Türkgün İslam ve Ahlak 6 Günlük Oruç (Şevval Orucu) Nedir?

6 Günlük Oruç (Şevval Orucu) Nedir?

Dinimizde bazı ibadetler farz iken bazı ibadetler de nafile olarak yapılır. Bu noktada özellikle nafile ibadetler peygamber efendimiz (s.a.v.) tarafından yapılır ve yapılması tavsiye edilir. Ramazan ayından sonra tutulan 6 günlük Şevval Orucu da bu nafile ibadetlerden biridir.

Dinimizde bazı ibadetler farz iken bazı ibadetler de nafile olarak yapılır. Bu noktada özellikle nafile ibadetler peygamber efendimiz (s.a.v.) tarafından yapılır ve yapılması tavsiye edilir. Ramazan ayından sonra tutulan 6 günlük Şevval Orucu da bu nafile ibadetlerden biridir.

MUHABİR: Eylül Şahin

Hicri takvime göre Ramazan ayından sonra Şevval ayı gelmektedir. Ramazan ayında Müslümanların tuttuğu farz oruç ve yapılan diğer ibadetlerle birlikte manevi gelişim artar. Peygamber efendimiz (s.a.v) de bu manevi gelişimin devam etmesi ve bireylerin takvasının artması için bir fırsat olarak Şevval Orucu’nu görmüştür. Şevval Orucu sevabı, fazileti ve sağladığı manevi artılar bakımından oldukça önemlidir. Bu konu hakkında Hz. Muhammed (s.a.v.)’in verdiği müjdeye göre Ramazan orucu ile birlikte Şevval ayında tutan kişi, tüm yılı oruçlu geçirilmiş gibi sevap almaktadır. 


Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur?

Şevval Orucu ne zaman tutulur sorucu, en çok sorulan sorulardan biridir. Bu oruç, Ramazan ayının hemen arkasından gelen Şevval ayında tutulur. Şevval ayında tutulması gereken bu oruç toplam altı gündür. Ramazan ayı sonrasında gelen Ramazan Bayramı, 30 gün tutulan oruç arkasından Müslümanlara verilen bir nimet olarak görülür. Bu nedenle Ramazan Bayramı’nın ilk günü yani Şevval ayının ilk gününde oruç tutulması haramdır. Bu günün dışında, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününden itibaren oruç tutulabilir.

Şevval Orucu, peş peşe veya araya günler koyularak da tutulabilmektedir. Bu noktada önemli olan, Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutulmasıdır. Bunun yanında Şevval Orucu hakkında faziletli olan ise bu orucu peş peşe tutmaktır. 

Ramazan ayı sonrasında gelen Şevval ayında tutulması gereken Şevval orucunda dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Ramazan ayında çeşitli nedenlerden dolayı oruç tutulmamışsa yani Ramazan ayından kalma kaza oruçları varsa, Şevval orucu öncesinde kaza oruçlarının tutulması gerekmektedir. Ancak bazı alimlere göre Şevval ayında tutulmak istenen kaza oruçlarına niyet edilirken bir yandan da Şevval Orucuna niyet edilebilir. Bunun yanında belirtmek gerekir ki Şevval Orucu hakkındaki en sağlam görüş, önce kaza oruçlarının tutulmasıdır.

Şevval Orucunun Fazileti ve Sevabı Nedir?

Ramazan ayı sonrasında gelen Şevval ayında tutulan 6 günlük oruç, efendimiz (s.a.v.)’in yapmış olduğu sünnetlerden biridir. Ramazan orucundan sonra tutulan bu oruç, bireylere büyük sevaplar kazandırır. İşte, Şevval orucu fazileti ve sevaplarından bazıları:

  1. Bir Yılın Oruçlu Gibi Geçirilmesini Sağlar: Müslim’de geçen bir hadise göre Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: ‘’Kim Ramazan orucunu tutar ve ardından Şevval ayında altı gün oruç tutarsa bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur.’’ Bu hadisten anlaşılacağı üzere Ramazan orucu sonrasında tutulan Şevval Orucu, bu orucu tutan kişinin tüm yıl oruç tutmuş gibi sevap almasını sağlar.
  2. Ramazan Ayında Yapılan Hataları Telafi Eder: Her ne kadar Ramazan Orucu farz bir ibadet olsa da bu ibadet yerine getirilirken bazı hatalar yapılabilir. Ramazan ayı sonrasında tutulan Şevval Orucu da bireylerin bu eksikleri tamamlamasını sağlar.
  3. Manevi Yolculuk Devam Eder: Ramazan ayında 30 gün boyunca tutulan oruç ve yerine getirilen diğer ibadetler, bireylerin manevi olarak gelişmesini sağlar. Şevval Orucu da kat edilen manevi gelişimin devam etmesini sağlamaktadır.
  4. Amel Defterine Yazılan Büyük Sevaplardandır: Nafile ibadetler, kıyamet günü bireylerin derecesini yükselten ve amel defterinin kabarık görünmesini sağlayan ibadetlerdir. Bu nedenle Şevval Orucu, ahiret için büyük kazanç sağlar.

Şevval Orucu Farz mı, Nafile mi?

Şevval orucu hakkında en çok sorulan sorulardan biri de Şevval Orucu farz mı sünnet mi sorusudur. Şevval Orucu, sünnet ibadetler arasında yer bulur, fazileti ve sevap olmasıyla ön plana çıkar. Nafile bir ibadet olan Şevval Orucu’nun tutulması zorunlu değildir ancak bu orucu Resulullah Aleyhisselam tutmuş ve bu oruca büyük önem vermiştir.

Bu oruç terk edildiğinde Müslümanlar herhangi bir günaha girmez ancak bu oruç tutulduğunda tüm sene oruç tutulmuş gibi sevap kazanılır. Ayrıca bu orucun bireylere kazandırdığı bir artı da, oruç tutma ibadetinin alışkanlık hale gelmesidir. Allah için yapılan en önemli ibadetler arasında olan oruç ibadeti, nafile olarak da tutularak farz ibadetlerdeki eksiklerin tamamlanması sağlanabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Videolar Yaşam Hatay'da nesli tükenme tehlikesi altındaki çizgili sırtlan görüntülendi

Hatay'da nesli tükenme tehlikesi altındaki çizgili sırtlan görüntülendi

Hatay'da nesli tükenme tehlikesi altındaki çizgili sırtlanın görüntüsü kaydedildi.

Hatay'da nesli tükenme tehlikesi altındaki çizgili sırtlanın görüntüsü kaydedildi.

KAYNAK: AA

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğünce, korunması gereken hayvanlar kategorisinde "kırmızı listede" bulunan çizgili sırtlanın görüntüsü paylaşıldı.

Görüntüde, sırtlanın yalaktan su içtiği anlar yer aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *