Türkgün Gündem Tüberküloz hastalarına yakın takip

Tüberküloz hastalarına yakın takip

Sağlık Bakanlığınca tüm ilaçları ücretsiz sağlanan tüberküloz hastalarının düzenli ilaç kullanımları da gözetimli tedavi uygulamasıyla yakından takip ediliyor.

Sağlık Bakanlığınca tüm ilaçları ücretsiz sağlanan tüberküloz hastalarının düzenli ilaç kullanımları da gözetimli tedavi uygulamasıyla yakından takip ediliyor.

KAYNAK: AA

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, halk arasında "verem" olarak bilinen tüberkülozun küresel halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini söyledi.

Demirkol, Türkiye'de tüberkülozla mücadelenin yoğun şekilde sürdüğünü vurgulayarak, "Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 2002'den sonra verem savaş dispanserlerinin yeterliliği, tıbbi cihaz donatımı ve fiziki imkanlarıyla beraber hekimlerimizin ve sağlık personelimizin eğitimi de en üst seviyeye çıkarıldı." dedi.

Her ilde en az bir verem savaş dispanserinin bulunduğu bilgisini veren Demirkol, "Burada kendi alanında uzman hekimlerimiz ve sertifikalandırılmış yardımcı sağlık personelimizle tüberkülozla mücadele etkin şekilde yürüyor." değerlendirmesini yaptı.

Demirkol, tüberkülozla etkin mücadele sonucunda görülme sıklığının yüz binde 30'dan yüz binde 10'lara gerilediğine dikkati çekerek, "Bu da etkin mücadelenin fedakar sağlık çalışanlarımızca yapıldığında nasıl sonuç alındığını tüm dünyaya göstermiş oluyor. Dünya Sağlık Örgütü de bununla ilgili Türkiye'de yapılan mücadeleyi takdir ediyor." dedi.

"Filyasyon yaparak da tüberküloz sayılarını çok aşağı indirdik"

Tüberkülozun en önemli belirtilerinin, geçmeyen ve uzun süre devam eden öksürük, gece terlemeleri, istemsiz kilo kaybı olduğunu vurgulayan Demirkol, bunların görülmesi durumunda mutlaka hekime başvurulmasını önerdi.

Demirkol, tüberküloz tanısı konulması durumunda tedavinin verem savaş dispanserlerinde ücretsiz gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Tedavinin, Türkiye'de çok etkin şekilde uygulandığının altını çizen Demirkol, "Sadece ücretsiz tedaviyi kişiye vermekle kalmıyoruz. Doğrudan gözetimli tedaviyle (DGT) de kişinin her gün bu ilaçları düzgün ve saatinde alıp almadığını da gözetleyerek, gözlemleyerek takip ediyoruz. Artık teknolojik imkanları da kullanarak on-line şekilde kişinin ilacı zamanında alıp almadığını sağlık personelimiz takip ediyor." diye konuştu.

Demirkol, tüberküloz hastalarının ailelerine ve iş arkadaşlarına yönelik de taramaların yapıldığını belirterek, "Tedavinin uygulanıp uygulanmadığını yakından takip ederken yakın filyasyon yaparak da tüberküloz sayılarını çok aşağı indirdik. Hedefimiz sıfıra varmak. Bu noktada da yoğun şekilde özellikle ilaca dirençli tüberküloz vakalarını takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
14 hastane tüberküloz konusunda yetkilendirildi


Halk Sağlığı Genel Müdürü Demirkol, şehir hastanelerinin referans hastane yapıldığını anımsatarak, "Tüberküloz konusunda Türkiye'de 4 referans hastanemiz vardı. Bunu 6'ya çıkardık." dedi.

