Sağlık sorunları nedeniyle biyopsi yaptırmak zorunda olan pek çok kişi, bu işlemin oruçlarını etkileyip etkilemeyeceğini merak etmektedir. Özellikle Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren bireyler, tıbbi müdahalelerin oruçlarına bir zarar verip vermediğini araştırıyor. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda ne diyor? Biyopsi yaptırmak orucu bozar mı? İşte merak edilen detaylar...
Biyopsi Yaptırmak Orucu Bozar mı?
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun yaptığı açıklamaya göre, tıbbi amaçlarla vücuttan doku veya hücre örneği alınması (biyopsi) orucu bozmaz. 22 Eylül 2005 tarihli bu karara göre, biyopsi işlemi sırasında herhangi bir besleyici madde alınmadığı için oruç geçerliliğini korur.
Ayrıca, Diyanet, jinekolojik muayene, smear testi ve rahim ultrasonunun da orucu bozmadığını belirtmektedir. Eğer biyopsi sırasında ağız yoluyla ilaç alınması gerekirse, bu durum orucu bozabilir. Ancak sadece doku veya hücre alımı söz konusuysa, oruç devam ettirilebilir.
Endoskopi ve Kolonoskopi Orucu Bozar mı?
Endoskopi ve kolonoskopi işlemleri de oruç tutan kişiler için merak edilen tıbbi uygulamalardan biridir. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre:
- Eğer endoskopi veya kolonoskopi sırasında herhangi bir sıvı, yağ veya ilaç sindirim sistemine gönderilmezse oruç bozulmaz.
- Ancak bu işlemler sırasında vücuda su, yağ veya ilaç verilirse, bu durum yeme ve içme hükmüne girdiği için oruç bozulur.
Bu nedenle, eğer oruçluyken endoskopi ya da kolonoskopi yaptırmayı düşünüyorsanız, doktorunuza işlem sırasında herhangi bir sıvı verilip verilmeyeceğini sormanız faydalı olacaktır.
Orucu Bozan Durumlarda Ne Yapılmalı?
Eğer biyopsi, endoskopi veya kolonoskopi işlemi sırasında orucunuz bozulursa, bu durumda kaza orucu tutmanız gerekir. Kur’an-ı Kerim’de bu konuda şöyle buyrulmaktadır:
"İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar." (Bakara, 2/184)
Kaza oruçları, Ramazan sonrası istenilen bir zamanda tutulabilir. Peş peşe tutulması zorunlu olmamakla birlikte, geciktirilmeden yerine getirilmesi önerilmektedir.