22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Kültür Sanat Afrika’da 50 bin yıllık "sosyal ağ" keşfedildi

Afrika’da 50 bin yıllık "sosyal ağ" keşfedildi

Bilim insanları, 50 bin yıl önce insanların Afrika’da sosyal ağ deneyimi yaşadıklarını keşfetti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Afrika’da 50 bin yıllık "sosyal ağ" keşfedildi

CNN’in haberine göre bilim insanları, Facebook, Twitter ve TikTok gibi sosyal ağların kullanılmasından on binlerce yıl önce, küçük boncuk tanelerinin insanların sosyal ağlar kurmalarına yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Arkeologlar, Afrika genelinde deve kuşu yumurtası kabuğundan yapılmış 1500’den fazla boncuk üzerinde 10 yıllık bir incelemede bulundu.

Boncuk taşlarının üzerinde yapılan uzun soluklu araştırmaların sonucunda 50 bin yıl öncesine ait bir sosyal ağın ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Halka şeklindeki boncuklar, arkeolojik kayıtlara geçen en eski kişisel süsleme eşyaları arasında gösterilirken Güney Afrika’daki geleneksel avcı-toplayıcı grupların hala aynı süslerden yapıp kullanmaya devam ettiği kaydedildi.

Max Planck Enstitüsü Arkeoloji bölümünden araştırmacı Jennifer Miller, söz konusu süslerin, bugünkü alyanslar gibi insanların sosyal statü, zenginlik göstergesi ya da toplumdaki konumu hakkında mesajlar iletmek amacıyla kullanıldığını aktardı.

Araştırma kapsamında, Güney ve Doğu Afrika’daki 31 farklı bölgede bulunan ve 50 bin yıl öncesine ait 1516 boncuk üzerinde çalışıldı.

Güney ve Doğu Afrika'daki 3 bin kilometrelik alandan elde edilen boncukların çap ve kalınlık gibi özellikleri karşılaştırıldığında, 33 bin ile 50 bin yıl öncesine ait taşların nerdeyse aynı oldukları sonucuna ulaşıldı.

Araştırmanın yazarı Miller, "Genetik olarak bu grupların birbiriyle bir tür teması olduğunu biliyoruz ancak şu ana kadar kültürel bir kanıt yok. 40 ila 50 bin yıl önce yaşamış insanların bu kadar uzak mesafelere yayılmış bir tür sosyal ağa sahip olmaları akıllara durgunluk veriyor." ifadelerini kullandı.

Taşların arasındaki zaman farkı yaklaşık 20 bin yıllık bir bilgi geçişi olduğunu ortaya koyarken taşların uzak mesafelere ulaşmaları insanların bunları bir tür iletişim için kullandıklarını düşündürüyor.

Arkeologlar, söz konusu bulguların dünyanın en eski sosyal ağının söz konusu boncuklarla kurulduğunu gösterdiğini ifade ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çiftçilere destek ödemesi başladı

Çiftçilere destek ödemesi başladı