Türkgün İslam ve Ahlak Kaza Orucu Nedir?

Kaza Orucu Nedir?

İslam dininde her ibadetin bireylere öğrettiği bir şeyler varken, İslam’ın beş şartından biri olan Ramazan orucu da Müslümanlara sabrı, iradeyi ve takvayı öğretmektedir.

İslam dininde her ibadetin bireylere öğrettiği bir şeyler varken, İslam’ın beş şartından biri olan Ramazan orucu da Müslümanlara sabrı, iradeyi ve takvayı öğretmektedir.

MUHABİR: Süleyman İmdat

Ramazan ayı içerisinde tutulması gereken Ramazan orucu, bazı durumlarda tutulmayabilir. Hastalık, yolculuk veya farklı ruhsat hallerinden ötürü Ramazan orucu tutulmadığı taktirde Ramazan ayı sonrasında oruçların kaza edilmesi gerekir. Tutulamayan gün sayısınca kaza edilen bu oruçlar Ramazan orucu yerine geçer.

Ramazan ayında tutulan oruç farzdır. Bu oruç hastalık, seyahat ve diğer geçerli sebepler nedeniyle tutulamadığında orucun kaza edilmesi gerekir. Bi nevi telafi orucu olan kaza oruçları, tutulduğu taktirde tutulamayan Ramazan orucu kaza edilmiş olur.

Kaza Orucu Ne Zaman Tutulmalıdır?

Kaza orucu İslam’da, tutulamayan oruçların daha sonra kaza edilmesi demektir. Bu orucun tutulma zamanıyla ilgili belirli kısıtlama veya şart bulunmasa da, bazı tavsiyeler bulunur. Bu tavsiyelerin başında da, vakit geçirmeden bu orucu tutmak vardır. Ramazan’ın ikliminden çok fazla ayrı kalmadan, Ramazan ayı sonrasında olabildiğince hızlı şekilde borcun kaza edilmesi tavsiye edilmektedir.

Ayrıca kaza orucuyla ilgili dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de kazasının tutuması gereken Ramazan orucunun mutlaka diğer Ramazan ayından önce tutulmasıdır. Kişinin yeni Ramazan’ı borçları olmadan karşılaması gerekmektedir. 

Kaza orucunun tutulma zamanıyla ilgili tek kısıtlama, Bayramların ilk günüdür. Bayramların ilk günlerinde oruç tutulması yasaktır. Bu nedenle kaza orucu tutacak bireyler bu günler hariç oruç tutabilir. Kaza orucu hakkında en çok sorulan sorulardan biri de kaza orucu bozulursa ne yapılmalı sorusudur. Kaza orucu bozulursa aynı şekilde tekrar edilmesi gerekir.

Kaza Orucu Nasıl Tutulur?

Kaza orucu, Ramazan ayında tutulamayan oruçların Ramazan ayı sonrası tutulmasıdır. Bu oruçların tutulma zamanıyla ilgili herhangi bir kısıtlama veya kural yokken, güzel olan şey ise olabildiğince hızlı şekilde tutulmayan oruçların kazasının yapılmasıdır. 

Kaza orucunun tutulma zamanıyla ilgili durum böyleyken tutulma şekliyle ilgili de bazı konular akılları meşgul etmektedir. Orucun tutulma şekliyle alakalı bazı görüşler bulunur. Peki kaza orucu nasıl tutulur? 

Kaza orucunun tutulmasının şekli aynı Ramazan orucu gibidir. Tutulmayan Ramazan orucunun kazası olan bu oruçlar aynı şekilde niyetle, sahurla ve iftarla tutulur. Bireylerin gece sahura kalkması, akşam namazıyla birlikte iftar yapması gerekir. Ayrıca Ramazan orucunu bozan haller de aynı şekilde kaza orucu için de geçerlidir.

Kaza orucunun tutulmasıyla ilgili akılları kurcalayan en önemli konulardan birisi, bu orucun art arda mı yoksa aralıklarla mı tutulması gerektiğidir. Kaza orucu bireylerin isteklerine göre art arda da tutulabilir, araya boşluklar da olabilir. Ramazan ayında art arda oruç tutma şartı, kaza oruçlarında aranmaz. Ayrıca kasa orucu tutarken yalnızca tutulmayan oruçların kazası gerekmektedir.

Kaza Orucu Kaç Gün Tutulmalı?

Kaza orucu, Ramazan ayında tutulamayan oruçların telafisi için tutulan oruçlardır. Ramazan ayında sağlık sorunları, seyahat veya farklı durumlardan ötürü oruç tutulamayan günlerin bir karşılığı olarak kaza orucu tutulmaktadır.

Kaza orucu süresi, Ramazan ayında tutulmayan oruç sayısı kadardır. Yani bir kimse Ramazan ayında 5 adet oruç tutamadıysa Ramazan ayından sonra herhangi bir vakit tutamadığı kadar orucu kaza etmesi gerekir. 

Kaza orucunun tutulması tam olarak Ramazan ayında tutulmayan oruç kadardır. Bu noktada Ramazan ayında tutulmayan oruç kadar orucun fazlası tutulursa, tutulan bu oruç nafile oruç olarak kabul edilir. 

Kaza Orucu Tutmamanın Dini Hükmü Nedir?

Dinimizde Ramazan orucu, 5 temel esas arasında kendisine yer bulur. Ramazan’a ulaşan ve Ramazan orucunu tutmak için gerekli şartlara sahip olan her bireyin farz olan bu ibadeti yapması gerekir. Ancak bazı durumlardan ötürü Ramazan orucu tutulmayabilir. Sağlık, seyahat veya diğer farklı nedenlerden ötürü tutulmayan bu oruçların yerine kaza edilmesi gerekir.

Ramazan ayında oruç tutamayan ve bir daha da tutması mümkün olmayan (ileri derece şeker hastaları, ileri derece yaşlılar) kişilerin fidye vermesi gerekir. Fidye, bireylerin tutamayacakları Ramazan oruçlarının yerine verilen sadakalardır. Bu gibi durumlar haricinde Ramazan orucu tutmayanların bu oruçları kaza etmesi gerekmektedir. Yani kısaca açıklamak gerekirse kaza orucu dini hükmü de aynı Ramazan orucunda olduğu gibi farz şekilde değerlendirilmektedir.

Yorumlar
Y
Yalçın kara 5 gün önce
Cenab Allah c.c.Razı Olsun.
BEĞENME
0
CEVAPLA