Ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber’in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Husuf namazı nedir, nasıl kılınır? Ay tutulması namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Ay tutulması namazına nasıl niyet edilir? Ay tutulması namazı kılmak isteyenler tarafından araştırılıyor.
AY TUTULMASI NAMAZI NEDİR, HUSUF NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL NİYET EDİLİR?
Ay tutulması olduğu zaman husuf namazı kılınması gerekir. Husuf namazı ay tutulmasının ardından kılınması gereken nafile namazının ismidir.
Husuf namazı evde tek başına kılınabilir. Ay tutulmasının ardından 2 ya da 4 rekat bir nafile namazı kılmak gerekmektedir. Husuf namazı farz ya da vacip değildir. Husuf namazının sünneti iki rekat olarak kılınmaktadır. Ay açılıncaya bu namazın kılınması gerekir. Güneş tutulması namazı cemaat ile kılınabilirken Ay tutulması namazının evde yalnız kılınması gerekmektedir.
Bu namazlar istenirse mescitte de kılınabilir. Husuf namazından önce ezan ya da kamet okumasına gerek yoktur.
Husuf namazına başlamadan önce niyet etmek gerekmektedir. Sonrasında Sübhaneke duası okunmalıdır. Ardından Besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur. Bunun ardından da Kur'an'da geçen bir sure okunması gerekmektedir. Ardından rükuya gidilir.
Namazı ikinci rekatında da besmele çekilir Fatiha ve ardından Kur'an'da geçen bir dua okunur. Sonra secdeye gidilir. Oturulur ve Ettahiyyatu ile Allahumme Salli ile Allahumme Barik dualarını okunur. Ardından da Rabbena duası okumak gerekmektedir.
Güneş ile ay tutulması halinde namaz kılmak sünnettir. Meydana gelen doğal afet durumlarında olumsuz etkilerden korunmak için Allah'tan yardım istenmesi gerekmektedir. Güneş tutulması olduğu zaman es-Salatü camiatün ve sonrasında namaz için de cem olunuz şeklinde seslenme yapılabilir.
HADİS-İ ŞERİF: "Rasûlullah (SAV) iki rek'at namaz kıldı ve rek'atlarda ayakta duruşları (kıyamı) uzun yaptı. Sonra geri döndü, güneş açılınca da şöyle buyurdu: "Bunlar, Allah'ın kendisiyle kullarını korkuttuğu belgelerdir. Bu gibi mucizeleri gördüğünüz zaman, farz namazlardan en yeni kıldığınız namaz gibi namaz kılınız" (Buhârî, Küsuf, 6, 14; Müslim, Küsûf, 21, 24; Ebû Dâvud, İstiskâ, 3, 4).