21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Gadir-i Hum nedir? Gadir-i Hum ne zaman kutlanır, nasıl ortaya çıktı?

Gadir-i Hum nedir? Gadir-i Hum ne zaman kutlanır, nasıl ortaya çıktı?

Şiiler tarafından kutlanan Gadir Hum Bayramı, Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanır. Bu bayramda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Konu hakkında araştırma yapanlar, Gadir-i Hum ne olduğunu ve Gadir-i Hum ne zaman kutlandığını merak ediyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gadir-i Hum nedir? Gadir-i Hum ne zaman kutlanır, nasıl ortaya çıktı?

Şii müslümanlar her yıl kutladığı Gadir-i Hum Bayramı hakkında bilgiler merak konusu oldu. Gadir Hum Bayramı, Şii müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramının yanı sıra kutlanan 3. bir bayramdır. Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın on sekizinci gününe denk gelen bayramın detayları merak ediliyor.

Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed'in (sas) Hz. Ali’ye kendisinin halefi olarak tayin olduğu gün olarak kaul edilen Aleviler, bugünü bazı ibadetler ile geçirirler.

GADİR-İ HUM NEDİR?

Gâdir-î Hum "Hum Gölcüğü" Şiî itikadına göre Hz. Muhammed Mustafa'nın (sas) Ali bin Ebâ Tâlib Merkedî'yi kendisine halef olarak seçtiğini ilân ettiği, günümüz Suudi Arabistan'ının Mekke ile Medine'yi birbirinden ayıran "Rabiğ Vadisi" üzerinde "Rabiğ" şehri yakınlarında yer alan bir mıntıkânın adı olup, eskiden Medine'den Mekke'ye giden yolun yaklaşık 5. km'sinde sol tarafa düşen, adı geçen vadide bir nehir sebebiyle oluşmuş bir gölcük ya da bataklıktı.

GADİR-İ HUM BAYRAMI NE ZAMAN?

Gadir Hum Bayramı bu yıl 28-29 Temmuz tarihlerinde kutlanacak.

Ali el-Mûrtezâ'nın Hz.Muhammed'in (sas) tarafından "Velâyet" makâmına atandığına inanılan bu gün Şiî Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'na ilâveten Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanmaktadır.

Şiîlerin inancına göre Hz.Muhammed'in (sas), Ali bin Ebî Tâlib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bunun kaynağı olarak Gadir-i Hum'u öne sürerler. Bunu anmak için her sene Hicrî Zilhicce ayının 18'inde "Gadir-i Hum Bayramı" kutlanır. Bu gün, Gadir-i Hum Hadisi'nin yıldönümüdür. Ali bin Ebî Tâlib'in birinci sırada halife oluşuna delil olarak getirilen hadisin bir kısmı:

Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol.

Şiîliğin İmâmiye-i İsnâ‘aşer’îyye, İsmâil’îyye, Nizâr’îyye, Tâyyîb’îyye, Mustâ‘lîyye, Davûdîlik, Alavî Buhra ile Süleymanî Buhra kollarından olanlar bu bayrama katılırlar.

GADİR HUM BAYRAMI GELENEKLERİ NEDİR?

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu günde sabahın erken saatlerinde türbelere akın eden vatandaşlar buralarda kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen güne özel yemeği hazırlıyor.

Herkesin bir parça katkı sunduğu "Hirisi" başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara dağıtılır.

Bayramı kutlayanlar, bu günde oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali'yi ziyaret etmek, sığınma duasını okumak, Nubde duasını okumak, öğle vaktine yarım saat kala iki rekat namaz kılmak ve birbirini gören müminlerin belirli cümlelerle selamlaşması gibi ibadetler yapar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Akar'dan Yunanistan'a "silahlanma yarışı" tepkisi

Bakan Akar'dan Yunanistan'a "silahlanma yarışı" tepkisi