21 Ocak 2025
weather
5°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Şevval ayı 24 Mayıs'ta başladı

Şevval ayı 24 Mayıs'ta başladı

Mübarek Ramazan ayının son ermesiyle Hicri takvime göre Şevval ayına girmiş bulunuyoruz. Ramazan orucunu eda eden pek çok inanan Şevval ayı orucunu tutmaya başladı. Bununla birlikte, Ramazan Bayramı’ndan hemen sonra Şevval ayı orucuna başlamamış olanlar bu ayın ne zaman biteceğini, Şevval ayı orucunun kaç gün ve ne zaman tutulacağını araştırıyor…

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şevval ayı 24 Mayıs'ta başladı

Peygamber Efendimiz tarafından tavsiye edilen ve tutulması müstehap olan Şevval ayı orucuna Ramazan Bayramı’nın ilk gününde tutulmaz ancak ilk günün hemen ardından tutulmaya başlanabilir ve Şevval ayı bitene kadar ister aralıklarla isterse 6 gün boyunca ara vermeden tutulabilir…

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTECEK?

Ramazan Bayramı’nın birinci günü yani 24 Mayıs’ta başlayan Şevval ayı 21 Haziran’da bitecek. Ardından ise Hicri takvime göre Zilkade ayı gelecek. Şevval ayının ortalarına gelindiği şu günlerde Şevval ayı orucunun ne zaman ve kaç gün tutulacağına dair araştırmalar yoğunlaştı.

ŞEVVAL AYI ORUCU KAÇ GÜN NE ZAMAN TUTULUR?

Şevval ayı orucu farz olmamakla birlikte tutulmasında büyük faziletler olan bir oruçtur ve Peygamber Efendimiz tarafından da tavsiye edilmiştir. Şevval ayı orucu 6 gün tutulurken, isteyenler bu 6 günü ara vermeden tutabilirken, isteyenler aralıklı olarak da tutabilir.

Şevval ayı Ramazan Bayramı’nın birinci günü başlar, isteyenler Şevval ayı orucunu bu ay içerisinde istedikleri zaman tutabilir. Ancak dinimizce Ramazan Bayramı’nın ilk günü ve Kurban Bayramı’nın 4 günü oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Bu nedenle Şevval ayı orucunu tutmaya ikinci Ramazan Bayramı’nın ikinci günü başlanabilir.

ŞEVVAL AYI ORUCUNUN FAZİLETİ

Resûl-i Ekrem (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz, Şevval ayı orucunun bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olacağını duyurmuş, bu yüzden de bir ay Ramazân-ı Şerîf orucu tutanlar, Şevval ayında da altı gün oruç tutmakla bütün seneyi oruçlu geçirmiş olma sevabına nail olmak istemişlerdir.

“Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur.” (Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, İbn Mâce)

Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bunu şu sözüyle açıklamıştır:

“Kim, Ramazan (orucunu tutar ve) bayramdan sonra altı gün oruç tutarsa, onun tutmuş olduğu oruç, senenin tamamının orucu olmuş olur. Her kim hayırlı bir iş ile gelirse (bir iyilik işlerse) kendisine onun (yapmış olduğu iyiliğin) on misli sevap verilir.” (İbni Mâce, Sıyâm, 33)

Ayrıca altı günlük Şevval orucunun faydalarından birisi de, Ramazan ayında tutulan farz oruçta meydana gelen kusur ve noksanlıkları telâfi etmesidir. Öyle ki hiç bir oruçlu, orucuna aksi yönde tesir eden kusur ve günah işlemiş olmaktan uzak değildir. (Bilindiği üzere) kıyâmet günü farz ibâdetlerde meydana gelmiş kusur ve noksanlıklar, nâfile ibâdetlerle telâfi edilecektir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
3. faz yardım başvuruları devam ediyor

3. faz yardım başvuruları devam ediyor