Türkgün Kültür Sanat 'Minyatür sanatı artık bir dünya mirası'

'Minyatür sanatı artık bir dünya mirası'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Tarihî ve kültürel mirasımızı yansıtan klasik Türk süsleme sanatlarından Minyatür bir dünya mirası olarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Nakkaşlarımız artık bir dünya mirasını icra edecekler.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Tarihî ve kültürel mirasımızı yansıtan klasik Türk süsleme sanatlarından Minyatür bir dünya mirası olarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Nakkaşlarımız artık bir dünya mirasını icra edecekler.” dedi.

Bakan Ersoy, “Türkiye’nin sahip olduğu zengin kültürel birikimi ulusal ve uluslararası düzeyde korumaya, yaşatmaya ve tanıtmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tarihi ve kültürel mirasımızı yansıtan klasik Türk süsleme sanatlarından Minyatür artık bir dünya mirası. Nakkaşlar artık bir dünya mirasını icra edecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin başlattığı girişim sonucunda UNESCO’ya taşınan Minyatür sanatının bugün itibarıyla İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alındığı müjdesini verdi.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Tarihî ve kültürel mirasımızı yansıtan klasik Türk süsleme sanatlarından Minyatür bir dünya mirası olarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi. Nakkaşlarımız artık bir dünya mirasını icra edecekler.” dedi.

Minyatür sanatı Fransa’nın başkenti Paris’te bugün çevrim içi olarak düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 15. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda oy birliğiyle listeye alındı.

“Büyük Bir Titizlikle Takip Ettik”

Türkiye’nin moderatörlüğünde Azerbaycan, İran ve Özbekistan’ın ortak dosyası olarak 2019 yılının Mart ayında UNESCO’ya gönderilen Minyatür sanatının dünya mirası olmasına ilişkin olarak ayrıca bilgi aktaran Bakan Ersoy, “Türkiye’nin sahip olduğu zengin kültürel birikimi ulusal ve uluslararası düzeyde korumaya, yaşatmaya ve tanıtmaya devam edeceğiz.” dedi.

UNESCO’ya ortak dosya olarak sundukları Minyatür sanatını sürecin başından itibaren büyük bir titizlikle takip ettiklerini belirten Bakan Ersoy, bu sanatın sadece Türkiye’de değil kültür coğrafyamızda da büyük bir tarihi ve kültürel değere sahip olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Minyatür’ün insanlığın ortak mirası olarak ilan edilmesini sağlamış olmanın gururunu ve onurunu yaşadıklarını da kaydetti.

Azerbaycan, İran ve Özbekistan tarafından büyük bir heyecanla beklenen bu karar taraflarca da büyük bir sevinçle karşılandı.

Minyatür Sanatı

Minyatür öykü, olay ya da bilgilerin resim diliyle tasvir edilmesi sanatıdır. Osmanlı döneminde “nakış” veya “tasvir” olarak anılan bu sanatı icra edenlere nakkaş, müsavvir, minyatür sanatçısı, tasvir sanatçısı veya şebihnüvis denilir. Tarihsel süreç içinde farklı bölgelerde farklı ekoller halinde gelişen minyatür sanatı, İslamiyet ile birlikte yeni bir çehreye kavuşmuş, el yazması kitapların içine nakşedilen minyatürler yaygın görsel ürünlerden biri haline gelmiştir.

Osmanlı minyatür ekolü, yüzyıllar içinde gelişen ifade ve anlatım ilkelerine imparatorluk coğrafyasının kültürel çeşitlilik ve çoğulculuğunu da katarak farklı bir tasvir dili yaratmıştır. 19. yüzyıldan itibaren bu sanatın uygulandığı yerler çeşitlenmeye ve minyatürler duvarlara, tuvallere, ahşap, çini ve deri gibi materyaller üzerine daha yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır.

Nakkaşlar, resimlerini aherlenmiş yani yumurta akı ile cilalanmış ve resimler için boşluk bırakılmış kağıtlara yapmaktadırlar. Kullanılan malzemeler genellikle kuş teleklerinden elde edilen ve “kalem” denilen fırçalar ile organik boyalardır. Günümüzde endüstriyel boya maddeleri ve malzemeleri de kullanılmaktadır. Nakkaş, pamuktan yapılmış bir tabaka has kağıt alarak bunu bir mermer üzerine yaymakta ve genellikle fildişinden yapılan bir cisimle bu kağıdı düzleştirerek parlatmaktadır. Daha sonra yapacağı şekillerin boyutlarını belirleyip kağıt üzerine bunların taslağını çıkararak çini mürekkebi ile şekillerin kenar çizgilerinin üzerinden geçilmekte ve figürler canlılığını uzun süre koruyan kökboya ile renklendirilmektedir. Ülkemizde yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan minyatür sanatı tarihi ve kültürel mirasımızın önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Futbol Rıza Çalımbay’dan Fenerbahçe maçı öncesi açıklamalar: "Her maçımız final"

Rıza Çalımbay’dan Fenerbahçe maçı öncesi açıklamalar: "Her maçımız final"

Süper Lig ekiplerinden Net Global Sivasspor’un teknik direktörü Rıza Çalımbay, Fenerbahçe ile oynayacakları maç öncesinde, her maçlarının final niteliği taşıdığını ve tüm maçları kazanmayı hedeflediklerini söyledi.

Süper Lig ekiplerinden Net Global Sivasspor’un teknik direktörü Rıza Çalımbay, Fenerbahçe ile oynayacakları maç öncesinde, her maçlarının final niteliği taşıdığını ve tüm maçları kazanmayı hedeflediklerini söyledi.

KAYNAK: AA

Süper Lig ekiplerinden Sivasspor’un teknik direktörü Rıza Çalımbay, Fenerbahçe ile oynayacakları maçı kazanmayı hedeflediklerini ve her maçın final olduğunu ifade etti.

Fenerbahçe Karşısında Zorlu Maç 

Sivasspor’un teknik direktörü Rıza Çalımbay, kulüp tesislerinde gerçekleştirdiği antrenman öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Fenerbahçe ile oynayacakları karşılaşmanın zor geçeceğini belirten Çalımbay, rakiplerinin şampiyonluk mücadelesi verdiğini ancak kendilerinin de her maçın şampiyonluk kadar değerli olduğunu söyledi.

“Zor bir takımla, şampiyonluğa oynayan bir takımla oynuyoruz. Bizim de şampiyonluk değerinde maçlarımız var. Bizim için her maç bir final maçı, bu maçlar da aynı şekilde”

"Her Maçımız Final"

Çalımbay, ligde kalan tüm maçları kazanmayı hedeflediklerini ve bu maçların her birinin final niteliği taşıdığını belirtti. Fenerbahçe karşılaşmasının kolay geçmeyeceğini vurgulayan Çalımbay, taraftarları maça çağırarak şu şekilde konuştu:

“Onun için taraftarı çağırmaya da gerek yok bu maça. Herkesin gelmesi gerekiyor. Her maçımız final, Fenerbahçe olmuş, Galatasaray olmuş, Beşiktaş olmuş fark etmiyor. Ne olursa olsun bizim acilen puan almamız gerekiyor.”

Sakatlıklar Takımı Zorluyor

Rıza Çalımbay, sakat oyuncular hakkında da bilgi verdi. Takımda bazı futbolcuların sağlık durumunun henüz uygun olmadığını belirten Çalımbay, özellikle Fode Koita ve kaleci Nikolic’in oynamayacaklarını açıkladı. Emrah Başsan’ın ise iyileşme sürecinde olduğunu söyledi. Sakatlıkların engel oluşturmasına rağmen, takımın sahada elinden geleni yapması gerektiğini ifade etti:

“Sakat oyuncularımız var, Fode Koita sakat ve oynayamayacak. Kaleci Nikolic ameliyat oldu, o da yok. Emrah Başsan yavaş yavaş düzeliyor. Sakatlıklar engelliyor ama başka bir mazeret söylemeye gerek yok. Bizim çıkıp oynamamız gerekiyor, bizim çok mücadele etmemiz gerekiyor, çok koşmamız gerekiyor. Ligdeki durumumuza göre bunları yapmamız gerekiyor. Bütün oyuncu arkadaşlarımızın her şeyini sahaya vermeleri gerekiyor. Hergün de konuşuyoruz, çok da iyi çalışıyoruz. İnşallah iyi bir şekilde bitireceğiz maçı.”

Çaykur Rizespor Maçı ve Penaltı Eleştirisi

Çalımbay, ligdeki Çaykur Rizespor maçında verilen penaltı kararına da değindi. Verilen kararın doğru olmadığını savunan Çalımbay, hakemlerin bazı pozisyonlarda gereksiz yere VAR’a gitmelerini eleştirdi. 

“Onun penaltı olduğuna inanmıyorum, kesinlikle inanmıyorum. Ona benzer penaltıları vermediler. Hakem arkadaşlarımız çekinmeden direk VAR’a gidiyorlar. VAR'a gitmemeleri gereken pozisyonlar da var. O pozisyon bizce kesinlikle penaltı değildi.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *