21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Kurban vekaleti nasıl alınır, verilir? Diyanet'e göre Kurban vekaleti alırken ne denir?

Kurban vekaleti nasıl alınır, verilir? Diyanet'e göre Kurban vekaleti alırken ne denir?

Dünya genelinde milyonlarca insan yarın idrak edilecek Kurban Bayramını beklliyor. Yarın kurbanlar kesilecek, dualar ve nidalar gökyüzüne Yüce Allah'a ulaşacak. Müslümanların bazıları kendi kurbanlarını keserken bazıları ise vekalet yoluyla kurbanını kestirecek. Bu bağlamda kurban vekaleti nasıl alınır, verilir? sorularına yanıt aranıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kurban vekaleti nasıl alınır, verilir? Diyanet'e göre Kurban vekaleti alırken ne denir?

Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen birçok kişi yarın kutlanacak Kurban Bayramı öncesi araştırmalarını sıklaştırdı. Kurbanının kendi kesemeyek olan birçok vatandaş vekalet yoluyla kurban ibadetlerini yerine getirecek. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebiliyor. Peki, Diyanet'e göre Kurban vekaleti alırken ne denir?

KURBAN VEKALETİ NEDİR?

Kurbanlık kesmek isteyen fakat kendisi kesemeyen kişilerin verdiği kurban vekaleti, bazı koşullar dahilinde yerine getirilebiliyor. Bu nedenle Kurban vekaleti, kendilerine vacip kılınan ibadetleri yerine getirmek isteyen Müslümanların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayan bireylerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına vekalet denilmektedir. Kurban vekaleti, kesim esnasında hayvanın yanında bulunan bireylerce sözlü olarak verilebilmektedir. Ancak kurbanlığın sahibi ya da hissedarı o an orada bulunma imkanına sahip değilse, telefon ve internet gibi araçlarla da bu vekaleti yerine getirebilmektedir.

Kurban vekaleti verebilmek için çağın imkanları arasında bulunan faks, internet gibi iletişim araçları da kullanılabilmektedir. Nitekim kurban vekaletinde önemli olan kişinin niyetinin Allah için olması ve kurbanın vekaleten kendi adına kesilmesidir.

VEKALET NASIL VERİLİR?

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.

Kurban vekaletinin nasıl verileceği, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların odaklandığı konulardan oldu. Diyanet bilgisine göre kurban vekaleti verecek olanlar 2021 kurban vekalet fiyatlarına göre hazırlıklarına başlayacaklar. Kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilecek olan Müslümanlar bu hususta iletişim araçları vasıtasıyla vekaletini verebilecekler. Dinen caiz olan kurban vekaleti, vekil tayin edilen kişi ya da kurum aracılığı ile yerine getiriliyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan bayram mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan bayram mesajı