Türkgün Kültür Sanat Anadolu'nun ilk medresesi yıllara meydan okuyor

Anadolu'nun ilk medresesi yıllara meydan okuyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan ve Anadolu'da ilk olma özelliği taşıyan Yağıbasan Medresesi yıllara meydan okuyor.

Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan ve Anadolu'da ilk olma özelliği taşıyan Yağıbasan Medresesi yıllara meydan okuyor.

Niksar Kalesi içerisinde yer alan ve kitabesindeki bilgilere göre Danişmendli Emiri Nizamettin Yağıbasan tarafından 1157-1158 yıllarında yaptırılan Yağıbasan Medresesi yüzyıllardır ayakta duruyor. Moloz taştan yapılan, kapalı avlulu, revaksız ve iki eyvanlı plana sahip Yağıbasan Medresesi, Niksar Kalesi'nin duvarları ile bütünleşiyor. Çeşitli dönemlerde restorasyondan geçirilen medrese, farklı mimari özellikleriyle dikkat çekiyor.

Yağıbasan Medresesi'nin Türklerin Anadolu topraklarındaki ilk medrese örneği olduğunu belirten Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, "Bu medrese sistemi daha sonra oluşan medreselerin hem mimari geleneğini hem de ilmi geleneğini oluşturması açıdan çok önemlidir. Özellikle astronomi ve matematik ağırlıklı ilk telif edilen eserler de yine buradadır. Bu medreselerin önemli bir özelliği de, Müslüman Türklerin Anadolu'ya hakimiyeti sürecinde ilk ilmi geleneğin başlaması anlamına gelir.

Medrese sistemi nizamiye olarak geçer. Bağdat'ta kurulan Selçuklu dönemindeki büyük nizamiye medrese sisteminin buraya taşındığını görüyoruz. Ancak hocaların Horasan bölgesinden geldiğini görüyoruz. Burada ilk çalışmalar astronomi ve matematik alanında yapılmış" dedi.

Osmanlı medrese sisteminin kurucu olarak kabul edilen Dâvûd-i Kayserî'nin Niksar Yağıbasan Medresesi'nde 8 yıl eğitim ve hocalık yaptığını kaydeden Çakır, "Osmanlı medrese sisteminin başlangıcında da Yağıbasan medreseleri ile bağlantı kurmak mümkün. Yağıbasan medrese sistemi aynı zamanda Osmanlı medrese sisteminin de başlangıcını oluşturur. Bağdat'taki medrese sisteminin, Horasan'daki ilim geleneğinin de Osmanlı'ya taşımasında bir köprü görevi yaptığını görüyoruz" diye konuştu.

Ziyarete açık olan Yağıbasan Medresesi, tarihe yolculuk yapmak isteyen misafirlerini bekliyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Ekonomi OPEC+ şaşırtıyor: Mayıs ayında günlük 411 bin varil üretim artışı

OPEC+ şaşırtıyor: Mayıs ayında günlük 411 bin varil üretim artışı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu 8 ülkenin üretim artışı planını hızlandırarak, mayıs ayında 3 aylık artışa eşdeğer şekilde günlük 411 bin varillik üretim artışına gideceği bildirildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu 8 ülkenin üretim artışı planını hızlandırarak, mayıs ayında 3 aylık artışa eşdeğer şekilde günlük 411 bin varillik üretim artışına gideceği bildirildi.

KAYNAK: AA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yapılan açıklamada, nisan ve kasım 2023'te ek gönüllü üretim kesintisi uygulayan OPEC+ üyesi sekiz ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, küresel piyasa koşullarını değerlendirmek amacıyla video konferans yöntemiyle bir araya geldiği duyuruldu.

Toplantıya katılan Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman, petrol piyasasındaki olumlu gelişmeleri göz önünde bulundurarak piyasa istikrarına bağlılıklarını yineledi ve üretimi kademeli olarak artırma kararı aldı.

Gönüllü Kesinti Kademeli Olarak Geri Çekiliyor

Açıklamada, 5 Aralık 2024'te alınan ve 3 Mart’ta teyit edilen karar doğrultusunda, 1 Nisan itibarıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisinin kademeli ve esnek bir şekilde geri çekilmeye başlandığı belirtildi. Bu kapsamda, mayıs ayında sekiz ülkenin günlük 411 bin varil ek üretim artışına gideceği ve bu miktarın mayıs ayı için öngörülen artışa ek olarak iki aylık artışı da kapsadığı ifade edildi.

Piyasa Koşullarına Göre Yeni Düzenlemeler Gelebilir

OPEC, üretim artışlarının piyasa koşullarına bağlı olarak durdurulabileceğini veya yeniden gözden geçirilebileceğini vurguladı. Bu esnek yaklaşımın, petrol piyasasında istikrarın sağlanmasına katkı sunarken, üye ülkelerin üretim süreçlerini hızlandırmalarına da imkan tanıyacağı belirtildi.

Öte yandan, söz konusu sekiz OPEC+ üyesi ülkenin, haziran ayı üretim seviyelerini belirlemek amacıyla 5 Mayıs'ta yeniden bir araya geleceği duyuruldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *