18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Boş yere yemin etmek günah mı? Kaç çeşit yemin vardır?

Boş yere yemin etmek günah mı? Kaç çeşit yemin vardır?

Boş yere yemin etmenin günah olup olmayacağı sık sık aklımıza takılan konulardan biri olabiliyor. Sözlükte kuvvet anlamına gelen yeminin dini olarak Allah'ın adını anarak söz vermek şeklinde açıklanmaktadır. Peki, Boş yere yemin etmek günah mı? Kaç çeşit yemin vardır?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Boş yere yemin etmek günah mı? Kaç çeşit yemin vardır?

Yemin, bir insanın Allah'ı şahit tutarak, kesinlikle doğru veya yapacağı bir işi yerine getireceğine dair söz vermesidir. İslam inancına göre yemin etmek büyük bir sorumluluktur ve ciddiyet gerektirir. Pek çok alim boş yere yemin etmek konusunda farklı görüşlere sahiptir. Boş yere yemin etmek günah mı?

Boş yere yemin etmek günah mı?

Boş yere yemin etmek, yani yeminin gereksiz yere kullanılması veya yemin edilen şeyin gerçekleşmemesi durumunda, kişinin günaha girebileceği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesinde yer alan bilgide ise şu ifadeler yer almaktadır: 

Yemin etmek aslında mübah bir davranış olmakla birlikte, gereksiz yere yemin etmek ve onu alışkanlık hâline getirmek doğru değildir.

Yerine getirilmesi mümkün ve mübah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/702-703).
Kur’ân-ı Kerîm’de, verilen sözün yerine getirilmesi hakkında “Yeminlerinizi koruyunuz (yerine getiriniz)” (el-Mâide, 5/89), “Allah adına yaptığınız ahitleri yerine getirin. Allah’ı kefil tutarak kuvvetlendirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Şüphesiz ki Allah, yaptıklarınızı bilir.” (en-Nahl, 16/91) buyurulur. Bu itibarla bir Müslümanın yemin etmemesi, yemin etmişse bu, verdiği söze Allah’ı şahit tutmak demek olduğundan mutlaka yeminine bağlı kalması gerekir.

Kaç çeşit yemin vardır?

Üç çeşit yemin vardır. Bunlar, yanlışlıkla yapılan yemin, yalan yere yemin ve geçerli yemin olarak bilinir. İşte yemin çeşitlerine dair bilgiler:

a) Yanlışlıkla yapılan yemin (yemîn-i lağv); bir şeyin doğru olduğu zannedilerek veya ağız alışkanlığıyla yapılan yemindir. Kişinin birini görmediği hâlde gördüğünü zannederek “Vallahi gördüm.” demesi veya yemin kastı olmaksızın yemin sözlerini söylemesi, yemîn-i lağv olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde yapılan yeminden dolayı kefâret gerekmez.

Kur'ân-ı Kerîm’de, kasıtsız olarak ağızdan çıkıveren yeminlerden dolayı kişinin sorumlu tutulmayacağı bildirilmiştir (el-Bakara, 2/225; el-Mâide, 5/89). Bununla birlikte, ağız alışkanlığıyla konuşurken sıkça yemin edenlerin, bu alışkanlıklarından vazgeçmek için çalışmaları gerekir.

b) Yalan yere yemin (yemîn-i ğamûs); bu tür yemin, bilerek yalan yere yapılan yemindir. Bir kimsenin olmamış bir şey için bilerek olmuş diye veya olmuş bir şey için bilerek olmadı diye yemin etmesi böyledir. Bu en büyük günahlardan biridir (Buhârî, Eymân, 16 [6675]; Müslim, İman, 220 [138]). Böyle bir yemin Hanefîler'e göre, kefâretle telafi edilemez. Bu şekilde yemin eden kişinin, bilerek ve Allah’ın adını anarak yalan yere yemin ettiği için pişman olarak, bir daha böyle bir hataya düşmemek üzere Allah’tan af dilemesi gerekir.

Yalan yere yaptığı yemin sebebiyle başkasının hakkının zayi olmasına sebep olan kimse, bu zararı tazmin edip zarar verdiği kimselerden helallik istemelidir.

c) Geçerli yemin (yemîn-i mün’akide); imkân dâhilinde olan bir şeyi yapmak veya yapmamak üzere yapılan yemindir. Bir kimsenin şu işi yapacağım veya yapmayacağım diye yemin etmesi böyledir. Bu yeminin Allah’ın isimlerinden biriyle veya O’nun sıfatlarıyla ya da örfen Allah’ın isimlerine veya sıfatlarına atıfta bulunan sözlerle yapılmış olması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/708-712). Bu tür yeminini bozan kişi yemin kefâreti öder (Merğinânî, el-Hidâye, 3/17-18).

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mutfağın gizli düşmanları! Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

Mutfağın gizli düşmanları! Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?