Türkgün Dünya İki ülke savaş eşiğinde! Çıkan çatışmada 3 asker öldü

İki ülke savaş eşiğinde! Çıkan çatışmada 3 asker öldü

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde, Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 3 Hint askeri öldü. Çin, Hindistan'ı Ladakh bölgesinde askerlerine 'provokatif saldırılar' düzenlemekle suçladı.

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde, Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 3 Hint askeri öldü. Çin, Hindistan'ı Ladakh bölgesinde askerlerine 'provokatif saldırılar' düzenlemekle suçladı.

NDTV kanalının haberinde, Ladakh'daki Galwan Vadisi'nde gerilimin düşürülmeye çalışıldığı bir süreçte, Hint ve Çin güçleri arasında dün gece "şiddetli bir çarpışma" meydana geldiği ve can kayıpları olduğu bildirildi.

Hindistan Ordusundan yapılan açıklamada, çatışmada Hint tarafından 1 subay ile 2 askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, "iki tarafın üst düzey askeri yetkilileri durumu yatıştırmak için şu an görüşüyor." ifadesi kullanıldı.

Ladakh bölgesi Hindistan'ın Çin sınırında bulunuyor.

Çin, Hindistan'ı Ladakh'da askerlerine "provokatif saldırılar" düzenlemekle suçladı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician, Ladakh'da Hint ve Çin askerleri arasında çıkan ve 3 Hint askerin öldüğü çatışmaya ilişkin açıklama yaptı.

Cao, çatışmada ölen ya da yaralanan Çin askeri olup olmadığına ilişkin bilgi vermezken, Hindistan askerlerinin iki taraf arasında varılan uzlaşmayı ciddi biçimde ihlal ettiğini, sınırı iki kez yasa dışı biçimde geçtiğini ve Çin personeline provokatif saldırılar düzenlediğini belirterek bunun iki sınır gücü arasında ciddi fiziksel çatışmayla sonuçlandığını söyledi.

Sözcü, Çin'in, olayı güçlü biçimde protesto ettiğini, öte yandan sınırda "barış ve sükunetin" sürdürülmesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Hint basını, Ladakh'daki Galwan Vadisi'nde gerilimin düşürülmeye çalışıldığı bir süreçte, Hint ve Çin güçleri arasında dün gece çıkan çatışmada can kayıpları olduğunu duyurmuştu.

Hindistan ordusu da çatışmada Hint tarafından 1 subay ile 2 askerin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Açıklamada, "iki tarafın üst düzey askeri yetkilileri durumu yatıştırmak için şu an görüşüyor." ifadesi kullanılmıştı.

- Egemenlik hakları kaynaklı gerilim 2017'de tırmanmıştı

Hint yetkililer, mayıs başında Çin askerlerinin üç noktadan Ladakh bölgesine girdiğini, burada çadır ve askeri karakollar kurduklarını açıklamıştı. Askerlerin, bölgeden ayrılmaları yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmişti.

Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde, iki ülke askerlerinin karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Hindistan ve Çin, Ladakh'ta yer alan Demchok, Chumar, Daulat Beg Oldie, Galwan Vadisi ve Pangong Tso Gölü çevresine ek güvenlik gücü konuşlandırmıştı.

Çin askerleri, Galwan Vadisi'nde yaklaşık 100 çadır kurarken, Pangong Tso Gölü'ndeki devriye botlarının sayısını da artırmıştı.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi yönetimi ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, söz konusu mesele son zamanlarda Pekin-Yeni Delhi hattında tansiyonun giderek yükselmesine neden oluyor.

İki ülke sınırında egemenlik hakları kaynaklı gerilim, 2017'de de yükselmişti.AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi OPEC+ şaşırtıyor: Mayıs ayında günlük 411 bin varil üretim artışı

OPEC+ şaşırtıyor: Mayıs ayında günlük 411 bin varil üretim artışı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu 8 ülkenin üretim artışı planını hızlandırarak, mayıs ayında 3 aylık artışa eşdeğer şekilde günlük 411 bin varillik üretim artışına gideceği bildirildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu 8 ülkenin üretim artışı planını hızlandırarak, mayıs ayında 3 aylık artışa eşdeğer şekilde günlük 411 bin varillik üretim artışına gideceği bildirildi.

KAYNAK: AA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yapılan açıklamada, nisan ve kasım 2023'te ek gönüllü üretim kesintisi uygulayan OPEC+ üyesi sekiz ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, küresel piyasa koşullarını değerlendirmek amacıyla video konferans yöntemiyle bir araya geldiği duyuruldu.

Toplantıya katılan Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman, petrol piyasasındaki olumlu gelişmeleri göz önünde bulundurarak piyasa istikrarına bağlılıklarını yineledi ve üretimi kademeli olarak artırma kararı aldı.

Gönüllü Kesinti Kademeli Olarak Geri Çekiliyor

Açıklamada, 5 Aralık 2024'te alınan ve 3 Mart’ta teyit edilen karar doğrultusunda, 1 Nisan itibarıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisinin kademeli ve esnek bir şekilde geri çekilmeye başlandığı belirtildi. Bu kapsamda, mayıs ayında sekiz ülkenin günlük 411 bin varil ek üretim artışına gideceği ve bu miktarın mayıs ayı için öngörülen artışa ek olarak iki aylık artışı da kapsadığı ifade edildi.

Piyasa Koşullarına Göre Yeni Düzenlemeler Gelebilir

OPEC, üretim artışlarının piyasa koşullarına bağlı olarak durdurulabileceğini veya yeniden gözden geçirilebileceğini vurguladı. Bu esnek yaklaşımın, petrol piyasasında istikrarın sağlanmasına katkı sunarken, üye ülkelerin üretim süreçlerini hızlandırmalarına da imkan tanıyacağı belirtildi.

Öte yandan, söz konusu sekiz OPEC+ üyesi ülkenin, haziran ayı üretim seviyelerini belirlemek amacıyla 5 Mayıs'ta yeniden bir araya geleceği duyuruldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *