kulp takma gayretindedir. Mavi Vatan’a 'masal' diyenler, SİHA'larımıza 'maket' diyenler, Karabağ'ın bağımsızlığa kavuşurken uluslararası medya kuruluşlarına Türkiye’yi şikayet edenler bu kukla tiyatrosunun figürleridir. Fakat teslimiyet zehrini, milletin damarına zerk etmeye çalışanlar, bu milletin ana damarından bihaberdir. Onlar Gazi Paşa’nın deyimiyle, 'kanımızdaki cevher-i asli'nin farkında değildir. Mavi Vatan’dan taviz vererek, Akdeniz’deki haklarımızdan vazgeçerek, egemenlik anlayışımızdan geri adım atarak rahat nefes alacaksak, Edirne’den Ardahan’a bütün vatan evlatları son nefeslerini vermeye razıdır. Bin yıl önce 'üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir' diyen, 105 yıl önce 'ya istiklal ya ölüm' diyen millet, teslim olmayacaktır."

Konuşmaların ardından Adan, şeref defterini imzaladı ve hatıra fotoğrafı çektirildi. Törene, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, milletvekilleri, il protokolü ve vatandaşlar katıldı
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ukrayna'da bakanlar peş peşe istifa ediyor

Ukrayna'da bakanlar peş peşe istifa ediyor