Geçtiğimiz günlerde başlayan safer ayı idrak edilmeye devam ediyor. Safer ayı başlangıç ve bitiş tarihi belli oldu. Bu ayın son çarşamba gecesinin hangi tarihe denk geleceği de pek çok vatandaşın merak ettiği konulardan. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine aittir. Peki Safer ayı hangi ibadetler yapılır, ne zaman bitiyor? Safer ayı son çarşamba günü ne zaman?
SON ÇARŞAMBA GÜNÜ NE ZAMAN?
Safer ayı 6 Ekim Çarşamba günü sona erecek.
Bu bilgiler ışığında safer ayının son çarşamba günü 6 Ekim 2021 tarihinde idrak edilecek.
SAFER AYI NEDİR, NE DEMEK?
Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır.
Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).
SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, BİTİYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2021 dini günler takviminde yer alan bilgilere göre 8 Eylül safer ayı olarak idrak edilecek, 6 Ekim'de bitecek.
SAFER AYINDA NELER YAPILMALI?
Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.
Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)