12 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Başyazı Kerkük’te Türkmenlere tezgâh

Kerkük’te Türkmenlere tezgâh

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kerkük’te Türkmenlere tezgâh
KAYNAK: Haber Merkezi

Kerkük üzerinde oynanan oyunlar yüzyıllardır bitmiyor. Bu oyunlar Irak’ın işgalinden sonra daha da arttı. Türkmen şehri olan Kerkük’ü asimile etmek için Barzani ve Talabani taraftarları özellikle işgalden sonra her türlü alçaklığı yaptı. Irak’ın işgalinin ardından Türkmen liderlerin öldürülmesi, tapu dairesinin yakılması, topraklarının gasp edilmesi bunlardan bazılarıdır.

Barzani, 2017’de gerçekleştirmek istediği sözde bağımsızlık referandumunda Kerkük’ü tamamen kontrol altına almak istedi. Türkiye’nin duruşunu aşamayan Barzani güçleri, arkasına bile bakmadan Kerkük’ten kaçmak zorunda kalmıştı. O günlerde Kerkük’ün her yanı Türkmen bayraklarıyla donatılmıştı.  Kerkük’ü oldubittiye getirme çabaları o günden sonra durulmuştu.

Geçtiğimiz yıl, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin, Kerkük Operasyonlar Komutanlığı’nın karargâhı olarak kullanılan binayı ve 33 askeri noktanın kontrolünü Peşmerge’ye verme kararından sonra yine bu güçler hareketlenme başlamış, huzur içinde yaşayan halkın bu karardan dolayı huzuru kaçmıştı. Gösterilen tepkilerden sonra bu karardan vazgeçilmişti. Yine sükûnet hakim olmuşken, geçtiğimiz haftalarda Irak’ta Kerkük’ün başına vali olarak terör örgütü PKK’ya yakınlığı ile bilinen KYB Partisi’nin üyesi Rebwar Taha’nın getirilmesiyle Türkmenler yine ayağa kalktı. Kerkük İl Meclisi’nin 5’i Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)’nden, 3’ü Arap ve 1’i Hıristiyan olmak üzere toplam 9 üyesi, Bağdat'ta bir araya gelerek Kerkük Valiliği ve Kerkük Vilayet Meclisi Başkanlığı için Türkmenleri yok sayarak sözde seçim düzenledi ve yine kaosun, krizin fitilini ateşlediler. 

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan da bu yasadışı uygulamaya “İl Meclisi Seçim Yasası'nın 13. Maddesi, Kerkük'te yönetimin, seçim sonuçlarına bakılmaksızın tüm bileşenler arasında adil şekilde dağıtılmasını öngörüyor. Ayrıca söz konusu toplantının bileşenler arasında hiçbir uzlaşı olmadan, Türkmenlerin yokluğunda, Vali ile Meclis Başkanı seçiminin Kerkük değil, Bağdat'ta yapılması açık ve net şekilde yasa ihlalidir.” tepkisini gösterdi.

Terör örgütü PKK’ya yakınlığı ile bilinen KDP’nin yaptığı açıklamanın içeriğindeki “Başkan Barzani valinin Kürt olmasında ısrar etti" cümlesi, birbirleriyle dirsek temasında Türkmenleri Kerkük’te etkisiz hale getirme dayanışmasını gösteriyor.

Terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye ile anlaşmalar imzalayan, bu manada PKK’ya yardım ve yataklık eden 3 siyasi partiyi kapatan Irak merkezi hükümeti bu korsan seçime gereken müdahaleyi yapmalıdır. Aksi halde Kerkük’te istenmeyen olayların önü açılacaktır.

Geçtiğimiz yıl Kerkük’te yaşananlar sonrası “Irak'ın asli ve kurucu unsurlarından olan Türkmenlerin ana yurdu olan Kerkük'te olanları üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz. Türkmenlerin haklarının korunması bizim için önemlidir ve siyasi pazarlık konusu olmamalıdır, Kerkük Türkmenlerinin haklarını her zaman savunacağız.” diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da bu son gelişmeler karşısında diplomatik görüşmelerini hızlandırmalı, Türkmenlere kurulan bu tuzağı bozmalıdır.

Kerkük’ü Türkmenlerin elinden almak için her yolu denemeleri hep güncelliğini koruyor. Türkiye bu oyunlar karşısında her daim Türkmenlerin yanında dağ gibi durmalıdır. Türkmenlerin düşmanları bellidir ve Türkiye’den başka onların dostu yoktur.

YILDIRAY ÇİÇEK / TÜRKGÜN

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 3 hafta önce
VAKİT KAYBETMEDEN HEMEN MÜDALE EDİLMELİ
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
D
Deniz Gnc 3 hafta önce
Barzani O bölgede,İsrailin Himayesinde Korunmakta
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
Dedesini ziyarete giden Asel Lina'nın kahreden ölümü

Dedesini ziyarete giden Asel Lina'nın kahreden ölümü