Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873’te Fatih’in Sarıgüzel semtinde dünyaya geldi. Babası İpekli Mehmet Tahir Efendi, Fatih Medresesi müderrisi, annesi ise aslen Buharalı Emine Şerife Hanım’dı. İlk eğitimini babasından alan Ersoy, dört yaşında Emir Buhari Mektebi'nde eğitim hayatına başladı.
EDEBİYATLA TANIŞMA VE ŞİİR SEVGİSİ
Rüştiye yıllarında şiire ilgi duyan Mehmet Akif, Fuzuli’nin "Leyla ve Mecnun" eseriyle edebiyat serüvenine adım attı. 1888’de babasının vefatı ve evlerinin yangında yok olmasıyla zorlu bir döneme girdi. İş garantisi sebebiyle Veteriner Yüksekokulu’na kaydoldu.
VETERİNERLİK KARİYERİ VE ŞİİRLERİ
Halkalı Baytar ve Ziraat Mektebi'ni birincilikle bitiren Ersoy, Osmanlı coğrafyasını gezerek halkla iç içe oldu. İlk matbu eseri olan "Destur" adlı şiirini 1893’te yayımladı. Şiirlerini daha sonra "Safahat" adlı eserinde topladı.
İSTİKLAL MARŞI’NIN YAZIMI
Milli Mücadele döneminde, İstiklal Marşı’nı yazması için Hamdullah Suphi Bey ve Hasan Basri Bey’in ısrarı üzerine yarışmaya katıldı.
Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey'in Meclis'te okuduğu ayakta alkışlanan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de "Milli Marş" olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.
MISIR’DA GEÇEN YILLAR VE VEFATI
1923’te Mısır’a yerleşen Ersoy, burada Türk Edebiyatı dersleri verdi. 1936’da rahatsızlanarak İstanbul’a döndü ve aynı yıl Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda vefat etti. Kabri, Edirnekapı Şehitliği’nde bulunuyor.
MEHMET AKİF’İN ESERLERİ VE MİRASI
Ersoy, "Safahat" başta olmak üzere birçok eseriyle Türk milletinin manevi dünyasında önemli bir yer edindi. "Vatan Şairi" unvanıyla anılan Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında 2018 yılında "Vefa Ödülü"ne layık görüldü.