03 Aralık 2024
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Safer ayı ne başlıyor, yapılacak dualar nedir? Safer ayı önemi, anlamı ve fazileti

Safer ayı ne başlıyor, yapılacak dualar nedir? Safer ayı önemi, anlamı ve fazileti

İçinde aşure gününü barındıran Muharrem ayından sonra gelen Safer ayı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Bu özel ayı ibadetle geçirmek isteyenler, bu zaman diliminde neler yapılabileceği sorgulanıyor. Peki, Safer ayı ne başlıyor, yapılacak dualar nedir? İşte Safer ayının önemi, anlamı ve faziletleri.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Safer ayı ne başlıyor, yapılacak dualar nedir? Safer ayı önemi, anlamı ve fazileti

Müslümanlar için özel zaman dilimlerinden biri olan Muharrem ayı dün sona erdi. Her zamanı daha değerli kılmak için elinden geleni yapan Müminler, Safer ayının fazilerini de yakalamak istiyor. Bu bağlamda araştırma yapanlar, Safer ayı ne başlıyor, yapılacak dualar nedir? İşte Safer ayı önemi ve anlamı.

SAFER AYI NEDİR, NE DEMEK?

Safer ayı, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır.

Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur. (Buhari, Tıb, 19)

SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, BİTİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2021 dini günler takvimi incelendiğinde  8 Eylül Safer ayı olarak idrak edilecek, 6 Ekim'de bitecek.

SAFER AYINDA KILINACAK NAMAZ VE DUA

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır. Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Twitter'da emojiler, ilk olarak Türkiye'de test edilecek

Twitter'da emojiler, ilk olarak Türkiye'de test edilecek