Türkgün İslam ve Ahlak Regaip Kandili’nin Anlamı ve Önemi

Regaip Kandili’nin Anlamı ve Önemi

Regaip Kandili, rahmet, bağış ve faziletin yoğun olarak dağıldığı kabul edilen önemli bir gecedir. Bu mübarek gece, Recep ayının ilk perşembe gecesine denk gelir ve müminlere bolca dua, tevbe ve ibadetle geçirme fırsatı sunar.

Regaip Kandili, rahmet, bağış ve faziletin yoğun olarak dağıldığı kabul edilen önemli bir gecedir. Bu mübarek gece, Recep ayının ilk perşembe gecesine denk gelir ve müminlere bolca dua, tevbe ve ibadetle geçirme fırsatı sunar.

MUHABİR: Eylül Şahin

Regaip Kandili, İslam dünyasında üç aylara girişin müjdecisi olarak kabul edilen önemli bir gecedir. 2025 yılı için Regaip Kandili, 2 Ocak Perşembe günü başladı ve bu gece, müminler tarafından bolca dua edilerek, tevbe ve istiğfar ile ibadetle geçirilir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın takvimine göre bu gecede Yüce Allah’a yaklaşmak ve rahmetini talep etmek için yapılan ibadetler, faziletli kabul edilmektedir.

Regaip Kandili’nin Anlamı ve Önemi

Regaip, Türkçeye Arapçadan geçmiş bir kelimedir ve "bolca bağışlanan, değerli, rağbet edilen" anlamlarına gelir. Hadislerde bu gecede bol sevap ve mükâfat elde edileceği, dua ve ibadetle geçirenlerin Yüce Allah’ın rahmetine kavuşacağı belirtilir. Özellikle Recep ayında yer alan bu mübarek gece, Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Bu sebeple, Regaip Kandili’ni fırsat bilip çeşitli ibadetlerde bulunmak İslam alimleri tarafından tavsiye edilmiştir.

Regaip Kandili’nin Zamanı

Bu yıl 2 Ocak Perşembe günü idrak edilen Regaip Kandili, Recep ayının ilk perşembe gecesine denk gelmektedir. Bu gece, rahmetin ve bereketin yoğun olduğu bir zaman dilimi olarak kabul edilir. Müslümanlar, bu gecede Allah’a dua etmek, günahlarından arınmak ve kalp huzuru bulmak amacıyla namaz kılar, Kur’an okur ve çeşitli dini görevlerini yerine getirir.

Recep Ayı ve İbadetler

Recep ayı, İslam takviminde önemli bir yer tutar ve bu ayda yapılacak ibadetler özel bir fazilet taşır. Recep ayının ilk on gününde, özellikle şu dua okunması tavsiye edilmiştir:

“Allahümme barik lena fi recibe ve şa'ban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur'an.”

Ayrıca, "Sübhanallahil-Hayyi'l-Kayyum" duasının 100 kez okunması da bu aylarda faziletli kabul edilir.

Regaip Kandili'nde Ne Oldu?

Regaip Kandili’nin geçmişi, bazı rivayetlere göre Peygamber Efendimizin (S.A.V.) annesi Hazret-i Amine’nin Regaip gecesi gebe kaldığına dayandırılmaktadır. Ancak, hadis alimlerine göre, bu rivayetlerin doğruluğu tartışmalıdır. İslam ansiklopedilerinde yer alan bilgilere göre, Regaip Kandili, özellikle İslam’ın ilk yıllarında ruhsal temizlik ve Allah’a yaklaşma adına yapılan ibadetlerin önemsendiği bir gece olarak kabul edilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Gündem Mahkemede yürek yakan soru: Oğlunun ve torununun başındaki dedeyi neden vurdun?

Mahkemede yürek yakan soru: Oğlunun ve torununun başındaki dedeyi neden vurdun?

Kırıkkale'de bir arazi kavgası sonucunda dede, oğlu ve torunu hayatını kaybederken, sanık kardeşler hakim karşısına çıktı. İddianamede müebbet hapis cezası istenirken, duruşma ertelendi.

