21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak Muharrem ayına kısa süre kaldı

Muharrem ayına kısa süre kaldı

İslam Alemi açısından çok büyük öneme sahip olan Muharrem ayının ne zaman gireceği Kurban Bayramı’nın idrak edilmesinin ardından sıkça araştırılmaya başlandı. Muharrem ayı içinde kutlanacak olan Aşure gününün tarihi de yine merak edilen konular arasında bulunuyor. Peki, Hicri yılbaşı ve Aşure günü hangi tarihte? Muharrem ayı ne zaman giriyor? İşte cevabı…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Muharrem ayına kısa süre kaldı

Muharrem ayının ilk günü Hicri yılbaşı olarak kutlanıyor ve bu takvimde Peygamber Efendimizin (SAV) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih baz alınıyor. Bu aya özel ve Aşure gününe ibadetlerde bulunmak isteyenler de 2020 yılında Hicri yılbaşı ve Aşure gününün hangi güne denk geldiğini araştırıyor. Haberimizde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan dini günler takvimine göre, Muharrem ayı, Hicri yılbaşı ve Aşure gününün tarihlerini okurlarımız için bir araya getirdik…

MUHARREM AYI NE ZAMAN GİRİYOR?

Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. gününde kutlanmasının ardından, hicri takvimdeki bu ayın bitimi ile Muharrem ayı girecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı takvime göre ise 2020 yılında Muharrem ayı 20 Ağustos tarihinde girecek.

HİCRİ YILBAŞI VE AŞURE GÜNÜ HANGİ TARİHTE?

Hicri yılbaşı, Zilhicce ayının bitimi ve Muharrem ayının başladığı gecede idrak edilecek. Buna göre, 20 Ağustos 2020 Perşembe günü hicri yılbaşı idrak edilecek.

İslam aleminde önemli bir yere sahip olan ve milyonlarca insanın oruç tutarak ve aşureler pişirerek kutladığı Aşure günü 2020’de 29 Ağustos Cumartesi günü kutlanacak.

MUHARREM AYININ FAZİLETİ

Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenabı Allahın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır.

Hicret, Muharrem ve Aşura "Sevgili peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretinin gerçekleştiği ve rahmet peygamberinin "Allah'ın ayı" olarak nitelendirdiği Muharrem ayı süresince idrak edilecek. Peygamber Efendimiz (sav), Muharrem ayının faziletlerine işaret etmiş, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirterek ashabına aşure gününde bir gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

Hz. Peygamber Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve "Aşûre günün orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah'tan umarım" buyurmuştur. Peygamberimiz, hadiste "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

Aşûre günü oruç tutmanın faziletine ilişkin sahih hadisler bulunmasına karşılık, o günde hububat karşımı aş (aşûre) pişirmek, sadaka vermek, mescitleri ziyaret etmek ve kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih habere rastlanmamaktadır. Bununla birlikte, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı zamanda Muharremin onuncu günü başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, "aşûre testisi" adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akçatekir Yaylasına dev Türk Bayrağı

Akçatekir Yaylasına dev Türk Bayrağı