19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Türkiye'de Mühendis Olmak" konulu panel gerçekleştirildi

Türkiye'de Mühendis Olmak" konulu panel gerçekleştirildi

Türkiye Kamu Sen ve Türk Mühendisler Derneği ortaklığı ile düzenlenen, "Türkiye'de Mühendis Olmak" konulu panel gerçekleştirildi.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'de Mühendis Olmak" konulu panel gerçekleştirildi
Türkiye Kamu Sen ve Türk Mühendisler Derneği ortaklığı ile düzenlemiş olduğumuz, "Türkiye'de Mühendis Olmak" konulu panelimiz gerçekleştirildi.

Bilgi Teknolojileri Kurumu Konferans salonunda düzenlenen panele, Genel Başkanımız Önder Kahveci, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ömer Fatih Sayan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, PTT Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Tok, TÜRKAV Genel Başkanı Ebubekir Korkmaz, sendikalarımızın Genel Başkanları, Genel Merkez Yöneticilerimiz, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. 

ÖNDER KAHVECİ: MÜHENDİSLERİMİZ İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Protokol konuşmaları çerçevesinde katılımcılara hitap eden Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Bir kere daha ifade ediyoruz ki, mühendislerimiz için tek çözüm yolu; çalışma şartlarının, mali ve özlük haklarının, statü, görev, yetki ve sorumluluklarının ayrı olarak belirlendiği   müstakil bir Mühendislik Meslek Kanunundan geçmektedir” dedi.  

Genel Başkan Kahveci;

“Türk Mühendisler Derneğimizin düzenlemiş olduğu bu önemli panelde bulunmaktan mutluluk duyduğumu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Bütün misafirleri ve panelistlerimizi şahsım ve Türkiye Kamu-Sen adına saygıyla selamlıyorum. Mühendis, kelime olarak “hendese”den türemiş, geometriyi, matematiği, fiziği bilen kişi anlamına gelmektedir.

Mühendislik ise insanların yaşam içinde ortaya çıkan ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak her türlü planlama, üretim ve inşa faaliyetlerinin odağında son derece önemli görevler ifa eden güzide bir meslek olarak tanımlanabilir. 

İnsanlığın teknolojik ve bilimsel anlamda geldiği noktada, ortaya çıkan teknolojiyi ve bilimsel ilerlemeyi insanların hizmetine ve kullanımına sunarak bir anlamda bilimle insanı buluşturma işlevi de gören mühendislerimiz, toplumsal ilerlemenin en önemli faktörlerinden biri durumundadırlar. 

Son yıllarda sıkça yaşadığımız doğal afetlerde mühendislerimizin ne denli önemli görevler ifa ettiklerini, mühendislik bilgisini göz ardı ettiğimizde hayatın ne denli güçleştiğini bir kere daha idrak ettik. Bilimsel ve teknolojik gelişmenin baş aktörleri olarak, hayatımızı her alanda kolaylaştıran mühendislerimizin son yıllarda geri plana atıldığını da üzülerek görmekteyiz. 

Özellikle yıllar içinde reel anlamda eriyen maaşlarının yanında sorumluluklarıyla paralel bir mesleki korumadan da mahrum olarak görev yapan mühendislerimiz birçok sorunla da karşı karşıyadır. “Türkiye’de Mühendis Olmak” giderek zorlaşmaktadır.

Türkiye Kamu-Sen olarak kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet üreten çalışanlarımızın haklarının korunması ve ilerletilmesi için mücadele ediyoruz. Bu bağlamda kamuda görev yapan mühendislerimizin de sorunlarının çözümü için büyük gayret gösteriyoruz.   

Arazi tazminatları, meslek sigortası, teknik sorumluluk ödemesi, ek ödeme ve özel hizmet tazminatı gibi mali hususlarda düzenleme yapılarak mühendislerimizin ekonomik olarak hak ettikleri noktaya ulaştırılması gerektiğini her platformda ifade ediyoruz. 

Bununla birlikte mühendislik mesleğinin toplumsal itibarının yükseltilmesi ve mühendislerimizin hak kayıplarının önlenmesi amacıyla Mühendislik Meslek Kanunu çıkarılması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Mühendislik mesleğine özel bir kanunun hazırlanmasının mühendislerimizin birikmiş sorunlarına çözüm üreteceğine ve bundan sonra ortaya çıkması muhtemel pek çok problemi de engelleyeceğine inanıyoruz.  

Toplu sözleşme görüşmelerinde mühendislerimizin sorunlarını ayrı bir başlık altında dile getirdik. Toplu pazarlık süresince kamuda görev yapan mühendislerin yaşadığı sorunlara dikkat çektik ve kamuoyu oluşturduk.  Toplu sözleşme görüşmeleri sonunda mühendislerimiz adına kısmi bir iyileştirme sağlandı.  

