15 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur? Türkovac aşısı gönüllü olmak için şartlar neler?

Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur? Türkovac aşısı gönüllü olmak için şartlar neler?

Yerli aşı Turkovac'ta yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yerli aşı ‘TURKOVAC’ faz 3 çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün sosyal medya hesabından Türkovac aşısı gönüllü olmak isteyenler için telefon numarası paylaştı. Vatandaşlar ise Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur? Türkovac aşısı gönüllülük şartları neler? diye araştırma yapıyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur? Türkovac aşısı gönüllü olmak için şartlar neler?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac aşısıyla ilgili 3. doz klinik çalışmasının Ankara Şehir Hastanesi'nde başladığını söyledi. Bakan Koca ayrıca Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur? sorusuna cevap mahiyetinde bir telefon numarası paylaştı. Peki Türkovac aşısı gönüllülik şartları neler? cevabı haberimizde...

BAKAN KOCA, TURKOVAC AŞISINA GÖNÜLLÜ OLMAK İSTEYENLER İÇİN TELEFON NUMARASI VERDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Turkovac-Coronovac 3. doz klinik çalışması Ankara Şehir Hastanesinde başladı. Çalışmaya 2 doz Sinovac aşısı yapılıp 2. dozun üzerinden 90 gün geçen 18-59 yaş arası gönüllüler katılıyor. YERLİ AŞININ SONUÇLANMASINA DESTEK İÇİN zemin kat aşı birimine bekliyoruz. Tel: 0312 552 60 19" dedi.

Turkovac aşısına nasıl gönüllü olunur

TURKOVAC GÖNÜLLÜLERİ HASTANEDE HANGİ AŞAMALARDAN GEÇİYOR

e-Nabızdan gönüllülük başvurusunda bulunanlar için öncelikle hastaneden kayıt oluşturuluyor.

Yapılan bilgilendirmenin ardından Kovid-19 geçirip geçirmediğinin anlaşılabilmesi için kan ve PCR testine yönlendirilen gönüllüler, daha sonra çalışma odasına gelerek aşılarını oluyor ve yarım saat bekletiliyor.

Gönüllüler, herhangi bir yan etkiyle karşılaşmaları halinde "0850 222 00 79" numaralı telefonu arayarak sağlık ekiplerini semptomları hakkında bilgilendiriyor.

TURKOVAC AŞISI İÇİN KAÇ ADAY SEÇİLDİ?

Yerli aşı ‘TURKOVAC’ta faz 3 çalışması için gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Kovid-19 geçirmemiş, PCR testi pozitif olmayan, daha önce Kovid-19 aşısı yaptırmamış, ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi.

Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyen kronik hastalıklardan "kelebek hastalığı" olarak da adlandırılan Sistemik veya Kutanöz Lupus Eritematozus, otoimmün hastalıklar, Romatoid Artrit, Guillain-Barre Sendromu, Sjögren Sendromu, Glomerülonefrit, Haşimato hastalığı, HIV ve dev hücreli arterit hastalıklarını taşıyanlar da çalışma dışında bırakıldı.

Belirlenen koşulları sağlayan aday gönüllüler ayrıca e-Nabız üzerinden, toplu taşıma araçlarını kullanıp kullanmadığı, çalışıp çalışmadığı, çalışıyorsa insanlara yakın, halka açık bir ortamda mı görev yaptığı sorularının yer aldığı ankete yanıt verdi.

Bu kapsamda, başvurular arasından gereken şartları sağlayan yurt içi ve yurt dışındaki 40 bini aşkın gönüllünün yerli aşının faz 3 çalışmasına katılması uygun bulundu.

TURKOVAC GÖNÜLLÜLERİ NASIL SEÇİLDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından isminin "TURKOVAC" olduğu açıklanan yerli inaktif aşının çalışmaları, çalışma merkezlerinden olan Ankara Şehir Hastanesi'nde devam ediyor. Aşı, faz 3 çalışmaları kapsamında e-Nabız üzerinden randevu alan ve gönüllülük şartlarını taşıyan vatandaşlara uygulanıyor. Peki gönüllüler hastanede hangi aşamalardan geçiyor? e-Nabızdan gönüllülük başvurusunda bulunanlar için öncelikle hastaneden kayıt oluşturuluyor.

Yapılan bilgilendirmenin ardından Covid-19 geçirip geçirmediğinin anlaşılabilmesi için kan ve PCR testine yönlendirilen gönüllüler, daha sonra çalışma odasına gelerek aşılarını oluyor ve yarım saat bekletiliyor. Gönüllüler, herhangi bir yan etkiyle karşılaşmaları halinde "0850 222 00 79" numaralı telefonu arayarak sağlık ekiplerini semptomları hakkında bilgilendiriyor. Yerli aşı "TURKOVAC"ta faz 3 çalışması için gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Covid-19 geçirmemiş, PCR testi pozitif olmayan, daha önce Covid-19 aşısı yaptırmamış, ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi.
 
Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyen kronik hastalıklardan "kelebek hastalığı" olarak da adlandırılan Sistemik veya Kutanöz Lupus Eritematozus, otoimmün hastalıklar, Romatoid Artrit, Guillain-Barre Sendromu, Sjögren Sendromu, Glomerülonefrit, Haşimato hastalığı, HIV ve dev hücreli arterit hastalıklarını taşıyanlar da çalışma dışında bırakıldı. Belirlenen koşulları sağlayan aday gönüllüler ayrıca e-Nabız üzerinden, toplu taşıma araçlarını kullanıp kullanmadığı, çalışıp çalışmadığı, çalışıyorsa insanlara yakın, halka açık bir ortamda mı görev yaptığı sorularının yer aldığı ankete yanıt verdi. Bu kapsamda, başvurular arasından gereken şartları sağlayan yurt içi ve yurt dışındaki 40 bini aşkın gönüllünün yerli aşının faz 3 çalışmasına katılması uygun bulundu.

ÜNLÜLERDEN AŞI İÇİN KOLLARI SIVAYIN ÇAĞRISI

Diğer yandan edinilen son dakika bilgisine göre Sağlık Bakanlığı'nca Kovid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen aşılama kampanyası için sinema sanatçıları Şener Şen, Haluk Bilginer, Ezgi Mola ve Dr. Mehmet Öz'ün yer aldığı kamu spotları hazırlandı. Kamu spotlarında Haluk Bilginer, "Aşıyla pandemi son bulacak, perdelerimiz yine açılacak. Bugün alkışlar bize değil, hepimizin sağlığını koruyarak aşı olanlara", Dr. Mehmet Öz "Geleceğe sağlıklı bakmak için mutlaka aşı olalım", Ezgi Mola, "Aşımızı olalım, hayatımıza kaldığımız yerden sağlıkla devam edelim", Şener Şen ise "Sinemalarda, tiyatrolarda yeniden buluşmamız için siz de mutlaka aşınızı yaptırın" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin'de orman yangını nedeniyle 50 ev tahliye edildi

Mersin'de orman yangını nedeniyle 50 ev tahliye edildi