Tarihi milattan önce 690'lara dayanan ve Pamfilya sınırındaki Likya'nın son kenti olan Phaselis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, Kültür Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" ile 12 aya yayılarak son 2 yılda ivme kazandı.
Antik Kentte Yeni Keşifler
Pers, İskender ve Roma dönemlerine ait kalıntıların bulunduğu 3 limanlı ender kentlerden bir tanesi olarak nitelendirilen antik kentte, Prof. Dr. Erdoğan Aslan'ın başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında yeni keşifler ortaya çıktı.
Prof. Dr. Aslan, bölgede 1980'li yıllarda başlayan kazıların özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un bu alana verdiği desteklerle son 2 yılda muazzam şekilde ilerlediğini belirtti.
Kutsal Alanda Yapılan Keşifler
Aslan, Phaselis Antik Kenti'nde Arkaik döneme tarihlenen bir altar yapısı ve küçük adak heykelciklerinin bulunduğunu açıkladı. Heykellerin kırık olmasından hareketle, adak amaçlı kırılıp atıldığını belirtti.
Heykellerin tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Aslan, buluntuların antik kent tarihini aydınlatma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Heykellerin taştan yontulmuş ya da seramikten yapılmış olduğunu belirtti.
Kentin Döneme Ait İlişkileri
Aslan, buluntuların Kıbrıs ve Mısır kökenli olduğunu belirterek, antik kentin erken döneminde Kıbrıs ve Mısır ile ilişkilerini ortaya koyduğunu söyledi. Bu bağlamda, Naukratis ve Kıbrıs bağlantısını bulduklarını aktardı.
Kazı Çalışmaları devam edecek
Erdoğan Aslan, yeni buluntulara ulaşmak için kazı çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini dile getirdi. Phaselis Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarının, bölgenin tarihine ilişkin daha fazla bilgi sunması bekleniyor.