Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yer alan Alexandria Troas Antik Kenti'nde süren kazı çalışmaları, 2.200 yıl öncesine ait bir çarşı yapısını ortaya çıkarıyor. Ege Denizi kıyısında yer alan ve milattan sonra 1-4. yüzyıllar arasında güçlü bir ekonomiye sahip olan antik kent, tarih boyunca birçok önemli yapıyı barındırdı.
HELENİSTİK DÖNEME AİT ÇARŞI YAPISI
Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve İÇDAŞ AŞ'nin sponsorluklarıyla sürdüğünü belirtti. Bu yıl gerçekleştirilen kazılarda, özellikle çarşı yapısının kuzey tarafındaki mekanların gün yüzüne çıkarıldığına dikkat çekildi. Prof. Dr. Öztepe, “Çarşı yapısının hemen batısında, Aşağı Agora kısmına ulaşımı sağlayan bir yapı bizim çarşı yapımız ya da yeni bir düşünce. Bunu belki önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalarda daha rahat teyit edebiliriz” dedi.
KAZILARDA ELDE EDİLEN BULGULAR
Kazı alanında bugüne kadar yapılan çalışmalarla, çarşının ilk mekanları gün ışığına çıkarıldı. Prof. Dr. Öztepe, "Geçen yıl, hemen güneye doğru devamındaki komşu mekanı kısmen gün ışığına çıkardık. Bu yıl, geçtiğimiz yıl sadece yürüme zemininin birazcık altında sınırlarını ya da izlerini gördüğümüz bir mekanı kazdık" dedi. Bu kazılarla, mekânın sınırlarının belirginleştiği ve bazı yapısal unsurların gün yüzüne çıktığı belirtildi.
TOPOGRAFYA VE YAPININ GİZEMİ
Prof. Dr. Öztepe, çarşı yapısının Helenistik dönemde inşa edildiğinde mevcut topografyanın nasıl olduğunu araştırdıklarını ifade etti. "Bu çarşının doğu cephesindeki kapıların nereye açıldığına dair sorular da var. Şu anda arkalarında 3 metrelik yüksek bir dolgu var" diyen Öztepe, çarşının Roma döneminde düzleştirildiğini ancak Helenistik dönemde muhtemelen eğimli bir alan olduğunu belirtti.
ALEXANDRİA TROAS: EKONOMİK GÜCÜN KANITI
Kazı başkanı Prof. Dr. Öztepe, Alexandria Troas'ın Roma kolonisi olarak çok önemli bir ekonomik yaşam alanı sunduğunu ve kentin büyüklüğü ile ekonomisinin güçlendiğini vurguladı. “Alexandria Troas, Anadolu'daki en büyük ve önemli koloni kentlerinden biridir” diyerek, kazı çalışmalarının kentin nüfusu ve ekonomik gücü hakkında önemli veriler sağladığını ifade etti.