21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Hicret ne demek? Hicret olayı ne zaman ve nasıl oldu?

Hicret ne demek? Hicret olayı ne zaman ve nasıl oldu?

İslam tarihinin en önemli olaylarından bir olan hicret ile ilgili araştırmalar hızlandı. Kelime anlamı olarak yer değiştirmek anlamına gelen bu hicret Müslümanlar'ın göçünü temsil eder. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenler, Hicret ne demek? Hicret olayı ne zaman ve nasıl oldu? sorularına yanıt arıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hicret ne demek? Hicret olayı ne zaman ve nasıl oldu?

"Hicret, ensar, mühacir" kavramları yüz yıllardan beri kullanılmaktadır. Tarihi bir göçü anlatan hicret Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir. Peygamber Efendimiz (sas) ve yanındaki sahabelerin zoraki yer değiştirmesi olarak bilinen bu kutsa göç İslamiyet'in yayılmasında önemli rol oynamıştır. Peki, Hicret ne demek? Hicret olayı ne zaman ve nasıl oldu?

HİCRET NE DEMEK, NE ANLAMA GELİR?

Hicret kelimesi hem sözlük hem de terim anlamında kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı göç etmektir. Hicret sözcüğü terim anlamında kullanıldığında ise günahtan ve haram olan şeylerden uzak durmak manasına gelir.

HİCRET NE ZAMAN VE NASIL YAPILDI?

622 yılında Paygamberimiz Hz. Muhammed (SAS) ve sahabesinin Mekke'den Medine'ye gerçekleştirdiği göç, hicret olarak nitelendirilir. Toplamda 108 kişinin katıldığı Hicret'in sonunda İslamiyet hızla yayılmış ve İlk İslam devleti olan Medine Şehir Devleti kurulmuştur.

Hicri takvim, Hz. Ömer'in halife olduğu dönemde oluşturuldu. Rumi Takvim adıyla da bilinen bu takvimin başlangıç tarihi, 16 Temmuz 622'dir.

Müslümanlar Medine'ye göç ettikten sonra Mekkeli müşrikler saldırılarına devam etti. Bedir ve Hendek savaşını kazanan Müslümanlar, 11 Ocak 630 tarihinde, Hz. Muhammed (sas) önderliğinde Mekke'yi fethetti. Kabe'nin içindeki putların hepsi kırıldı ve Kabe yeniden Müslümanların mabedi oldu.

MÜSLÜMANLAR NEDEN HİCRET ETTİ?

Hz. Muhammed (sas), peygamberliğini ilan ettikten sonra hem Yahudiler hem de Mekkeli müşrikler bu durumu kabul etmedi.

Başta Hz. Muhammed ile alay eden müşrikler, İslamiyet'in hızlı bir şekilde yayıldığını görünce tehditlere ve işkenceye başladı. İslam tarihçilerine göre, hicretin en büyük nedeni İslamiyet'i seçenlerin üstünde hissettikleri baskıydı.

Dönemin zenginleri, Müslümanların Mekke'de ticaret yapmasını engellediler. Birçok kişi İslamiyet'i terk etmesi ve Hz. Muhammed'i yalanlaması için işkenceden geçirildi. Bununla da yetinmeyen müşrikler Müslümanların ibadetlerini yapmalarına engel oldu. Tüm bunların sonunda Hz. Muhammed, sahabesiyle istişare yaptı ve Mekke'den Medine'ye göç etmeye karar verdi.

Medine şehri, birçok yönleriyle İslam’a merkez olabilecek güzel bir şe­hirdi. Bu yüzden hicret, o mübarek beldeye olmuştu. Medine, Mekke'den ortalama 400 kilometre uzaklıkta bir yerdir ve o zamanlar deve yolculuğu ile sekiz gün gibi bir sürede gidilebiliyordu.

Hicret yolculuğu sırasında Peygamber Efendimiz (sav) çeşitli zoruluklarla mücade etmiştir. Bunlardan en önemlisi, Hz. Ebubekir ile beraber Sevr mağarasında kaldıkları ve müşriklerden korundukları olaydır.

Sevr mağarasında yaşanan olay Kuran-ı Kerim’de şöyle anlatılmaktadır;

"Eğer siz ona (Resûlullah'a) yardım etmezseniz (bu önemli değil); ona Allah yardım etmiştir: Hani, kâfirler onu, iki kişiden biri olarak (Ebu Bekir ile birlikte Mekke'den) çıkarmışlardı; hani onlar mağaradaydı; o, arkadaşına. Üzülme, çünkü Allah bizimle beraberdir, diyordu. Bunun üzerine Allah ona (sükûnet sağlayan) emniyetini indirdi, onu sizin görmediğiniz bir ordu ile destekledi ve kâfir olanların sözünü alçalttı. Allah'ın sözü ise zaten yücedir. Çünkü Allah üstündür, hikmet sahibidir." (Tevbe suresi, 40. ayet)

Medineli müslümanlar şehirlerine gelen müslümanlara evlerini açmışlar ve onlara her türlü yardım etmişlerdir. İşte bu Medineli müslümanlara ensar denmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Milli maç saat kaçta? Hollanda Türkiye maçı ne zaman, hangi kanalda?

Milli maç saat kaçta? Hollanda Türkiye maçı ne zaman, hangi kanalda?