19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Kandiller ve Anlamları

Kandiller ve Anlamları

Allaha yakınlaşmak, ibadetleri en iyi şekilde yerine getirmek ve manevi anlamda huzura kavuşmak için İslam'da pek çok önemli ve özel gün bulunmaktadır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kandiller ve Anlamları
KAYNAK: Haber Merkezi

Kandiller de bu günlerin oluştuğu önemli zaman dilimlerini oluşturmaktadır. Manevi anlamı oldukça büyük olan bu günler Allaha yakınlaşabilmek için fırsatlar sunarak yapılan ibadetin daha kabul edilebilir olmasına neden olmaktadır.

Kandiller farklı olayları temsil etmesi ile bilinir ve bu temsiller o kandilin ibadet şeklini de doğrudan belirler. İslam aleminde bilinen kandiller genellikle şu şekildedir;

  • Regaip,
  • Miraç,
  • Berat,
  • Mevlid.

Söz konusu kandiller, anlamlarına göre ibadet şekilleri açısından da farklılıklar göstermektedir. Kandillerde yapılacak olan eylemlerin sevabının da yüksek olduğu inanılan bir durumdur. Bu nedenle, kandilleri hatırlatmak ve kandilleri kutlamak, ibadetlerini yerine getirmek oldukça önemlidir. İşte, Kandiller ve anlamları

Regaip Kandili Ne Anlama Gelir?

Regaip kandili anlamı istek, arzu, istenilen şey olarak karşımıza çıkmaktadır. Allah’ın rahmetinden ve bereketinden istenilerek isteklere ulaşma zamanı olarak da bilinir. Recep ayının ilk perşembe gecesinin cumaya bağlandığı zaman olarak bilinir ve kutlanır.

Regaip kandili, Müslümanların Allah’ın affediciliğine sığındığı önemli bir gündür. Duaların daha çabuk kabul edileceğine inanılması ile birlikte isteklerin çabucak yerine getirileceğine de inanılmaktadır. Manevi olarak yenilenmek için en uygun zaman olarak da bilinmektedir.

Miraç Kandili'nin Anlamı ve Önemi Nedir?

Miraç kandili anlamı oldukça önemli bir olaya dayanmaktadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’ın göğe yükselmesi ve Allah’ın huzuruna kabul edilmesi anlamına gelen gece, İslam tarihinde önemli bir yere sahipken günümüzde Miraç Kandili olarak kutlanmaktadır.

İslam inanışında “İsra ve Miraç” olarak karşımıza çıkan kandil günü, Recep ayının 27. Gecesinde kutlanır. Müslümanlar için manevi yükseliş anlamlarına sahip olan Miraç gecesi, Allah’a yakınlaşmanın anlamına da sahiptir ve edilen duaların, isteklerin Allaha daha yakın olacağı bilinir.

Miraç kandilinde diğer kandillerde olduğu gibi bolca dua edilir, aflar dilenir ve doğru yolun gösterilmesi için isteklerde bulunulur. Maneviyat açısından önemli olan bugün de diğer kandil günlerinde olduğu gibi kutlanması önemli ve hatırlatılması da oldukça sevap bir gündür.

Berat Kandili Nedir?

Berat kandili, Müslümanlar için oldukça önemli bir Kandil günüdür. Berat kelimesi anlamsal olarak temize çıkma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün, Müslümanlar için affedilme günü ve temize çıkma günü olarak bilinir. Dualar kabul edilir ve aflar kabul edilir.

Berat kandili bunlardan farklı olarak, Müslüman inancında olanların o gün içinde yapacakları ibadetlerine göre bir yıl içinde yaşayacakları her durumun planlanabilmesini de sağlamaktadır. Bir nevi bir yılın o gün içinde yazılması anlamına da gelmektedir.

Berat kandili manevi açıdan oldukça önemli bir kandildir. Şaban ayının 15. Gününde kutlanır, ibadetler edilir ve Müslümanlar ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunur.

Allaha yakınlaşmak için en uygun zaman dilimlerinden birisi olarak karşımıza çıkan Berat Kandili, dua ve inanış ile arınmak için en önemli günlerden birisidir.

Mevlid Kandili'nin Anlamı ve Tarihçesi Nedir?

Mevlid kandili peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in doğum günü olarak bilinir. Rebiülevvel ayının 12. Gecesine denk gelen kandil(26 Eylül), İslam dünyasında büyük bir coşku ile kutlanır.

Mevlid, kelime anlamı olarak da “doğum” anlamlarına gelir ve kandil olarak kutlanırken isim seçiminde büyük öneme sahiptir. Müslümanlık alemi için önemli yere sahip olan Mevlid kandili, Türk İslam dünyasında da farklı etkinlikler ile birlikte büyük bir önemle kutlanır.

Söz konusu gece boyunca toplu şekilde dualar edilir, istekler istenir ve Peygamber efendimiz için sadakalarda bulunularak dualarda yer verilir.

Söz konusu gece dua etmek de diğer Kandil gecelerinde olduğu gibi önemli bir noktaya sahiptir. Kandil gecelerinde yapılacak olan ibadetler büyük öneme sahipken bu günleri kutlayan ve hatırlatan Müslümanlar için de büyük sevaplar söz konusudur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Acem Halısı Çiçeği Nedir?

Acem Halısı Çiçeği Nedir?