Ramazan ayı, Müslümanlara sabrı, azmi, şükrü, paylaşmayı ve nefis terbiyesini öğretir. Özellikle bu ay içerisinde yapılan ibadetlerin kat ve kat daha fazla sevap olması, Müslümanları bu ayda ibadetlere teşvik eder. Yine bu ay içerisinde verilen fitre, zekat ve sadakalar da toplumsal dayanışma için büyük önem taşımaktadır.
Ramazanın önemi, bu peygamber efendimiz aleyhisselam’a bu ay içerisinde Kur’an’ı Kerim’in indirilmeye başlanmasından dolayıdır. İslam’da ibadet ve iyilik ayı olarak ön plana çıkan bu ayda her Müslüman’ın daha çok Kur’an’ı Kerim okuması, daha fazla zekat ve sadaka vermesi, teravihlere gitmesi ve Allah’ı zikretmesi tavsiye edilmektedir.
Ramazan Ayının İslam’daki Yeri ve Önemi Nedir?
Ramazan ayının İslamdaki yeri, bu ayın muhteva ettiği özelliklerden dolayı oldukça önemlidir. Ramazan ayında Kur’an’ı Kerim’in inmeye başlamasıyla birlikte İslam’ın 5 temel esasından olan oruç ibadeti de yine bu ay içerisinde tutulması gerekliliği, Ramazan ayının Müslümanlar için farklı bir noktada olmasına neden olmuştur.
Yine Ramazan ayında bulunan Kadir Gecesi, inancımızda bin yıldan daha hayırlı olarak görülmektedir. Kur’an’ı Kerim’in inmeye başladığı gece olarak kabul edilen Kadir Gecesi hakkında Kadir Suresi 1 – 3 ayetleri arasında şöyle bahsedilmektedir:
"Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır."
Bu nedenden dolayı Müslümanlar, Ramazan ayının özellikle son on günü ibadetlerini artırarak Kadir Gecesi’ni ihya etmek için çaba sarf ederler.
Bunlarla birlikte Ramazan ayının önemi, bu ayın Müslümanlar için bir bağışlanma ve istiğfar ayı olmasıdır. Bu ay içerisinde şeytan zincire vurulur, edilen dualar kabul edilir, işlenen sevaplar kat kat artar ve tövbe edenler için ise büyük fırsatlar bu ayda bulunur.
Ramazan Ayında İbadetler ve Dualar Neden Daha Faziletli Kabul Edilir?
Ramazan ayı, İslam’daki en mübarek ve bereketli zamanların başında gelmektedir. Özellikle bu ay içinde yapılan ibadetlerin, iyiliklerin ve edilen tövbelerin sevapları çok daha fazladır. Peki Ramazan ayının bu özelliklerinin nedenleri nedir?
- Kur’an’ı Kerim’in Bu Ayda İnmesi: Kur’an’ı Kerim, bizlerin hayatlarını düzenleyen ve yola koyan, bizi doğru yola ileten ve olması gerektiği gibi davranmamızı sağlayan ilahi kitabımızdır. Ramazan ayı içerisinde son on günde bulunan Kadir Gecesi’nde inmeye başlayan Kur’an’ı Kerim, bu ayın daha faziletli olmasını sağlamıştır. İşte bu nedenle bu ay içerisinde yapılan ibadet ve dualar daha faziletlidir.
- Kadir Gecesi’nin Bu Ayda Olması: Ramazan ayının son on günü içinde olan Kadir Gecesi’nde yapılan ibadet, 83 yıl yapılan ibadete eş değerdir. Bu nedenle Ramazan ayında özellikle son 10 günde ibadetler artırılmaktadır.
- Orucun Bedeni ve Zihni Arındırması: Oruç, bedeni ve zihni günahlardan arındırmaktadır. Bu nedenle temiz bir zihin ve bedenle yapılan sevapların fazileti daha fazladır.
- İhlasla Yapılan İşler: Ramazan ayında ibadet etmek, her zamandan daha fazladır. Bu ayda oruç, teravih, sadaka, fitre ve Kur’an’ı Kerim’in hatmi gibi ibadetler daha fazla yapılır. Müslümanlar bu ibadetleri yaptıkça Allah’a daha fazla yakınlaşır. Bu nedenle edilen dualara icabet artar, yapılan iyiliklere daha fazla sevap verilir.
Ramazan Ayını Daha Verimli Geçirmek İçin Ne Yapılmalıdır?
Ramazan ayı şeytanların bağlandığı, yapılan iyiliklerin kat ve kat karşılık bulduğu bir aydır. Bu ay içerisinde farz olan Ramazan orucunun tutmanın yanında diğer ibadetlerin de önemsenmesi gerekir. Ramazan ayında özellikle Kur’an’ı Kerim’i hatmetmek, teravih namazı kılmak, sadakayı artırmak, akrabalarla arayı iyi tutmak önemlidir. Yapılan her bir iyiliğin sevabı kat kat fazlayken, bu ayı daha verimli geçirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Ramazan ayının daha verimli geçmesi için yapılması gereken ilk şey, farz olan orucun öneminin farkında olunmasıdır. Ramazan orucunu tutmanın ana amacı nefsi terbiye etmek olduğu için günlük hayatta daha sakin ve sabırlı olmak gerekir. Ayrıca 5 vakit namazı aksatmamanın yanında, namazlardan sonra zikir çekmeyi ve tövbe istiğfar etmeyi de unutmamak gerekir.
Kur’an ayı olan bu ay içerisinde daha verimli vakit geçirmenin yollarının başında Kur’an’ı Kerim ile daha fazla meşgul olmak gelmektedir. Bu noktada her Müslüman’ın bu ay içerisinde bir hatim yapmaya çalışması, hatim yapacak gücü olmayan kişilerin ise günlük bir miktar Kur’an okuması gerekmektedir.