Oruç ibadetinin makbul kabul edilmesi için gereken bazı şartlar ve uyulması gereken kurallar vardır. Bunların içinde de orucun bozulmamasına dikkat etmek bulunur. Peki, hangi hallerde oruç bozulur? Kusmak orucu bozar mı? Orucu bozuldu zannıyla yiyip için kişi ne yapmalı? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarla birlikte en çok merak edilen konuları haberimizde bir araya getirdik…
KUSMAK ORUCU BOZAR MI?
Son günlerde Diyanet İşleri Fetva Kurulu’nun en çok karşılaştığı sorulardan biri “kusmak orucu bozar mı?” kamuoyuna bir açıklama yapma gereği duyuldu. Diyanet, konu ile ilgili hiçbir soru işaretine neden olmayacak net bir açıklama yaptı. Buna göre,
Miktarı ne kadar olursa olsun fark etmeksizin kendiliğinden oluşan kusmak orucu bozmaz. Aynı zamanda, aniden mideden ağza yükselip tekrar mideye dönen sıvı ve diğer şeyler de oruca zarar vermez.
KİŞİ KENDİ İSTEĞİYLE KUSARSA ORUCU BOZULUR
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kendiliğinden gelen kusmuk orucu bozmamakla birlikte, kişi eğer kendi isteğiyle ve ağız dolusu kusarsa orucu bozulur.
Peygamber Efendimiz (sav) oruçluyken kusmakla ilgili bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:
“Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.
ORUÇ BOZULDU ZANNIYLA YİYİP İÇEN KİŞİ NE YAPMALI?
Diğer taraftan kişi eğer, kendi isteği dışında kusmuş ve orucu bozuldu zannı ile yiyip içmeye devam etmiş ise, o zaman kişinin orucu bozulur. Ancak kişinin bu hatası için kefaret orucu tutması gerekmez, sadece orucunun bozulduğu günün kazasını tutması gerekir. . (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).
ORUCU BOZAN DURUMLAR
-Burnuna kolonya çekmek (koklamak bozmaz)
-Sigara İçmek
-Buruna sıvı ilaç koymak,
-Boğaza kar ve yağmur kaçması
-Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek
-Astım spreyi kullanmak
-Abdest alırken boğaza su kaçması
-Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak
-Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması
-Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak
-Fitil kullanmak
-Burundan genze giden kanı yutmak
-Vücuda giren ultrason veya endoskopi cihazında ilaç, merhem olması
-Dil altına konan ilacı emmek
-Özel olarak su buharı teneffüs etmek
-Bayılanı ayıltmak için veya uyuyanın ağzına su akıtmak
-Mastürbasyon yapmak
-Seferde iken kasten orucunu bozana kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü seferde oruç tutmak farz değildir.
-Oruçlunun ağzına giren gözyaşı veya ter, çok olur da, tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.