Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından Mart 2022’de SavunmaSanayiST.com’a yapılan açıklamada, “Avrupa ve Afrika kıtasındaki ülkelere UMTAS ve OMTAS Tanksavar Füzelerimizin ihracatını gerçekleştirdik. Şu anda da füzelerimize yönelik oldukça talep var.” ifadelerine yer verilmişti.
NATO bünyesinde gerçekleştirilen Defender Europe 2023 Tatbikatı sırasında, Kosova Güvenlik Gücü (FSK) envanterindeki OMTAS Füzesi ilk kez görüntülendi. Tatbikat kapsamında yapılan sergide OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Füzesi Lançeri içerisinde, eğitim füzesi olduğu görüldü.
Roketsan tarafından Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen OMTAS Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM), tripod üzerinden atılan konfigürasyonda olduğu gözlemlendi. OMTAS Füzeleri, Türk Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan FNSS PARS ve FNSS KAPLAN tipi Silah Taşıyıcı Araç (STA) platformları tarafından da kullanılıyor.
Roketsan tarafından geliştirilen OMTAS, muharebe alanındaki zırhlı tehditlere karşı etkili orta menzilli bir tanksavar silah sistemidir. Füze, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık sayesinde gece/gündüz ve her türlü hava koşulunda görev yapabilmektedir. OMTAS Silah Sistemi; fırlatma sistemi (füze, atış platformu, atış kontrol ünitesi), taşıma sandıkları ve eğitim simülatöründen oluşmaktadır.
Kosova Güvenlik Gücü (FSK)’nün de katılım sağladığı NATO bünyesinde gerçekleştirilen Defender Europe 2023 Tatbikatı sırasında, FSK envanterindeki PMT-76-57A Platform Makineli Tüfek ilk kez görüntülendi. Böylelikle MKE A.Ş. tarafından Kosova’ya PMT-76-57A ihracatı gerçekleştirildiği ilk kez ortaya çıkmış oldu. Bilindiği üzere Kosova ile Sırbistan arasında bir gerilim söz konusu.
MKE PMT-76-57A, Zırhlı araç veyahut hücumbot gibi deniz platformlarda bulunan uzaktan komutalı silah sistemleri için geliştirildi. Kosova Güvenlik Gücü’nün de PMT-76-57A’yı, zırhlı araçlarında bulunan ASELSAN SARP silah kuleleri için tedarik ettiği üzerinde duruluyor.
NATO bünyesinde gerçekleştirilen Defender Europe 2023 Tatbikatı sırasında, Kosova Güvenlik Gücü (FSK) envanterindeki ASELSAN ALKAR entegreli VURAN aracı ilk kez görüntülendi. VURAN aracının yanında, Kosova’nın daha önce yine Türkiye’den tedarik ettiği Otokar COBRA araçları görüldü.
Geçtiğimiz yıl Kosova, Türkiye’den 2 adet VURAN aracı teslim almıştı. Teslim alınan araçların, Zırhlı Havan Aracı konfigürasyonunda olduğu, böylelikle ortaya çıkmış oldu. Kısa süre önce ALKAR ve VURAN, Jandarma Genel Komutanlığı envanterine de girmişti.
VURAN Zırhlı Havan Aracı içerisinde; 120mm havan silahı, yarı otomatik mühimmat yükleme sistemi, mühimmat depolama sitemi ve atış kontrol sistemi bulunuyor.
ALKAR’da mermi namluya otomatik yükleniyor, gelişmiş hızlı ve hassas elektro-mekanik taret sistemi ile namlu 360 derece dönebiliyor, yüksek namlu açılarında atış yapabiliyor. Tüm bunlar geniş bir etki alanı sağlarken ALKAR’ın üç havanın yaptığı etkiyi tek başına yapabilmesini sağlıyor.