24 Kasım 2024
weather
15°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Nasuh tövbesi günahlardan pişman olmak anlamına geliyor

Nasuh tövbesi günahlardan pişman olmak anlamına geliyor

Bir dizi film sahnesinde geçen nasuh tövbesi günün en çok araştırılan konularından biri oldu. 23 mana verilen nasuh kelimesinin en çok bilineni günahlara pişman olmaktır. Peki, Nasuh tövbesi nedir? Nasuh tövbesinin anlamı ve bilinmesi gerekenler turkgun.com’da…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Nasuh tövbesi günahlardan pişman olmak anlamına geliyor

Bir kişinin işlediği günahtan pişman olarak, dili ile söylemesi kalbi ile de bir daha o günahı işlememeye karar vermesi olarak biliniyor. Kuran-Kerim’de Tahrim suresi 8. Ayette de yer alan nasuh tövbesine dair ayrıntıları haberimizde okuyucularımızla paylaşıyoruz…

TÖVBE ETMENİN ÖNEMİ

Günah işleyince, hemen [kalb ile] tevbe ve [dil ile] istigfar etmelidir! Kalbe gelen her sıkıntı ve karartı; tevbe, istigfar ve pişmanlık ile ve Allahü teâlâya sığınarak kolayca giderilebilir. Fakat, bu alçak dünya için gelen karartı, leke, kalbi büsbütün karartır. Bunu temizlemek çok güç olur. (Dünyaya düşkün olmak, günahların başıdır) hadis-i şerifi bunu göstermektedir. (Beyheki)

İmam-ı Rabbanî hazretleri buyuruyor ki: Hazret-i Ali buyuruyor ki: Ebu Bekr “radıyallahü anh” doğru sözlüdür. Ondan işittim ki, Resulullah “sallallahü aleyhi ve sellem” (Günah işleyen biri, pişman olur, abdest alıp namaz kılar ve günahı için istigfar ederse, Allahü teâlâ, o günahı elbette affeder. Çünkü Allahü teâlâ, Nisa sûresi yüz onuncu âyetinde, “Biri günah işler veya kendine zulmeder, sonra pişman olup, Allahü teâlâya istigfar ederse, Allahü teâlâyı çok merhametli ve af ve mağfiret edici bulur” buyurmaktadır) dedi. (2/66)

NASUH TÖVBESİ NEDİR?


"Nasuh tevbesi" halisen Allah (cc) için, şaibelerden (hata) temiz olarak yapılan tevbe demektir. Nasuh, nasihat kökünden türemedir. Günahtan kalbi bir karartı bırakmayacak şekilde temizleme, hem de günahın kalpte açtığı yarayı tedavi etme, iman ve amelde meydana getirdiği açığı kapama demektir.

Nasuh tevbesi bir daha günaha dönmemek üzere yapılan tevbe anlamına gelmektedir.

Bir kimse bir günahı yapıp, sonra onu gözünün önüne getirip, ölünceye kadar "Ben Rabbimin emrine niçin karşı geldim, niçin bu günâhı işledim?" diye pişman olup, bir daha öyle bir günaha dönmemesidir. İşte bu tevbe-i nasuh yani bir daha günaha dönmemek üzere yapılan tevbedir. (Ahmed bin Asım Antâkî)
Tevbe için sadece dil ile istiğfarda bulunmak yeterli değildir. Niyeti ve amelleri de dilini doğrulamalıdır. Tevbenin en makbul olanı, günahtan kesin dönüş yapılarak, Allah'tan (cc) bağışlanma istenmesidir. Buna "Nasuh tevbesi" denir. (İslam Fıkıh Ansiklopedisi)

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray 2. Başkanı Abdurrahim Albayrak taburcu oluyor

Galatasaray 2. Başkanı Abdurrahim Albayrak taburcu oluyor