20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Cuma hutbesinde, doğal afetlere karşı tedbir çağrısı

Cuma hutbesinde, doğal afetlere karşı tedbir çağrısı

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan cuma hutbesinde, "Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizin gerçeklerine uygun adımlar atalım. Evlerimizi en doğru yere, en sağlam malzemeyle ve en güzel şekilde inşa etmenin gayretinde olalım." ifadeleri kullanıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cuma hutbesinde, doğal afetlere karşı tedbir çağrısı

"Önce Tedbir, Sonra Tevekkül" konulu hutbe, cuma vakti Türkiye genelindeki camilerde okundu.

Deprem gibi doğal afetlere engel olmanın mümkün olmadığı belirtilen hutbede, ancak akıl, bilim ve tecrübe ışığında afetlere karşı tedbir almanın ve bunların yol açacağı tahribatı en aza indirmenin öncelikli görev olduğu aktarıldı.

İslam'ın, insanlara önce bütün tedbirleri alarak sorumluluklarını yerine getirmesini emrettiği anımsatılan hutbede, "Aldığımız bütün tedbirlere rağmen acı bir hadiseyle karşılaştığımızda ise biz müminlere düşen sabırlı ve metanetli olmak, Allah'ın takdirine rıza göstermektir. İçinde bulunduğumuz durumu aklıselim ile değerlendirmek, ihmal, yanlış ve hatalardan gerekli dersleri çıkarmaktır." vurgusu yapıldı.

Afetlerin, kötü neticelerinin bir kısmının hata ve ihmallerden kaynaklandığına işaret edilen hutbede, "Geliniz, afetlere karşı bilinçli, tedbirli ve hazırlıklı olalım. Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizin gerçeklerine uygun adımlar atalım. Evlerimizi en doğru yere, en sağlam malzemeyle ve en güzel şekilde inşa etmenin gayretinde olalım. Heyelan ve sel riski bulunan bölgelerde, dere yataklarında bina yapmaktan kaçınalım. Kendi elimizle kendimizi tehlikeye atmayalım." uyarıları sıralandı.

Yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiği 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümünde yarın saat 18.57'de depremlere karşı toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ülke genelinde, "Çök, Kapan, Tutun" hareketleriyle deprem tatbikatı yapılacağı hatırlatılan hutbede, ayrıca şunlar kaydedildi:

"Rabb'imiz Kur'an-ı Kerim'de, 'Kim bir canı kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.' buyurmaktadır. Bir canı kurtarmak, bir insanın hayata tutunmasına katkıda bulunmak, bu amaca yönelik faaliyetlerin içerisinde olmak son derece saygın ve değerlidir. Bu vesileyle siz kıymetli kardeşlerimizi bulunduğunuz yerdeki en güvenli noktada hem bu tatbikatta yer almaya hem de AFAD tarafından verilen eğitimlere katılmaya davet ediyorum."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
e-YDS yarın yapılacak

e-YDS yarın yapılacak