Çocuklarda da referans hastane sayısının 8'e çıkarıldığını belirten Demirkol, şunları kaydetti:

"Böylelikle, Türkiye'de yetişkinde ve erişkinde olmak üzere 14 referans hastanemiz, tüberküloz konusunda tarafımızca yetkilendirilmiş oldu. Tüberkülozla aktif bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da tüberküloz hastalarına aynı zamanda nakdi yardımda bulunuyor. Dünyada hem ücretsiz tedavi veren hem de ayni yardımda bulunan başka bir ülke daha bulunmuyor."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi Fındıkta bu sezon 2,5 milyar dolar ihracat geliri hedefleniyor

Fındıkta bu sezon 2,5 milyar dolar ihracat geliri hedefleniyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, fındık ihracatında bu sezon 2,5 milyar dolar ihracat geliri beklediklerini bildirdi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, fındık ihracatında bu sezon 2,5 milyar dolar ihracat geliri beklediklerini bildirdi.

KAYNAK: AA

Gürsoy, AA muhabirine 2024-2025 fındık ihraç sezonunun 1 Eylül 2024'te başladığını ve 7 ayı geride bıraktıklarını, sezonun 31 Ağustos itibarıyla sona ereceğini söyledi.

Fındık ihracatının geçen sezona göre daha yüksek olduğunu ifade eden Gürsoy, şimdiye kadar her şeyin Türk fındık ihracatçısı adına olumlu şekilde devam ettiğini anlattı.

Gürsoy, son beş sezonda fındık ihracatına ilişkin verilere değinerek, şu bilgileri paylaştı:

"2019-2020 sezonunda 343 bin 561 ton karşılığında 2 milyar 312 milyon 45 bin 738 dolar, 2020-2021 sezonunda 292 bin 440 ton karşılığında 2 milyar 10 milyon 787 bin 689 dolar, 2021-2022 sezonunda 340 bin 147 ton karşılığında 1 milyar 986 milyon 44 bin 569 dolar, 2022-2023 sezonunda 298 bin 557 ton karşılığında 1 milyar 795 milyon 189 bin 783 dolar, 2023-2024 sezonunda ise 303 bin 458 ton karşılığında 2 milyar 349 milyon 117 bin 725 dolar gelir elde edilmişti."

Döviz bazında geçen sezonun aynı dönemine göre 200 milyon doların üzerinde daha fazla ihracat geliri elde edildiğine dikkati çeken Gürsoy, artıştaki etkenler arasında rakip ülkelerdeki fındık rekoltesinde yaşanan düşüş olduğunu ifade etti.

Fındık ihracatında yaşanan artışın stoklara da etkisi olacağına işaret eden Gürsoy, "Bu şekilde ihracatımızın devam etmesi durumunda bu sezondan gelecek sezona devreden fındık stoklarımızın kalmayacağını tahmin ediyoruz." dedi.

2024-2025 fındık ihracat hedeflerine değinen Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bu hızla giderse sezon sonu itibarıyla 320 bin ton fındık ihracatı yapılması hedefleniyor. Bunun karşılığında ise 2,5 milyar dolar ihracat geliri bekliyoruz. Şu anda 7 aylık dönemde geçen yıla oranla 200 milyon dolar daha fazla döviz girdimiz var. Dolayısıyla ihracatımızın bu şekilde devam etmesi durumda rahatlıkla 2,5 milyar doları bulacağımızı düşünüyoruz."

"Kuzey Afrika ülkelerine gözle görülür fındık ihracatımız söz konusu"

Gürsoy, ülkeler bazında ihracatın Avrupa Birliği'nin yanı sıra Çin, Japonya, Kore ve Avustralya gibi ülkelere yapıldığını belirtti.

Rusya ve Ukrayna'ya yapılan satışlarda bir miktar düşüş söz konusu olduğunu aktaran Gürsoy, şunları kaydetti:

"Bazı ülkelere hiç ihracat yapamazken bu ülkelerde Türk fındığı sofraları süslemeye başladı. Örneğin Kuzey Afrika ülkelerine gözle görülür bir fındık ihracatımız söz konusu. Geçen sezona göre bu ülkelere ciddi oranda fındık satışı görülüyor. Bu ülkeler arasında yüzde 300 ihracatı artan ülkeler var. Bunlar da bizleri memnun etmektedir."

Dursun Oğuz Gürsoy, kahverengi kokarca ile mücadelenin iyi ve zamanında yapılması durumunda gelecek sezona çok güzel bir başlangıç yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *