20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Termik santral yanarsa ne olur, termik santral nedir? Termik santral nasıl çalışır, ne işe yarar?

Termik santral yanarsa ne olur, termik santral nedir? Termik santral nasıl çalışır, ne işe yarar?

Milas'ta büyüyen yangınlar Termik santrale kadar ulaştı ve santralde alarmlar çalmaya başladı. Vatandaşlar ise Termik santral yanarsa ne olur, Termik santral yanarsa elektrik kesilir mi? gibi sorulara cevap arıyorlar. Termik santraller ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Termik santral ne işe yarar? İşte cevabı...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Termik santral yanarsa ne olur, termik santral nedir? Termik santral nasıl çalışır, ne işe yarar?

Türkiye'nin yangınla mücadelesi sürerken Milas'taki yangında büyük mücadelede devam ediyor. Milas'ta kuvvetli rüzgarın da etkisiyle alevler termik santrale ulaştı. Termik santraldeki personel tahliye edilirken, terminalde bulunan patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı. Termik santral yanarsa ne olur? sorusu yoğun olarak araştırılıyor. Peki Termik santral nedir, ne işe yarar? 

TERMİK SANTRAL YANARSA NE OLUR?

Yangınla ilgili yetkililerin daha önce yaptığı açıklamalara göre santralde bulunan hidrojen tankları 2 gün önce boşaltılmaya başlandı ve hidrojen yerine tankın içine su basıldı. Ayrıca tesisin içerisinde arasözlerin hazırda bulunduğu bildirildi.

Termik santral

Diğer açıklamalara baktığımızda bölgedeki Jandarma ekipleri, santral çevresinde hendek kazarak yangının en geç şekilde ulaşması ve söndürmeye zaman kazandırmak için bu önemli aldı. Ancak santral değirmenlerinde ve diğer bölümlerindeki kömür miktarı bilinmediği için, büyük bir risk oluşturuyor.

Yangının santrale ulaşmasının en büyük olumsuz bilançosu da, santralin kullanılamaz hale gelmesi. Eğer bu senaryo gerçekleşirse bölgede aktif elektrik ya da ısı üretimi sağlıyorsa bu alanlarda kesintiler yaşanabileceği belirtiliyor. 

TERMİK SANTRAL NEDİR?

Termik santralde ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılarak geri suya dönüştürülür.

Termik santralların tasarımları arasındaki en büyük farklılık kullandıkları yakıt tiplerine göredir. Bu tesisler ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmekte kullanıldığından bazı kaynaklarda Enerji Dönüşüm Santralı olarak da geçer. Bazı termik santrallar elektrik üretmenin yanı sıra endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi amaçlarla da kullanılır. İnsan üretimi karbondioksit emisyonunun büyük kısmını oluşturan fosil yakıtlı termik santralların çıktılarını azaltma yönünde yoğun çabalar harcanmaktadır.

MİLAS'TA TERMİK SANTRAL YANIYOR MU?

Milas'tan gelen son dakika haberine göre devam eden orman yangını tüm önlem ve çabalara rağmen termik santrale sıçradı. Saat 21.00 sıralarında termik santralin elektrik iletim tellerinden de kıvılcımlar düşmeye başladı. Bunun ardından terminalin alarmı çalmaya başladı. Bu arada patlamaların da yaşandığı bölgede elektrikler kesildi. Güvenlik gerekçesi ile insanların bölgeden uzaklaştığı Milas'taki santralde durum ciddiyetini koruyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

A Haber'e özel açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Termik santral yanma tehdidiyle karşı karşıya." dedi.

Başkan Erdoğan şöyle konuştu;

TERMİK SANTRAL YANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

"Örneğin şu anda ülkemizin önemli iş adamlarının sahip olduğu Termik Santral yanma tehdidiyle karşı karşıya. Helikopterler ve uçaklar söndürme çalışması yaptı. Şu anda 3 bakanımız oradalar. Aşırı rüzgar olmasa söndürmek kolay olacak. Söndürürken bir taraftan da rüzgar tehdidiyle karşı karşıyasınız. Ama biz sadece bunalarla mcücadele etmiyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yangın Milas'taki santrale ulaştı! Personel tahliye edildi

Yangın Milas'taki santrale ulaştı! Personel tahliye edildi