Mukabele hangi kanalda saat kaçta? Peygamber Efendimiz(sav)den bu yana tam 14 asırdır hiç kesilmeden devam eden mukabele bu yıl koronavirüs nedeni ile camilerde okunamayacak olsa da Diyanet TV, Kanal 7 ve Facebook üzerinden canlı mukabele programları yapılacak. Peki, Canlı mukabele nasıl izlenir? Mukabele hangi kanalda saat kaçta? Tüm mukabele saatleri ve canlı izleme bağlantıları haberimizde…
MUKABELE HANGİ KANALDA SAAT KAÇTA?
İlk olarak Peygamber Efendimiz (sav) ile Cebrail (as) arasında gerçekleştirilen mukabele, Ramazan aylarında 14 asırdır hiç kesilmeden devam etmiş, genellikle ikindi vaktinde camilerde ve mescitlerde okunana mukabelelere vatandaşlar yoğun şekilde katılım sağlamışlardır. Ancak bu yıl koronavirüs nedeni ile toplu olarak mukabele okunamayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Diyanet TV bu yıl her gün saat 15.00 (öğlen saat 3)’te 5 Cami 5 Kurra Mukabele programını yayınlayacak. Ünlü hafızlar; Kerim Öztürk, Yunus Balcıoğlu, Ferruh Muştuer, Ali Derman ve Metin Çakar’ın kıraati, tarihi yarımadanın beş büyük camiinden yankılanacak.
DİYANET TV MUKABELE CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Bir diğer mukabele programı ise, Edirne'deki Selimiye Camisi'nde gerçekleşecek. Edirne İl Müftülüğü’nün Facebook hesabı üzerinden canlı yayınlanacak olan mukabele programı saat 11’de başlayacak. Kuran-ı Kerim okumasının ardından da 15 dakikalık sohbet programı gerçekleşecek.
EDİRNE SELİMİYE CAMİ MUKABELE CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
1400 yıldır hiç kesilmeden devam eden mukabele ibadeti Kanal 7 ekranlarında da 23 Nisan'dan itibaren saat 04:30'da yayınlanacak
KANAL 7 MUKABELE CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
MUKABELE NEDİR?
Sözlükte iki şeyi birbiriyle karşılaştırma anlamına gelen mukabele, üç aylarda bilhassa ramazanlarda câmi, mescit ve evlerde daha çok sabah, öğle ve ikindi namazları öncesinde hafızlar tarafından okunan Kur'an'ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine ad olmuş, zamanla hafızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanılmıştır. Bu gelenek Cebrâil'in ramazan aylarında her gece Hz. Peygambere gelerek o zamana kadar nâzil olan ayet ve sureleri karşılıklı olarak okuyup kontrol etmeye dayanır. Kur'an'ın ramazan ayında nâzil olmaya başlaması, bu ayda yapılan amellerin diğer zamanlara göre daha faziletli kabul edilmesi de geleneğin yaygınlaşmasında etkili olmuştur.