İslam dinine göre namaz kulu Allah'a yaklaştıran en büyük ibadetlerden biri olarak biliniyor. Kelime anlamı olarak 'uykuyu terk etmek' demek olan Teheccüd'ü en önemli ibadetler arasında yer alıyor. Kabiri aydınlatan nur olarak bilinen Teheccüd namazıyla ilgili ayrıntılar merak ediliyor. Peki, Teheccüd namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Teheccüd (Gece) namazı ne zaman kılınır?
TEHECCÜD (GECE) NAMAZI KAÇ REKATTİR?
En güzel ibadaetlerden biri olan Teheccüd namazı, dinimize göre 2 rekattan başlayıp 12 rekata kadar kılınabilmektedir.
TEHECCÜD (GECE) NAMAZI NASIL KILINIR?
Teheccüd namazının kılınışı için öncelikle "Niyet ettim niyet eyledim Allah rızası için Teheccüd namazını kılmaya" şeklinde niyet edilir ve de Tekbir getirilip "Allahu Ekber" diyerek namaza başlanmaktadır.
Teheccüd namazının 1. rekatında, "Niyet ettim niyet eyledim Allah rızası adına Teheccüd Namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir. "Allahu Ekber" diyip İftitah Tekbiri alır ve de namaza başlanır. Subhaneke'yi okunur ve Euzü-besmele çekilir. Fatiha okunur, Kur'an'dan en az üç ayet kısa olacak şekilde ya da üç ayet miktarı kadar uzun bir âyet okunur ve Rüku'ya gidilir, Secde'ye gidilir. Doğrulup, tekrar Secde'ye gidilir.
Teheccüd namazının 2. rekatında, ayağa kalkarak kıyama durulur, besmele çekilir ve Fatiha okunur. Kur'an'dan en az üç ayet kısa olacak şekilde ve ya üç ayet miktarının uzunluğunda bir âyet okunur ve Rüku'ya gidilir. Ardından Secde'ye gidilir, doğrulur, tekrar Secde'ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme Barik ve de Rabbena duaları okunur.
"Es selamu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek sağa ve de sola selam verilip namaz tamamlanır.
TEHECCÜD NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Dinimize göre Teheccüd namazı yatsı namazından sonra ve de geceleyin kılınmaktadır. Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.
Ayrıca dinimizde Teheccüd namazının vakti ile ilgili olarak Peygamberimizden (SAV) gelen rivayetlere göre, gecenin ortası ya da son kısmında namaz, dua ve de istiğfar ile ihya edilmesi önemle tavsiye edilmektedir. Konu ile ilgili olarak fiili sünneti anlatan pek çok sayıdaki rivayetler, Peygamberimizin (SAV) uyuduktan sonra, gecenin ortasına doğru ve ya ortasından sonra uyandığı, sonrasında ibadete başladığı ve bir süre namaz kılıp sonra vitir namazını kıldığı ifade edilmektedir. Sonrasında da sabah namazının sünnetini kılmış olduğu ifade edilmektedir.