Ancak yapılan iyileştirme mühendislerimizin taleplerini karşılamaktan, sorunlarını çözmekten uzak kaldı. Buradan bir kere daha ifade ediyoruz ki, mühendislerimiz için tek çözüm yolu; çalışma şartlarının, mali ve özlük haklarının, statü, görev, yetki ve sorumluluklarının ayrı olarak belirlendiği   müstakil bir Mühendislik Meslek Kanunundan geçmektedir.   

Türkiye Kamu-Sen olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mühendislerimiz için her türlü çabayı göstereceğimizi bir kere daha ifade ediyorum. Mühendislerimizi bir çatı altında toplayarak fikri ve fiili birliktelik oluşturmak adına mesleki anlamda ortaya çıkan boşluğu dolduracağına yürekten inandığım Türk Mühendisler Derneği’nin kurulmuş olması, verdiğimiz mücadelede elimizi daha da güçlendirecek bir etken olacaktır. 

Bu vesile ile Türk Mühendisler Derneği’ni ve bu önemli vazifeye talip olarak büyük ve mesleki anlamda mukaddes bir davaya girişen tüm dernek üyelerini bir kere daha tebrik ediyor, Derneğin Türk mühendisleri için hayırlı olmasını diliyorum. Kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen ortaya koydukları gayretle ve ihlaslı faaliyetleriyle mühendislerimiz için önemli çalışmalara imza atıldığını görmekten de büyük mutluluk duyuyorum.

Türkiye Kamu-Sen olarak meslek mensuplarımızın hakları için Türk Mühendisler Derneği ile her türlü faaliyette iş birliği ve dayanışma içinde olmaya hazır olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Bugün gerçekleştirilecek olan panelde mühendislerimizin toplumsal ve mesleki sorunlarının çözümü noktasında önemli görüşlerin ortaya çıkacağına yürekten inanıyor, panelde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Panelin hayırlı olması dileklerimle tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı. 

YAŞAR YEKEBAĞCI: MÜHENDİSLERİMİZİN SESİ OLACAĞIZ

Türk Mühendisler Derneği Genel Başkanı Yaşar Yekebağcı konuşmasında, “Mühendislerin bugüne kadar yaşadıkları sorunları çözmek adına dernek olarak yeni bir ses ve nefes olacağız. Ötelenen her bir sorun ve talebin çözümü noktasında Türk Mühendisler Derneği olarak gayret sarf edeceğiz. Mühendislerimizin beklenti ve taleplerinin nihai çözüme kavuşması bizim önceliğimiz olacaktır. Panelimizin sonuçları itibari ile tüm meslektaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

YAŞAR YILDIRIM: SİZLER TÜRKİYE’NİN ÇELİK KANATLARISINIZ 

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım ise, “Türk Mühendisler Derneği’nin kuruluşu hayırlı uğurlu olsun . Mühendislik mesleği olmasa hayatımızda çok şey olmaz. Hayatımızın kolaylaştırılması için mühendisler ciddi bir yük yüklenmektedirler.

Mühendisliğin olmadığı bir dünya düşünülemez. Türkiye’de de bu alanda çok ciddi adımlar atılıyor. İHA’lar, SİHA’lar bunun en önemli örnekleridir. 

Çalışma hayatında mühendislerimizin beklenti ve taleplerini yakından takip ediyor ve çözüm noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 

Sizler Türkiye’nin çelik kanatlarısınız. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Mühendisler Derneği’nin düzenlemiş olduğu panelin tüm mühendislerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi. 

ÖMER FATİH SAYAN: MÜHENDİSLERİMİZ ÜLKEMİZİN GELECEĞİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSLENMEKTEDİR

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ise, “Burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında mühendislerimizin ülkemizin geleceği için çok önemli görevler üstlendiklerinin bilincindeyiz. 

Dünyada 25 milyon mühendisin var olduğunu biliyoruz ve bu sayı her geçen gün artıyor. Hayatımızın bütün alanlarında onların projelerini kullanıyoruz onlara ne kadar teşekkür etsek azdır . Teknoloji ve yazılım oranında Türk mühendisleri çok büyük başarılara imza atmaktadırlar. Kendilerini tebrik ediyorum. Bu panelin gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyor hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Protokol konuşmalarının ardından "Türkiye'de Mühendis Olmak" konulu panelimizin oturumunda, Moderatör, Türkiye Kamu-Sen Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Haber-Sen Genel Başkanı sayın Yücel Kazancıoğlu, 

* Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Sn. Şeref Sağıroğlu,

* Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sn. Serpil Erol

* PTT Genel Müdür Yardımcısı Sayın Hüseyin Tok

* Kıraç Grup Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sn. Aykut Açıkgöz

* Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Enerji-Sen Genel Başkanımız Sn. Şuayip Deniz Demir

* Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sn. Mustafa Ulaş konu başlıklarına ilişkin görüş, düşünce ve önerilerini katılımcılarla paylaştılar. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu konuştu! ''Bardağı taşıran son damla oldu''

İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu konuştu! ''Bardağı taşıran son damla oldu''