21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Niyet etmek orucun farzlarındandır

Niyet etmek orucun farzlarındandır

Her ibadette olduğu gibi oruç ibadetinde de uyulması gereken kurallar ve farzlar vardır, bunların içinde en önemlilerinden biri de niyet etmektir. Peki, Ramazan orucuna nasıl niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutulur mu, sonrada niyet edilir mi? Konuya dair merak edilenleri turkgun.com’da bir araya getirdik…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Niyet etmek orucun farzlarındandır

Ramazan orucuna nasıl niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutulur mu, sonrada niyet edilir mi? soruları, onbir ayı sultanı Ramazan-ı Şerif’de oruç tutan pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Haberimizde, Ramazan orucuna nasıl ve nez aman niyet edileceği ve dikkat edilmesi gerekenleri bir araya getirdik. İşte ayrıntılar…

RAMAZAN ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Ramazan ayı içinde kişinin sahura kalmasının oruç tutmaya niyetli olduğunu gösterse bile, kişinin kalbinden geçirdiğini dil ile de ikrar etmesi gerekmektedir. Bu nedenle kişi Ramazan ayı içinde her gün için, “Niyet ettim Allah Rızası için bugünkü orucumu tutmaya” şeklinde niyet etmelidir. Niyet ederken, Ramazan orucunun belirtilmesi de daha faziletli olarak bildirilmiştir.

NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Tüm ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de uyulması gereken farzlar vardır. Buna göre Ramazan orucunun mutlaka yerine getirilmesi gereken 3 farzı bulunmaktadır ve bu farzlardan biri de niyet etmektir. Yani kişi eğer niyet etmezse orucu makbul olmaz, çünkü orucun farzlarından birini yerine getirmemiş olur.

ORUCA SONRADAN NİYET EDİLİR Mİ?

Orucun makbul olması için üç farzının bulunur ve bu farzlardan biri niyet etmektir. Diğer iki farzdan birisi ise, niyet vakti ile ilgilidir. Kişi oruç tutmaya, ilk ve son vakitler niyet etmek zorundadır. Ramazan orucunda, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ve nafile oruçlarda kişi öğlen vaktine kadar niyet edebilir. Ancak, kişinin imsak vaktinden sonra bir şeyler yiyip içmemiş ve orucu bozacak hallerde bulunmamış olması gerekmektedir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz.

Ramazan ayı orucunun dışında kaza, kefaret ve bir zamana bağlı olmadan adanan oruçlar için akşam ezanından itibaren niyet edilebileceği gibi, bu oruçların en son niyet zamanı imsak vaktine kadardır. Ve yine bu oruçlarda da niyet ederken ne için oruç tutulduğu belirtilmeli niyet ona göre yapılmalıdır.

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Merak ettiğiniz konular Diyanet Fetva Uygulaması'nda

Merak ettiğiniz konular Diyanet Fetva Uygulaması'nda