Üç yıldır firari olan ve kırmızı bültenle aranan Çiftlik Bank kurucusu Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın'ın Brezilya'da teslim olmasının ardından bugün Türkiye'ye geliyor. Brezilya'da teslim olan ‘Tosuncuk' Mehmet Aydın ilk gecesini Sao Paulo'daki Türkiye Başkonsolosluğu'nda geçirdi. Tosuncuk getirildi mi? Tosuncuk Mehmet Aydın kaç yıl ceza alır? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. İşte tüm detaylar..
TOSUNCUK GETİRİLDİ Mİ?
Tosuncuk Mehmet Aydın bugün Türkiye saatiyle 09.40'taki uçakla İstanbul'a getiriliyor. Uçağın 22.30 sularında İstanbul'da olması bekleniyor. Aydın, İstanbul'a iner inmez gözaltına alınacak ve hakkındaki ilk işlem İstanbul Havalimanı Adliyesi'nde (Gaziosmanpaşa Adliyesi ek binası) yapılacak. Sorgulanmak üzere İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na gönderilecek. Aydın'ın hakkındaki suçlardan tutuklanması bekleniyor. Aydın'ın yakalama süreci şöyle:
Aydın hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bursa ve Geyve Cumhuriyet Başsavcılığında devam eden soruşturma ve kovuşturma dosyaları var. Hakkında ilk kırmızı bülten 19 Mart 2018'de yakalama kararına istinaden çıkarıldı. Bugüne kadar Mehmet Aydın'ın görüldüğü iddia edilen her ülkeyle adli işbirliği çerçevesinde temasa geçildi. Uruguay, Brezilya, Panama, Honduras, Kanada ve Ukrayna adli makamlarıyla yazışmalar yapıldı.
Brezilya'da olduğu yönündeki duyum üzerine 2018 yılı Haziran ayında Brezilya'dan iadesi istendi. Yargı kararlarını içeren Adalet Bakanlığının iade talebi son olarak Şubat 2021'de bir kez daha Brezilya'ya hatırlatılarak iade talebi yinelendi. Aydın, teslim oldu ve Türkiye'ye geliyor.
TOSUNCUK MEHMET AYDIN KAÇ YIL CEZA ALIR?
Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı, "Çiftlik Bank" adıyla kurduğu sistemle çok sayıda kişiyi dolandıran ve daha sonra kayıplara karışan Mehmet Aydın'ın İnterpol'ün en çok arananlar listesine dahil edilmesi için girişimde bulundu.
Yürütülen çalışmaların sonucunda Aydın, söz konusu listeye dahil edildi. İnterpol'ün sisteminde Aydın'ın bilgilerinin yanı sıra fotoğrafları da yer aldı. Aynı listeye, ilgili soruşturma kapsamında zanlının aranan ağabeyi Fatih Aydın da dahil edildi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Çiftlik Bank sisteminin kurucu ve yöneticilerine ilişkin yürüttüğü soruşturmayı kısa sürede tamamlayarak 7'si firari, 11'i tutuklu 48 şüpheli hakkında iddianame hazırladı.
Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, aralarında Brezilya, Uruguay, KKTC ve ABD adli makamlarına yönelik iade talepnamesi düzenlenen firari Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur'un da bulunduğu 48 kişi "şüpheli" sıfatıyla yer alırken, 3 bin 762 kişi de "müşteki" olarak yer aldı.
Aralarında firari Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 18 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan ikişer yıldan altışar yıla, "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçundan 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçundan yine 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçundan da altışar yıldan 14'er yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianamede, bu kapsamda 18 örgüt yöneticisinin 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianamede, 23 şüphelinin "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar, 7 şüpheli hakkında da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.