14 Eylül 2024
weather
27°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Kültür Sanat Malazgirt Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkıyor

Malazgirt Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkıyor

Muş'un Malazgirt ilçesi ve çevresinde, Ahlat Müze Müdürlüğümüz başkanlığında yürütülen Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi kapsamında yapılan çalışmalar, 2024 yılında da hız kesmeden devam ediyor. 12 üniversiteden 40’a yakın akademisyenin katılımıyla 2020 yılında başlatılan bu proje, bölgenin tarihi önemini yeniden keşfetmeyi amaçlıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Malazgirt Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkıyor

2024 yılı kazı çalışmalarında, Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli Köyü gibi stratejik noktalarda önemli bulgulara ulaşıldı. Özellikle, Malazgirt Savaşı ile çağdaş olarak tarihlendirilen mezarlar ve çatışma izleri taşıyan buluntular, tarihin karanlık sayfalarını aydınlatıyor.

Afşin Mezarlığı: 11. Yüzyıl İzleri

Afşin Mezarlık Alanı’nda yapılan kazılarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen ve Malazgirt Savaşı ile bağlantılı olduğu düşünülen mezarlar ortaya çıkarıldı. 2024 yılı itibarıyla toplamda 51 mezar gün yüzüne çıkarılırken, bu mezarların bazılarında anıtsal yapılar içinde yer alan 7 bireye ait kalıntılar bulundu.

Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı

Malazgirt ilçe merkezinde yer alan ve bölgenin en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen alanda 2024 yılında başlatılan kazılar, savaşın izlerini taşıyan önemli bulgularla sonuçlandı. İslami ölü gömme geleneklerine uygun, taş işçiliğiyle dikkat çeken mezarlarda yapılan çalışmalar sırasında, Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal objeler ele geçirildi. Buluntular, bu alanın Malazgirt Savaşı sırasında bir çatışma noktası olduğunu kanıtlar nitelikte.

Günbeli Kazıları

Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli Köyü’nde başlatılan kazı çalışmaları da Malazgirt Savaşı'nın izlerini ortaya koydu. 2023 yılında Ahlat Müze Müdürlüğümüze teslim edilen IV. Romanos Diogenes baskı mührü ve altın sikkelerin ardından, 2024 kazılarında da aynı imparatora ait ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu. Bu bulgular, Günbeli Köyü’nün de savaş sırasında önemli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor.

Malazgirt Ovası'nda sürdürülen yüzey araştırmaları, savaşın geçtiği tüm alanları kapsamayı hedefliyor. Tarihin izini sürmeye devam eden bu proje, Malazgirt Savaşı'nın tarihi gerçeklerini gün yüzüne çıkararak, bölgenin zengin tarihine ışık tutuyor. Kültür mirasımızı koruma ve gelecek nesillere aktarma yolunda sürdürdüğümüz bu kazılar, tarihimizin derinliklerini keşfetmemize olanak sağlıyor ve milletimizin köklü geçmişine ışık tutuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MSB: 11 terörist etkisiz hale getirildi

MSB: 11 terörist etkisiz hale getirildi