İlk iftar bu akşam saat kaçta? İstanbul, Ankara, İzmir’de iftar ve sahur ne zaman yapılacak? Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutmaya niyetlenen vatandaşlar en çok bulundukları illerin iftar sahur ve reavih vakitlerini merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2020 Ramazan imsakiyesi…
İSTANBUL İÇİN İFTAR VE SAHUR VAKTİ
24 Nisan Cuma günü Ramazan ayının ilk orucu İstanbul’da saat 20.00’da okunacak akşam ezanının ardından açılacak. İstanbul’da ikinci imsak saati ise, 04.27. İstanbul’da teravih namazı ise, saat 21.29’da okunacak yatsı ezanının ardından kılınacak.
ANKARA İÇİN İFTAR VE SAHUR VAKTİ
24 Nisan Cuma günü Ramazan ayının ilk orucu Ankara’da saat 19.43’te okunacak akşam ezanının ardından açılacak. Ankara’da ikinci imsak saati ise, 04.18. Ankara’da teravih namazı ise, saat 21.10’da okunacak yatsı ezanının ardından kılınacak.
İZMİR İÇİN İFTAR VE SAHUR VAKTİ
24 Nisan Cuma günü Ramazan ayının ilk orucu İzmir’de saat 20.03’de okunacak akşam ezanının ardından açılacak. İzmir’de ikinci imsak saati ise, 04.46. İzmir’de teravih namazı ise, saat 21.27’de okunacak yatsı ezanının ardından kılınacak.
2020 DİYANET RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN
ORUÇ TUTMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER NELER?
İbadetlerde niyet son derece önemli olup oruca kalben niyet edilmelidir. Sahura kalkmak da fiili bir niyet olarak kabul görmektedir. Niyet ederken ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya'' denilmelidir. Ramazan ayı içerisinde başka bir oruç tutmak mümkün olmayıp sadece Ramazan orucu için niyet edilebilmektedir.
Akşam namazının girmesi ile birlikte oruç niyetinin vakti başlamaktadır. Ramazan'da amaç sadece yemek yememek değil, kalbi de temiz tutmaktır. İnsanlar hareketlerinde daha dikkatli olmalı ve çevrelerine karşı daha anlayışlı davranmalıdır. Farz olan ibadetlerini yerine getirmeli ve bedenini temiz tutmalıdır. Ramazan ayı gelmeden önce oruç tutmaya niyet etmek de iyi bir Müslüman olmak için önemlidir.
ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu başkanlığı sayfasında orucu bozan şeyler şu şekilde ifade ediliyor:
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.