Yılın ilk Ramazan orucu bugün tutulmaya başlandı. İbadetlerini eksiksiz ve en doğru şekilde yapmak isteyen kişiler de Kefaret orucu nedir, kaç gün tutulur? ve Bilerek orucu bozmanın cezası kaç gün? merak ediliyor.
KEFARET ORUCU NEDİR, KAÇ GÜN TUTULUR?
Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81).
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Keffâret orucu ara vermeden tutulmalıdır. Ancak kadınların keffâret orucu tutarken araya giren âdet günleri bunun dışındadır. Çünkü onlar bu günlerinde oruç tutamazlar, âdet hâlleri bitince ara vermeden, keffârete kaldıkları yerden devam ederler. İki ayı tamamlarlar. Şayet âdetin dışındaki bir sebeple ara verirlerse, keffâret orucuna baştan başlamaları gerekir
KEFARET ORUCU NASIL TUTULUR? (DIYANET)
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hadis ve sünnet örnekleriyle kefaret orucunun nasıl tutulacağı detaylarıyla açıklanmıştır. Müslümanın herhangi bir mazeret olmaksızın orucunu bozması halinde kefaret orucunu ne zaman ve nasıl tutması gerektiği ifade edilmiştir. Mazeret olmaksızın orucunu bozan kişiler Allah katında günahkar olarak kabul edilmiştir. Bu kişilerin Allah katında kendilerini affettirmelerinin yollarından biri ise kefarettir. Bu durum ise mezheplere göre farklılık göstermektedir. Kefaretin zorunluluk taşıması Şafiilere göre cinsi münasebetle sabittir. Yeme içme kefaret gerektirmemektedir. Hanefi ve Maliki mezhebine göre yeme, içme ve cinsi münasebet kefaret gerektirmektedir.
Kefaretin şartları belirlenirken öncelikle gücü yetiyorsa bir köle azat ederek kefaret yapılacağı emredilmiştir. Buna gücü yetmeyenlere iki ay aralıksız oruç tutmak buyrulmuştur. Buna güç yetmiyorsa altmış fakiri iki öğün doyurmak şeklinde belirtilmiştir. Bu üç kefaretten birinin gerçekleşmemesi halinde Allah katına borçlu olarak gidileceği belirtilmiştir. Hanefilere göre sayılan sıralama önemlidir. Bir üstteki kefarete gücü yetmeyenin bir sonrakine geçebileceği belirtilmiştir.
Malikilerde bu sıralama önemsenmemiş herhangi birinin tercih edilebileceği buyrulmuştur. İslam alimlerinden bazıları fakiri doyurmanın daha faziletli olacağını buyurmuşlardır. Ancak bazıları altmış gün kefareti daha uygun bulmuştur. Oruç kefareti yapmak isteyen Mümin iki ay orucu peş peşe tutabilecek güç ve sıhhatte olmalıdır.