20 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Otobüste namaz nasıl kılınır? Araba, otobüs, gemi ve uçakta namaz kılınır mı?

Otobüste namaz nasıl kılınır? Araba, otobüs, gemi ve uçakta namaz kılınır mı?

İslam dininde 5 farzdan  biri olan namaz dinin direği olarak biliniyor. Çeşitli sebeplerle nedenlerle yolculuk yapmak durumunda kalan bir çok kişi ulaşım araçlarında namaz kılınıp kılınamayacağını merak ediyor. Bu bağlamda, otobüste namaz nasıl kılınır? Araba, otobüs, gemi ve uçakta namaz kılınır mı? sorularına yanıt arıyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Otobüste namaz nasıl kılınır? Araba, otobüs, gemi ve uçakta namaz kılınır mı?

İslam dininin emir ve yasaklarına uymaya çalışan Müslümanlar, ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Namaz vakitlerinde uygun alan bulamayan veya mecburi yolculukta olanlar ulaşım araçlarında hangi şartlarda namaz kılınabileceğini sorguluyor. Özellikle şehirler arası seyahatler bazı namaz vakitleri istemsizce kaçabilmektedir. Peki, bu durumda Otobüste namaz nasıl kılınır? Araba, otobüs, gemi ve uçakta namaz kılınır mı? İşte detaylar...

ULAŞIM ARAÇLARINDA FARZ NAMAZLARI KILINIR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre; otomobil, otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım araçlarında nafile namaz kılmak caiz ise de, normal durumlarda farz namazların kılınması uygun görülmemiştir. Çünkü söz konusu ulaşım araçlarında namaz kılındığı takdirde namazın kıyam, rükû, secde ve istikbâl-i kıble gibi farzlarını yerine getirme imkânı yoktur. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), nafile namaz kılarken, hangi istikamete dönerse dönsün bineği üzerinde namaz kılardı. Farz namaz kılmak istediğinde ise bineğinden iner ve kıbleye dönerek namazını kılardı.

Cana ve mala zarar gelme korkusunun bulunduğu hallerde ve yerin çamurlu olması namaz kılınacak bir yerin bulunmaması gibi zaruret hallerinde binek üzerinde farz namaz kılmak caiz görülmüştür. Kaynak: Diyanet

Hazreti peygamber döneminde uçak veya diğer vasıta araçların bulunmamasına dolayı bu konuda içtihat yapılarak kural koyulmaktadır. Yapılan ictihatlar sonucunda farz namazların içerisinde olması gereken istikbali kıble, rüku, secde ve kıyam tam olarak yapılamamaktadır. Bundan dolayı farz namazları araç içerisinde kılmak uygun görülmemiştir.

 

Genellikle fıkıhçılarımızın, özellikle de Hanefi fıkıhçılarının görüşü şudur: Sefer süresi yolda dahi olsa kişi, farz namazları, özrü (zaruret) olmaksızın binek üzerinde kılamaz. Çünkü farzların belli vakitleri vardır. O vakitlerde biraz durup namazı kılmak zor değildir. Arkadaşı varsa onlar da zaten ona destek olacak ve beraberinde kılacaklardır.(Serahsî, I/250; Ibn Hümâm, I/463; Ayrıca bk: Ali el-Kârî, Irsâdü`s-Sâri, 41) Cabir b. Abdillah hadisinde: "Resulüllah (sav) bineği üzerinde iken, kendisini ne tarafa çevirirse o tarafa doğru nafile kılardı. Farz kılmak istediğinde ise bineğinden iner ve kıbleye dönerek kılardı."(el-Hindî, kenzü`1-Ummal, VNI/385) denmektedir. Vitir için indigi rivayeti de vardır.(Serahsî, I/249) Sonra, daha önce de işaret ettiğimiz gibi, binek üzerinde nafilenin kılınması kıyasa rağmen nas ile sabittir. Öyleyse farz ona kıyas edilemez, netice itibari ile de zaruret (özür) bulunmadan binek üzerinde kılınamaz. Burada, eskilerin binek dedikleri ile, günümüzdeki ulaşım vasıtaları arasında bu konularda fark olmadığını da söyledikten sonra bu mesele için nelerin özür kabul edildiğini görelim: Yol arkadaşlarının inip kendisini beklememesi, inmesi halinde hırsız, yırtıcı hayvan, düşman korkusu bulunması, ortalığın yağmur ve çamur olması, ihtiyar olup, inip binmede yardımcısının bulunmaması, bineğinin huysuz olması... vb. şeyler özür olarak görülmüş ve böyle durumlarda farzların da binek üzerinde (otobüste) kılınabileceği söylenmiştir.

OTOBÜSTE NAMAZ NASIL KILINIR?

Buna göre namaz vakitlerinde durmayan bir otobüs yolcusu koltugunda ima ile farzlarını kılabilecek ve bu, şehir dışı için bir ruhsat olmuş olacaktır. Ima ederken ön koltuga secde etme yerine, dönebildiği kadar kıbleye dönüp, rükü için biraz, secde için ise biraz daha fazla eğilerek kılacaktır. Oturduğu koltugun pis olması zarar vermez. Ama yolcu işin fetvasından önce azimeti deneyecek, şöförü güzellikle iknaya çalışacak, gerekirse yolculardan da destek arayacak, duraklarda namaz kılmayanları huzursuz edecek şekilde geç kalmayacak, diğerlerini namazdan ve namaz kılandan nefret ettirmeyecektir. Böyle bir endişe söz konusu ise bütün sünnetleri bırakıp sadece farzları kılacaktır. Ama şöföre hatırlatma işini her seferinde yapacak ve gerekirse tutumunu, ilerideki yolculuklarında firma seçimi için ölçü alacağını sezdirecek, ama kesinlikle çekişmeye ve tartışmaya girmeyecektir. Güzel bir ikazı nazarı itibara almayan şöför, huysuz bineğe fevkalade kıyas edilir ve bu, farzı arabada kılmak için bir özür sayılabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Aydın’daki yangın kontrol altına alındı

Aydın’daki yangın kontrol altına alındı