Kırıkkale'de bir arazi kavgası sonucunda dede, oğlu ve torunu hayatını kaybederken, sanık kardeşler hakim karşısına çıktı. İddianamede müebbet hapis cezası istenirken, duruşma ertelendi.

KAYNAK: İHA

Kırıkkale'de çıkan arazi kavgasında dede, oğul ve torunun silahla vurularak hayatını kaybettiği olayla ilgili yargılanan 2 sanık kardeş hakim karşısına çıktı. Müşteki avukatın sanığa yönelttiği, "Torununun ve oğlunun başındaki dedeyi neden vurdun? Öldürdüğün İbrahim'e neden tekrar ateş ettin" sorusu dikkat çekti.
 

Olay, 6 Ağustos 2024 tarihinde Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesine bağlı Deredüzü köyünde meydana geldi. Araziye yapılacak çeşmenin su hattı kazısı sırasında başlayan tartışma, kısa sürede silahlı çatışmaya dönüştü. Erhan Çiftçi (46) ve kardeşi Kadir Çiftçi (40) ile karşı taraf arasında çıkan çatışmada, Satılmış (69), oğlu İbrahim (54) ve torunu Satılmış Cesur (17) hayatını kaybetti. Olayın ardından gözaltına alınan kardeşler tutuklanırken, enişteleri K.A. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu yargılanan sanıklar Erhan Çiftçi ve Kadir Çiftçi hakkında "fikir ve eylem birliği içerisinde kasten öldürme" ve "çocuğa karşı işlenmesi nedeniyle nitelikli adam öldürme" suçlarından 2 kez müebbet ve 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, tutuksuz yargılanan sanık K.A. hakkında ise "suç delillerini yok etme ve gizleme" suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Kırıkkale 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık kardeşler ile tutuksuz sanık K.A, müştekiler, taraf avukatları ve maktul yakınları hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan sanık Erhan Çiftçi, "Karşı taraf bize ateş etti. Kendimi korumak için tüfek ve tabancayla karşılık verdim. O gün sağlıklı düşünemedim. Mecburiyetten ateş ettim, yoksa beni öldüreceklerdi" dedi.
 

"İbrahim Cesur'a neden tekrar ateş ettin?"

Mahkeme başkanının, aracında neden silah bulundurduğu sorusuna ise, "Köyde domuzlar için silah taşıyoruz, silahlar hep arabamda olur" cevabını verdi.
Müşteki avukatlarından Uğur Yıldırım, sanık Erhan Çiftçi'ye, "Yerden silahı aldığını söyledin, peki torununun ve oğlunun başındaki dedeyi neden vurdun, yerde yatan İbrahim Cesur'a neden tekrar ateş ettin?" sorusunu yöneltti. Sanık ise, "Yerden silahı aldım ama dedeyi neden vurduğumla ilgili beyan vermek istemiyorum. İbrahim için yapılan suçlamayı da reddediyorum" şeklinde yanıt verdi.
 

Sanıklardan Kadir Çiftçi ise önceki ifadelerinin aksine olay yerinde olduğunu kabul ederek, "Satılmış bizi tehdit etti, sonra babası ve oğlu ile birlikte geldi. Arabayı siper edip bize ateş açtılar. Karşılıklı çatıştık" diye konuştu.
Tutuksuz sanık K.A. ise suçlamaları reddederek beraatını talep etti.
 

Olayın görgü tanıklarından M.T., "Tarlada çalışırken Satılmış Cesur eşekle geldi, ardından beyaz bir araçtan Erhan ve Kadir indi. Erhan tabanca, Kadir tüfekle ateş etti. İbrahim'in yere düştüğünü gördüm. Erhan beni arayıp Kadir'in suçsuz olduğunu, cinayeti kendisinin işlediğini söyleyerek öyle ifade vermemi istedi" dedi.
Duruşmada SEGBİS ile bağlanan Erhan Çiftçi'nin oğlu A.Ç. ise, "Babam bana tabancayı gömmemi söyledi, ben de eniştemin bahçesine gömdüm" ifadesini verdi.
Mahkeme heyeti, 2 sanığın tutukluluğunun devamına, olay yerinde 15 Mayıs'ta keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı 26 Mayıs 2025 tarihine erteledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *