19 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Şaban ayında oruç tutmanın fazileti çok büyük

Şaban ayında oruç tutmanın fazileti çok büyük

Mübarek üç ayları ikincisi ve Ramazan ayın habercisi Şaban ayı, 25 Mart Çarşamba günü idrak edilmeye başlandı. Peki, Şaban ayında oruç tutulur mu? Şaban ayında oruç tutmanın fazileti nedir? Ayrıntılar turkgun.com’da…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şaban ayında oruç tutmanın fazileti çok büyük

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (SAV) Şaban ayına “Benim ayım” diyerek verdiği önemi göstermiştir. Bu özel günleri hakkı ile idrak etmek isteyen vatandaşlar “Şaban ayında oruç tutulur mu?” ve  “Şaban ayında oruç tutmanın fazileti nedir?” tarzında araştırma yapıyor. Haberimizde herkesin bilmesi gereken bilgileri bir araya getirdik…

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan ayında oruç tutmanın Müslümanlar üzerine farz olduğu Bakara suresi 184 ve 185. Ayetlerde sabittir. Peygamber Efendimiz’in (S.A.S.) Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tutmuş olduğu ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu sebepten, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup gücü yettiği takdirde özellikle recep ve Şaban aylarında dilediği kadar nafile oruç tutmalıdır.

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Âişe-i Sıddîka -radıyallâhu anhâ- Ebû Seleme’ye -radıyallâhu anh- tahdîs edip, şöyle demiştir:

“Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hiçbir ayda Şaban ayındakinden daha çok, nâfile oruç tutar değildi. Çünkü Nebiyy-i Zişan, Şaban ayının çoğunda oruç tutardı. Ve:

-Amellerden (devâm etmeye) gücünüzün yeteceği miktârı alınız. Çünkü Allah, sizler (amelden) bıkmadıkça (sevâb vermekten) bıkmaz.” buyururdu. (Müslim, 2/811) Ve Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e en sevimli olan namaz, az olsa bile üzerinde devâm edilen namazdı. Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, herhangi bir (nafile) namazı kılmaya başlayınca ona devâm ederdi.” (Sahîh-i Buhâri, Kitâbu’s-Savm 1836)

Gunyetü’t-Tâlibîn’de Abdülkâdir Geylânî Hazretlerinin -rahimehullâh ve kuddîse sirrûh- Şaban ayı ile ilgili olarak naklettiği hadîs-i şerîfler meâlen şöyledir:

Âişe-i Sıddîka -radıyallâhu anhâ- şöyle demiştir:

“Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- öyle oruç tutardı ki, Biz artık orucu bırakmayacak, der idik. Peşpeşe günlerce oruç tutmadığını görünce, Biz, Rasûlüllâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- artık oruç tutmayacak, der idik. Şaban ayında oruç tutmak, O’na daha sevgili idi. Ben:

-Ey Allâh’ın Rasûlü!.. Şaban’da senin (çok) oruç tuttuğunu görüyorum. (Bunun hikmeti nedir? diye sordum.) Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“Ya Âişe!.. Bir sene içinde ölecek olan kimselerin isimleri bu ayda (yaşayanların) defterinden silinip, Azrâil’e -aleyhisselâm- teslîm edilir. Oruçlu olduğum halde, ismimin defterden silinip, (diğer deftere kaydedilmesini) arzu ederim.” buyurdu.

Ümmü Seleme -radıyallâhu anhâ- şöyle demiştir:

“Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Ramazan’dan sonra en fazla orucu Şaban (ayın)da tutardı. Bunun sebebi, o sene içinde ölecek olanların isimlerinin, Şaban’da diriler defterinden, ölüler defterine geçirilmesidir. Bir kimse yolculuğa çıkar. (Halbuki onun ismi yaşayanlar defterinden çıkarılıp) o sene ölecek olanların defterine yazılır.” (Gunye 1/186-187)

“Hz. Enes’den -radıyallâhu anh-; Rasûl-i Ekrem’e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- en fazîletli oruçtan soruldu. Buyurdular ki:

-Ramazan-ı şerîfi tazim için tutulan, Şaban orucudur.”

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
32 bin personel alınıyor! Bakan Koca detayları duyurdu

32 bin personel alınıyor! Bakan Koca detayları duyurdu