Türkgün Gündem Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 282 baz puanın altına geriledi

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 282 baz puanın altına geriledi

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına indi.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına indi.

KAYNAK: TRT Haber

Türkiye'nin CDS’leri düşüyor. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 284,9 baz puana geriledi. Kredi risk primi güne 291 baz puanda başlayarak 290’ın altına indi.


Ekonomi yönetiminin attığı adımlarla Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizliklerin azalması TL varlıklara ilgiyi artırırken, bu adımlar uluslararası anlamda da karşılık buluyor.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs sonundan bu yana enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 50'ye taşırken ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeledeki kararlılığını da ortaya koydu.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine yönelik artan güven ve öngörülebilirliğin, dış finansman sağlamayı da olumlu etkilediğini belirterek, "2023 yılının ilk 5 ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı olurken Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti" ifadesini kullanmıştı.


Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, Şubat 2021'den bu yana ilk defa 282 baz puanın altına gerileyerek 281,75 puana indi.


Analistler, Türkiye'nin CDS'inde devam eden gerilemeyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'nin kredi notunda artış ve kredi notu görünümünde de olumlu değişiklikler yaptığını vurgulayarak, bunun da yatırımcıların Türkiye ekonomisine artan güveni ortaya koyduğunu söyledi.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's de ocak ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.


Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "B+"ya yükseltmişti


Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.


Analistler, bundan sonraki süreçte enflasyonda kalıcı inişin başarılabilmesi, cari açıkta düşüşün gerçekleşmesi ve sürdürülebilir bir patikanın oluşması durumunda not artışlarının devam edebileceğini dile getirerek, Moody’s'in de 19 Temmuz’daki Türkiye değerlendirmesinde not artışı gelebileceği öngörüsünde bulundu.


Bu arada Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1'in üzerinde yükselişle 103.375,74 puana çıkarak rekor tazeledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya New York borsası günü düşüşle tamamladı

New York borsası günü düşüşle tamamladı

New York borsası, Trump'ın belirsiz tarife politikası nedeniyle değer kaybetti. Dow Jones yüzde 0,84, S&P 500 yüzde 1,57 ve Nasdaq yüzde 2,15 düştü. ABD'nin tarifeleri artırma olasılığı, enflasyon ve ekonomik büyüme endişelerini beraberinde getiriyor.

New York borsası, Trump'ın belirsiz tarife politikası nedeniyle değer kaybetti. Dow Jones yüzde 0,84, S&P 500 yüzde 1,57 ve Nasdaq yüzde 2,15 düştü. ABD'nin tarifeleri artırma olasılığı, enflasyon ve ekonomik büyüme endişelerini beraberinde getiriyor.

KAYNAK: AA

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife politikası belirsizlik kaynağı olmaya devam ederken günü düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,84 azalarak 37.645,59 puana indi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,57 azalışla 4.982,78 puana geriledi ve Nisan 2024'ten bu yana ilk kez günü 5.000 puanın altında tamamladı. Nasdaq endeksi de yüzde 2,15 kayıpla 15.267,91 puana düştü.

ABD yönetiminin tarifelerine ilişkin müzakere umutlarıyla güne yükselişle başlayan endeksler, bu iyimserliğin azalmasıyla kapanışa doğru kazanımlarını geri verdi.

Tarifelere ilişkin haber akışı yakından takip edilirken, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, karşılıklı tarifelerin açıklandığı 2 Nisan'dan bu yana 70'e yakın ülkenin müzakerelere başlamak için Başkan Trump'a ulaştığını belirtti.

Ayrıca Leavitt, Çin'e yönelik toplamda yüzde 104 oranına ulaşan tarifelerin ise 9 Nisan'da yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Söz konusu açıklama, Çin'in, ABD Başkanı Trump'ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi getirme tehdidine yönelik, bunun olması halinde "kararlı karşı tedbirler alınacağını" bildirmesinin ardından geldi.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Eğer ABD bu yolda devam ederse, Çin sonuna dek kararlı karşı tedbirlerle yanıt verecektir." ifadesine yer verilmişti.

Trump, dün Truth Social platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Çin'in karşılıklı tarifelere misilleme olarak açıkladığı yüzde 34'lük gümrük vergilerini geri çekmemesi halinde, bu ülkeye yüzde 50 ek tarife uygulayacaklarını açıklamıştı.

Tarifelerin enflasyonu artırabileceği ve ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğine dair endişeler de sürerken, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları yatırımcılar tarafından takip edildi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in ticaret politikası değişikliklerinin nasıl sonuçlanacağını görmek için faiz oranlarında herhangi bir ayarlama yapmadan önce acele etmeyebileceğini belirtti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de Trump'ın açıkladığı tarifelerin tahmin edilenden "çok daha büyük" olduğunu, yüksek maliyetlerin tüketicilere ne kadar sürede ve nasıl yansıyacağı ile işletmeler ve tüketicilerin bu duruma nasıl tepki vereceğinin belirsiz olduğunu ifade etti.

Tarifeler Fed'in para politikası kararları için koşulları zorlaştırırken analistler, bankanın yarın yayımlayacağı son toplantısına ait tutanaklardan alınacak sinyallerin önem taşıdığını kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *