Milyonlarca vergi ve SGK prim borcu olan vatandaşı ilgilendiren af düzenlemesi ile ilgili hükümet düğmeye bastı. Cuma günü AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, vergi ve SGK borçlarının yapılandırılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası pandeminin etkilerini azaltmak için bugüne kadar yapılan en kapsamlı vergi yapılandırması paketi hazırlanıyor. Paketten yaklaşık 4 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Vergi affı hangi borçları kapsayacak? İşte merak edilen tüm detaylar...
u003cbu003eErdoğan'ın talimatı: u003c/bu003eYaz tatili süresince sahada olan milletvekillerine en çok gelen talep, devlete olan borçların yeniden yapılandırılması oldu. İş dünyasından da aynı yönde istekler AK Parti'ye ulaştı. Bunun üzerine Başkan Erdoğan, kapsamlı bir çalışma yapılması talimatı verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeniden yapılandırma ile ilgili bir çalışma yaptıklarını, düzenlemeyi istihdam paketine eklemeyi düşündüklerini açıkladı.u0026nbsp;
AK Parti grubu, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıkların bürokratları ile toplantılar yaparak düzenlenmenin çerçevesini belirlemeye çalıştı.
u003cbu003eEn geniş yapılandırma: u003c/bu003eVergi, sigorta prim borçları, kaçak köprü geçişleri, trafik cezaları, gümrük cezaları, belediyelere olanlar da dahil çeşitli borçlar ile bazı idari para cezalarının yapılandırma kapsamına girmesi planlanıyor. Böylece, bu düzenlemenin şu ana kadar çıkartılan en kapsamlı yeniden yapılandırma olması öngörülüyor.
u003cbu003eÖğrenim kredisi borçlarına da kolaylık: u003c/bu003eÜniversitelerden mezun olan öğrencilerin öğrenim kredileri ile ilgili yaşadıkları sorunlar daha önce Erdoğan'a iletilmişti. Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda yapılandırma kapsamına öğrencilerin kredi borçları da dahil edildi. AK Parti, çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının da pakete eklenmesi istiyor. Ancak bu konudaki karar daha sonra verilecek.
u003cbu003e500 milyarlık borcu kapsayacak:u003c/bu003e Paket kapsamına girecek yeniden yapılandırmadan yaklaşık 4 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Yapılandırılacak toplam borç tutarı ise 500 milyar lira civarında.
u003cbu003eBir erteleme ve uzun taksit:u003c/bu003e AK Parti grubu, pandemi nedeniyle borçların ödenmesinde sıkıntı olduğuna dikkat çekip, Şu ortamda borçlar yapılandırılıp taksitler hemen başlatılırsa yine ödemelerde zorluk yaşanabilir. Bir yıl tüm borçlar ertelensin daha sonra taksitler başlasın dedi. Çalışmalar da bir yıl erteleme üzerine yapılmaya başlandı. Ancak erteleme süresinin 6 ay ya da daha kısa bir süre olması da gündemde. Erteleme sonrası borçların uzun süreli taksitlere bölünmesi planlanıyor.
u003cbu003eBorçlarını düzenli ödeyenler: u003c/bu003eBorçlarını düzenli ödeyen vatandaşların ödüllendirilmesi konusu da gündeme geldi. Onlara dönük bir jest yapılması konuşuluyor. Bu konu, düşünce aşamasında ve henüz karara bağlanmış değil.
u003cbu003eGeçmişteki yapılandırmaya benzer:u0026nbsp;u003c/bu003eDüzenlemeyi duyuran Ak Partili Muş’un açıklamasına göre de geçmişte yapılan yapılandırmalara benzer bir çalışmanın söz konusu olduğu sonucu çıktı.
u003cbu003eGeçmişte hangi borçlar yapılandırılmıştı? : u003c/bu003e- Katma Değer Vergisi - Emlak Vergisi - Su borçları - Gelir Vergisi - Çevre ve Temizlik Vergisi - Motorlu Taşıtlar Vergisi - SGK, Bağ-Kur prim borçları - Askerlik para cezası - Trafik cezalarıu0026nbsp;
- İdari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları. -Öğrenim kredisi borçları -Ödenme imkânı ortadan kalkmış isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası prim borçları ve bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları. Özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlerle ilgili eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları.