26 Aralık 2024
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Kültür Sanat Otuz iki farzın nakış yönetimi ile işlenerek Oltu taşı yapıldı

Otuz iki farzın nakış yönetimi ile işlenerek Oltu taşı yapıldı

Kendi alanlarında uzman ve tüm Türkiye’de tespih camiası tarafından da yakinen bilinen üç ustanın; Zekeriya Altunkaynak, Nakkaş Kadir Çelebi ve Nakkaş Süleyman Gürsoy’un ortak çalışması olan, 14x17 mm ölçülerinde Oltu Taşından yapılan, üzerine 32 farzın nakış yöntemi ile işlendiği tespihin yapılışını konu alan bu belgesel, Fatih Dal’ın YouTube kanalında yayınlandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Otuz iki farzın nakış yönetimi ile işlenerek Oltu taşı yapıldı

Erzurumlu Koleksiyoner Fatih Dal’ın koordinatörlüğünü üstlendiği ve yapımı yaklaşık iki ay süren bu nadide eseri anlatan belgeselin çekimleri Erzurum, Eskişehir ve Ankara’da gerçekleşti.

Belgeselin amacı geleneksel Türk el sanatları ve milli değerimiz olan Oltu taşının tanıtımı ve Oltu taşı ile yapılmış olan ve başka bir örneği daha olmayan bir tespihin tanıtımı ve gelecek kuşaklara miras kalacak olan bu tespihin gösterimi olduğu ifade ediliyor.

Erzurumlu olduğundan ötürü Oltu Taşına ayrı bir ilgi duyduğunu belirten Koleksiyoner Fatih Dal, 'Oltu Taşının tanıtımını sağlamak adına birkaç adım attıklarının’ altını çizdi. ‘Bugüne kadar yapılmamış bir çalışmayı yapacaklarını’ söyleyen Fatih Dal, ‘’Bu çalışmayı diğerlerinden ayıran bir diğer özellik ise; üç ustanın ortak çalışması olan bir tespih olacak olması’’ dedi.

Tespih Ustası Zekeriya Altunkaynak, ‘’Yapacağım bir tespihe otuz iki farzın işlenecek olması gurur verici bir şey. Bunu 3 usta ile gerçekleştireceğiz. Bu çok değerli olacak. İnşallah sahibine hayırlı olur. Ustalarımızın hepsi çok değerli, alanında çok kıymetli, çok güzel bir proje olacak. İleride de böyle projelerde yer almak isterim’’ ifadelerini kullandı.

Erzurum’da yetişen Nakkaş Kadir Çelebi de, ‘’Bu projeyle bana geldiklerinde bu projenin çok büyük bir anlam taşıdığını anladım. Daha önce hiçbir yapmadığımız bir işti. Hem heyecanlandım hem de gururlandım. Bu normal bir iş değil. Gerçekten çok gurur duydum ve severek kabul ettim. Bu işin bir ekip işi olması ayrı güzel oldu. Çünkü ülkemizde çok değerli ustalar var. Duayen ustalarla çalışmak benim için onur ve gurur oldu. Bu tespihi inşallah gelecek kuşaklara bizden bir miras olarak bırakacağız.’’ açıklamasında bulundu.

Nakkaş Süleyman Gürsoy, ‘’Bundan önce birçok Oltu çalışmasında bulundum. Biliyorsunuz Oltu çok zor yapılan, işlenilen bir malzeme. Açıkçası en başta bunun yapılabileceğine imkan vermemiştim. Çünkü bu kadar detaylı bir çalışma yapmamıştım. Ama işe başladıktan sonra çok güzel bir iş ortaya çıktı. Bu bir ekip çalışmasıydı. Erzurum’dan iki değerli ustam ile birlikte çalıştık. Böyle değerli ustalarla çalışarak böyle güzel işler çıkarmak daha bir başka oluyor. Bu yaptığınız işe de yansıyor.’’ gibi sözler sarf etti.

Fatih Dal tespih ile ilgili ‘’Bu tespih üç ustanın ortak çalışması olmasından mütevellit ayrı bir önem arz ediyor. Sonuçta bu bir ekip işi. Biz yaklaşık 5 kişilik bir ekibiz. Bir de din hocamız var. 32 farzla ilgili destek aldığımız hocamız. Çok emek isteyen, çok zaman isteyen bir tespih oldu. Bu çalışma ile birlikte artık Oltu Taşından bu tarz çalışmalar gelecektir. Bu tespihlerin tüm dünyada değer bulmasını, değer görmesini istiyorum. Bu tespih umarım değerini bulur. İnsanların ilgisini artırır. Hem Oltu konusunda hem de el sanatları konusunda daha da güzel şeyler olur. Ben olacağına inanıyorum.’’ açıklamasında bulundu.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TFF'de kriz! Hakemliği bırakmak zorunda kaldılar

TFF'de kriz! Hakemliği bırakmak zorunda kaldılar