Türkgün Kültür Sanat Pinokyo'nun büyülü dünyası: Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde senfonik anlatım

Pinokyo'nun büyülü dünyası: Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde senfonik anlatım

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Carlo Collodi'nin dünya klasiği çocuk masalı "Pinokyo"yu senfonik anlatım ile sanatseverlerle buluşturacak.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Carlo Collodi'nin dünya klasiği çocuk masalı "Pinokyo"yu senfonik anlatım ile sanatseverlerle buluşturacak.

KAYNAK: AA

Sadakat ve gerçek benliği bulma arayışı gibi evrensel temaları barındıran dünya klasiği "Pinokyo", Samsun Devlet Opera ve Balesince müzikli anlatım şeklinde sahneye taşınarak farklı bir bakış açısı sunacak.

Ünlü piyanist, orkestra şefi ve opera bestecisi Bujor Hoinic'in bestelediği eser, Leyla Ceren Koç'un anlatıcılığında orkestra şefi Artun Hoinic'in şefliğinde sanatseverlerle buluşacak.

Son provaları tamamlanan eser, Atatürk Kültür Merkezi Aydın Gün Sahnesi'nde 5 Nisan Cumartesi saat 16.00 ve 19.00'daki prömiyerinin ardından 6 Nisan 16.00'da yeniden beğeniye sunulacak.

Pinokyo hem çocuklara hem de büyüklere hitap ediyor

Artun Hoinic, prova sonrası AA muhabirine, İtalyan yazar Carlo Collodi'nin 142 yıl önce Pinokyo'yu kitap haline getirdiğini söyledi.

Eserin dünya edebiyatına mal olmuş bir eser olduğunun altını çizen Hoinic, "Bugüne kadar Pinokyo hakkında birçok film, dizi çizgi filmler yan hikayeler üretilmiştir. Besteci Bujor Hoinic de bu eseri senfonik alana taşımıştır." ifadesini kullandı.

Pinokyo eserinin müzikle daha da renklendiğini belirten Hoinic, şöyle devam etti:

"Orijinal hikayeye baktığımızda da Pinokyo birçok macera yaşıyor, maceradan maceraya koşuyor. Bizlerin yaptığı bu maceralardan bir özet oluşturmak, bir derleme yapmak ve bunu maceralara uygun müziklerle süslemektir. Pinokyo, sadece çocuklar için değil aynı zamanda büyükler için de bir hikaye. Neticede çocukların zevk aldığı bir hikayeden büyükler de zevk alır. Hatta ve hatta 40-50 yaşına gelmiş insanlar bile bazen oturup çizgi film izlerler ve bir nevi çocukluklarını da bu şekilde hatırlarlar. Bu bakımdan baktığımızda Pinokyo hem çocuklara hem de onların velilerine hitap edecek şekilde yazıldı."

Yaklaşık bir aydır eser için çalıştıklarını kaydeden Hoinic, prömiyer için sabırsızlandıklarını ve tüm seyircileri senfonik anlatımlı konsere beklediklerini dile getirdi.

Orkestra, teknik ekip olmak üzere 60 kişinin yer alacağı eserin başkemancısı Bestenaz Yakar Akyuva olurken, ışık tasarımı Berkay Bayrak, video projeksiyon ise Murat Turgut imzasını taşıyor.

Eserin konusu şöyle:

"Marangoz Geppetto, Pinokyo adını verdiği tahta bir kukla yapar. Bir peri, ona can verir ve iyi, cesur, dürüst olması halinde gerçek bir çocuğa dönüşeceğini söyler. Ancak Pinokyo yalan söyledikçe burnu uzar ve başına türlü maceralar gelir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Yaşam Türkiye nakillerde ilk sırada

Türkiye nakillerde ilk sırada

Sağlık Bakanlığı Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu, Türkiye'nin kadavradan nakillerde dünyada üçüncü, canlıdan nakillerde ise birinci sırada olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu, Türkiye'nin kadavradan nakillerde dünyada üçüncü, canlıdan nakillerde ise birinci sırada olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA

Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu, Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Salonu'nda düzenlenen "Beyin Ölümü Tanısı Donör Bakımı Uzman Hekim Eğitimi" programında, yapılan nakilleri ve bağış süreçlerini anlattı.

Türkiye'de 33 bin civarında hastanın organ nakli beklediğini belirten Ölçücüoğlu, "Amerika'da ise 103 bin hasta nakil bekliyor. Amerika'da her gün 17 hasta, bizde ise 6-7 hasta organ beklerken ölüyor. Onlarda 8 dakikada bir, bizde ise 24 dakikada bir hasta organ nakli listesine vizite ekleniyor." dedi.

Ölçücüoğlu, beyin ölümü tanılarının artmasına rağmen bağış için aile izin oranlarının düştüğünü vurgulayarak, 2010'lu yıllarda aile izni oranlarının yüzde 28'i bulduğunu, Kahramanmaraş merkezli depremlerle yüzde 17'lere düştüğünü dile getirdi.

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 26'nın üzerine tekrar çıkmayı başardıklarını aktaran Ölçücüoğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda üç vakadan biri tıbbi nedenlerden dolayı kullanılamıyor. Bunu çözümlemek gerekiyor. Enfeksiyonun yanı sıra ileri yaş nüfus artıyor, yoğun bakım da artıyor. Enfeksiyon kısmını halletmemiz gerekiyor. Beyin ölümü oranları yukarı çıkıyor ama aile izin oranlarımız ve kullanım oranlarımız aynı düzeyde gitmiyor. Tüm organ nakillerinde çok iyi altyapıya sahibiz. Çok tecrübeli cerrahlarımız, ekiplerimiz var. Kadavradan nakillerde dünyada üçüncü sırada, canlıdan nakillerde ise birinci sıradayız. Bunu ters çevirmek gerekiyor. Onun için beyin ölümünden bağışların artması lazım."

"Antalya kompozit doku nakillerinde bir numara"

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan da ülkenin böbrek, karaciğer ve diğer nakillerde son yıllarda sağladığı başarının önemini anlatarak, Antalya'nın kompozit doku ve kompozit doku dışındaki nakillerde sadece Türkiye'de değil, dünyada bir numara olduğunu ifade etti.

Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında başarılı organ nakilleri yapıldığına işaret eden Özkan, şunları kaydetti:

"Bilginin yanında ilgiyle yürüyen bir meslek. Bilgiye ulaşmak artık günümüzde daha kolay. Bir tuşa basıp bilgiye evden ulaşabiliyorsun ama işi götüren ilgidir. İlgilenmezseniz bilginin anlamı yoktur. Burada biz yöneticilere büyük sorumluluk düşüyor. Beyin ölümü gerçekleştiği an ikna çalışmalarına başlamamız gerekiyor. Çünkü 1 kişi, 5 kişiye can katıyor."

Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Gözde Özge Ertunç ise hastanın beyin ölümü gerçekleşmesinden sonraki yapılan koordinasyonu anlattı.

Türkiye'de organ ve doku nakli süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sunması hedeflenen eğitimde, "Beyin ölümü tanısı ve radyolojik incelemeler", "Donör bakımı", "Donör bakımında enfeksiyon yönetimi", "Yoğun bakımdaki hasta yakınlarıyla iletişim" konuları da ele alındı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *